De werkplek van jobs4europe en Europrofessionals
De werkplek van jobs4europe en Europrofessionals
In de werkplek van… kijkt TOM telkens bij een andere ondernemer achter de deur om te zien hoe het directiekantoor is ingericht. Is het een zakelijke habitat of overheerst de chaos, zijn er foto’s en wisselbekers of pronken er protserige relatiegeschenken van tevreden klanten? Dit keer glippen we bij twee uitzendbureaus binnen: jobs4europe en Europrofessionals, gespecialiseerd in Poolse werknemers.
De gecombineerde kantoorruimtes van jobs4europe en Europrofessionals in Denekamp kunnen we niet betrappen op een overdaad aan versierselen en parafernalia. Hier wordt hard gewerkt, dat moge duidelijk zijn. Hooguit een kunstboompje en foto’s uit de rijke historie van beide uitzendorganisaties, die vorig jaar samengingen onder één dak. Eric Meinders die in 2001 aan de basis stond van jobs4europe: “We kenden elkaar goed, waren vrienden en werkten al samen. Een investeerder wilde in onze beide bedrijven investeren. Vanaf dat moment werken we onder één dak als één organisatie.” Martin ter Elst is van Europrofessionals. De relatie was er sinds 2000 ook al buiten de dagelijks werkzaamheden, vertelt hij: “We gingen als vriendengroep altijd samen op wintersport, tennissen en een pilsje drinken. Nog steeds.”
Veel vraag, weinig aanbod
Er is een duidelijke overeenkomt tussen de twee organisaties: de focus ligt op Poolse uitzendkrachten. Toen de Europese grenzen open gingen voor vrij vervoer van personen en goederen zagen de oprichters een kans liggen, die ze met beide handen aangrepen. Het werd een successtory, zegt Martin: “Er was veel vraag, maar weinig aanbod. En eigenlijk is dat nog altijd zo. Onze Poolse arbeidskrachten zijn gemotiveerd, willen meer dan veertig uur werken en, belangrijk, repeterend werk doen wat Nederlanders niet willen.” En zo groeiden zowel jobs4europe als Europrofessionals. Niet dat het gemakkelijk is, vult Eric aan: “Je moet goed voor je mensen zorgen. Dat betekent dus goede huisvesting regelen en zorgen dat je voldoet aan de certificeringen van de uitzendbranche. Dus geen huisjes op een of ander vakantiepark maar echte, goede woningen. We hebben Poolse jobcoaches, die ieder zorgen voor een groep Poolse werknemers. Sommigen zijn hier al heel lang, zijn inmiddels getrouwd en hebben Nederlandse kinderen die hier naar school gaan. Zij regelen alles voor de mensen: de tandarts, de huisarts, de woonruimte. Als er iets kunnen de jobcoaches dag en nacht worden gebeld.”
Arbeidsmoraal en overuren
Gezamenlijk hebben de beide uitzenders nu ongeveer achthonderd Poolse uitzendkrachten op de loonlijst staan. De foodsector, productie en bouw zijn belangrijke branches. Eric: “En het gaat al lang niet meer om ‘goedkope Polen’. Ze krijgen betaald volgens de geldende CAO’s. De meerwaarde van Poolse arbeidskrachten is nog steeds de arbeidsmoraal en het feit zij niet moeilijk doen over overuren.” Martin ter Elst: “Het imago is ook veel beter geworden. Als je spreekt met werkgevers in bijvoorbeeld de food of de bouw, die hebben veel respect voor arbeidsimmigranten. En vergeet niet: ze zijn nodig voor de productiviteit. Nee, minderwaardig is het zeker niet meer.”
Dat leidt ook tot nieuwe vormen van dienstverlening. Een producent van prefab-elementen voor de bouw kon niet meer aan de vraag voldoen vanwege een tekort was aan CAD-tekenaars. Martin: “Via onze contacten in Polen hebben we in Warschau een ingenieursbureau gevonden met CAD-tekenaars; die maken nu de berekeningen en voorbereidingen. Daardoor kan het bedrijf, waar veertig van onze mensen werken, nu weer de gewenste productie maken.”
Commerciële slagkracht
De integratie van jobs4europe en Europrofessionals heeft tot meer synergie geleid, zegt Meinders. “Je vist allemaal in dezelfde vijver. Maar dankzij de samenwerking is er nu meer commerciële slagkracht en hebben we ook nieuwe klanten aangetrokken.” Martin ter Elst: “Als uitzendbureau ben je een graadmeter voor de economie. Wij merken nu dat het weer beter gaat, want de vraag naar onze mensen neemt toe.” Een belangrijk voordeel, vult Meinders aan: “Nu het aantrekt in bepaalde sectoren kunnen wij bedrijven helpen om snel op te schalen. Het voordeel is dat wij goed zijn voor onze mensen, een goed imago hebben. Daarom kunnen we ook telkens nieuwe mensen uit Polen krijgen. Iedereen binnen de club heeft wel een oom of neef die in Nederland wil komen werken.”
Nuchter bedrijf
Op de werkvloer in het nieuwe Denekamper kantoor, niet ver van de Duitse grens, werken 25 medewerkers: administratie, commercie, uiteraard de jobcoaches en andere zaken. Er wordt weinig aan actieve acquisitie gedaan of deelgenomen aan tenders. Martin verklaart het: “We zijn een nuchter bedrijf met korte lijnen. Voorheen waren we afzonderlijk ook niet van die schreeuwers.” Eric Meinders onderschrijft dat: “Kijk, we hoeven ook geen tweeduizend uitzendkrachten te hebben. Je moet het ook kunnen behappen, een goede werkgever blijven. Bovendien: het gaat goed zoals we het nu hebben.”
Met vrienden en familie geen zaken doen, luidt veelal het credo. In Denekamp werkt dat toch anders: de vriendenclub houdt, ook onder één dak, stand. Voorlopig blijven de beide organisaties hun eigen naam handhaven, wellicht gaat dat in de toekomst veranderen. Wat echter zeker blijft is de gezamenlijke wintersportvakantie.