De werkplek van Sietske Biesmeijer en Peter ten Buuren

De werkplek van Sietske Biesmeijer en Peter ten Buuren

PeopleCoaching zoekt rust in het buitengebied

Ooit werd in het bedrijfsleven en binnen organisaties het inschakelen van een coach niet zelden gezien als een teken van zwakte. Het werd al snel geïnterpreteerd als soft, iemand die niet bestand was tegen werkdruk en stress of over de gehele linie niet goed functioneerde op het werk. Dat is volledig gedraaid. Nu worden trainingen en coachtrajecten als een bewijs van kracht gezien, een proces om beter te functioneren. PeopleCoaching geeft de juiste aandacht voor deze persoonlijke ontwikkeling.

“Mensen houden een deel van zichzelf onder water. Soms het beste deel”, zegt Peter ten Buuren die samen met Sietske Biesmeijer een breed scala aan trainingen en coachtrajecten verzorgt: van persoonlijke ontwikkeling en re-integratie tot persoonlijk leiderschap en NLP. Met hun bureau PeopleCoaching doen zij dat inmiddels al achttien jaar succesvol. Op de werkvloer bij de klant, vanuit hun kantoor in Enschede en sinds een half jaar ook in de groene rust van het Enschedese buitengebied aan de rand van Buurse. Een ideale plek, daar zijn beiden het over eens. Sietske: “We hebben lang gezocht naar zo’n locatie, midden tussen het groen. Hier komen mensen tot rust en dat is belangrijk.”

Duidelijke verdeling

PeopleCoaching richt zich met de dienstverlening op zorg, onderwijs en productiebedrijven. Beiden zijn coach met dezelfde kennis en ervaring, maar de verdeling is duidelijk: Peter richt zich op teams, afdelingen en directies met als kernen open communicatie, functionaliteit, effectief samenwerken en het begeleiden van veranderingsprocessen. Sietske focust op directie en medewerkers met de disciplines open communicatie, persoonlijke ontwikkeling, eigenaarschap en omgaan met emoties. In alle gevallen staat de mens uiteraard centraal. En neemt de belangstelling voor het werk van PeopleCoaching toe, zegt Peter: “Na de corona-periode zien meer organisaties het belang van ons werk in. De leiding wil immers de mensen binnen houden en liever geen uitval door stress of conflicten.” Bovendien, voegt Sietske toe, was het vroeger de taak van de manager om zaken als persoonlijke ontwikkeling en goed en open communiceren te stimuleren: “Daar heeft de hedendaagse manager steeds minder tijd voor en wordt nu vaak aan ons overgelaten. En dan is het belangrijk dan wij zorgen dat mensen ook naar zichzelf luisteren, erkennen wie ze zijn. Het gezamenlijke doel is dan zorgen dat het werk makkelijker wordt en er meer plezier is.” PeopleCoaching ziet het als een uitdaging om de trajecten zo praktisch en eenvoudig mogelijk te houden: “Dat is niet altijd makkelijk om te bereiken maar geeft wel het beste resultaat. Bovendien houden wij niet van trucjes: het is altijd maatwerk. Daarom wordt er individueel gewerkt of in groepjes tot acht deelnemers. Met meer kan niet de juiste aandacht worden gegeven.”

"Wij houden niet van trucjes: het is altijd maatwerk"

Bewustwording

Een van de populaire stromingen binnen persoonlijke ontwikkeling is Neuro Linguïstisch Programmeren. PeopleCoaching heeft hier al vanaf haar oprichting ervaring mee en sinds 2011 bieden zij een korte en bondige NLP-training aan: bewust worden van de eigen communicatie en het effect ervan op anderen, inspelen op verschillend gedrag en mensen beter begrijpen en beïnvloeden, vormen de kracht van deze training. Peter: “Wat je nu ziet is dat vooral de jongere medewerkers niet meer kiezen voor een online academy maar een live training zodat je daadwerkelijk met iemand in gesprek kunt gaan.”

Naast training en coaching in Oost-Nederland verzorgt PeopleCoaching sinds 2019 ook de training Persoonlijk Leiderschap in Oostenrijk. Een mooie omgeving waar de trainingen worden afgewisseld met sportieve en creatieve activiteiten. Niettemin gaat in de toekomst deze nieuwe werkplek in de landelijke omgeving aan de rand van Buurse steeds meer centraal staan. De zoektocht naar deze plek heeft even geduurd, maar past volledig in de stijl van PeopleCoaching, zegt Sietske: “Het is niet alleen de rust van de omgeving. Net zo belangrijk is de huiselijke sfeer. Je zit hier gewoon aan de keukentafel, je kijkt uit op het bos, de natuur. Hierdoor kan je makkelijker contact maken met jezelf en ontstaat er een betere communicatie.” En niet zonder trots laten Peter en Sietske de Kota zien. Een Kota is een Finse hut, compleet van hout met een riante stookplaats in het midden. Rendierhuiden en kussens maken het verder af. “Het is geen sauna”, benadrukt Peter. Maar een warme sfeer is er wel. Je zit rondom het vuur. Alle voorwaarden zijn aanwezig voor goede, open en leerzame gesprekken. En dat is wat PeopleCoaching ook beoogt.

>
>
>
CuliRally