De werkplek van Norman Smit

De werkplek van Norman Smit

“Milieuwetgeving is een dialoog”

De werkplek van… blijft een verrassing. Straalt het interieur de werklust of het privéleven van de bewoner uit. Staan de golfprijzen naast de familiekiekjes of is het een rationeel opgevuld hok van waaruit de zweetlucht nauwelijks ontsnapt?

TOM snuffelt graag rond in kantoren waar de economie draaiend wordt gehouden. Dit keer te gast bij Norman Smit van BMD Advies Oost. Een gloednieuw kantoor in vergane vastgoedglorie.

Even voor de duidelijkheid, het kantoor met de naam Zeus is van grote schoonheid, strakke architectuur en voorzien van alle comfort. Vergane vastgoedglorie slaat op de investeerder die het liet bouwen: de ver afgedaalde Ger Visser van Eurocommerce. Hoe dan ook, zijn erfenis wordt volop verhuurd en Norman Smit en zijn team hebben het mooiste uitzicht over Deventer, vanaf de achtste etage.

Voor Norman Smit is Deventer een goede locatie. De milieuhoofdstad van Nederland, noemt hij het. “Er zijn hier meerdere adviesbureaus gevestigd op het gebied van milieu en hier werden ook de eerste milieuopleidingen gegeven.”

Hijzelf volgde ook zo’n opleiding en kwam na een omzwerving bij BMD Advies Oost aan, het adviesbureau op het gebied van arbo-en milieuregelgeving. Opgericht vanuit KVK en VNO/NCW moesten de BMD-filialen bedrijven begeleiden. “Het milieubesef groeide mede door affaires zoals Lekkerkerk”, vertelt Smit vanachter zijn bureau. “Bedrijven wisten niet hoe daar mee om te gaan en kregen behoefte aan een adviesbureau dat proactief was.”

Professionele verliefdheid

In 2001 kwam Smit binnen BMD Advies Oost. “Toen nog een klein adviesbureau maar wel met korte lijnen naar de klant. Nog altijd. We hebben hier geen accountmanagers maar relatiebeheerders. Zij lossen jouw problemen direct op. Het is een soort professionele verliefdheid.”

Inmiddels werken er vijftien milieukundigen, bedrijfsadviseurs, veiligheidsadviseurs en arbeidshygiënisten. “Dat vak staat nog in de kinderschoenen”, aldus Smit, “Maar het wordt steeds belangrijker omdat werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.”

Veel van de activiteiten voor de relaties in voornamelijk Oost-Nederland hebben betrekking op milieuwetgeving. Bij nieuwbouw of uitbreidingen wordt BMD Advies Oost betrokken om de kaders van wat mogelijk is te schetsen. Smit: “Milieuwetgeving is eigenlijk een dialoog tussen bedrijf en overheid. Hoe vraag je een milieuvergunning aan bijvoorbeeld. Er zijn dan meerdere wegen die naar Rome leiden. De vergunning is een ‘license to operate’ en dus belangrijk. In die dialoog moet je de opdrachtgever niet stimuleren om meer te vragen. En aan de andere kant moet je ook niet marchanderen.”

De wereld waarin Norman Smit en zijn vijftien medewerkers zich bewegen heeft een dynamisch karakter. “Je hoort iedereen praten over stikstof, uitputting van grondstoffen, ons milieu. Maar gek genoeg is er niemand meer die er voor gaat studeren. We staan op een carrièrebeurs maar er zijn geen studenten en geen docenten. We hebben nu drie vacatures voor milieukundigen maar er is geen enkele instroom.”

Dat spijt Smit: “Niet alleen omdat we een leuke werkgever zijn, maar ook omdat we op milieugebied wel sprongen voorwaarts maken. Er is in Nederland nu een gematigd proactief beleid. Kijk, ik ben geen wereldverbeteraar maar ik wil de discussie wel aanwakkeren. Het is nog te veel geritsel in de kantlijn en eerst moet er weer een ramp gebeuren zodat iedereen wakker schrikt. Zoals destijds Bopal in India of de vuurwerkramp in India. Dan groeit het collectieve bewustzijn.”

Stevige partij

Met 300 klanten, waaronder 90 industriële bedrijven, is BMD Advies Oost een stevige partij in het metier geworden. Norman Smit werd directeur in 2008 en na de privatisering van de filialen nam hij vanaf 2013 het pakket aandelen over. En nu was het tijd voor nieuwe muren en ramen om naar buiten te kijken. Smit: “Het gebouw waar we zaten werd verkocht dus we moesten wel. Maar het kwam wel uit. Kijk, onze mensen zijn veel op pad. Het vorige kantoor, dat waren allemaal kamertjes. Als er dan iemand wel was, zag je hem of haar nog niet. Terwijl die contactmomenten toch heel waardevol zijn. De beste ideeën ontstaan altijd aan de koffietafel. Hier hebben we een grote open ruimte, overzichtelijk en met efficiënte werkplekken. Het past ons als een maatpak en we konden er meteen in.“

Naast de dagelijkse gang van zaken groeit ook een andere tak van sport hard, Sufficio. Een software-oplossing waarmee bedrijven zelf kunnen beoordelen of ze nog voldoen aan de arbo- en milieuregelgeving. “Het is software voor compliance management. Elke maand krijgen de gebruikers een update over de regelgeving en het is niet alleen gericht op een specifieke branche maar op het bedrijf zelf. Onlangs hebben we een nieuwe versie geïntroduceerd en ook door onze Vlaamse buren kan het nu worden gebruikt.”

Dat er straks meer kantoorruimte in Zeus nodig is door het succes van de compliance management-tool valt nog te bezien. Het zal echter geen probleem zijn, want er is nog vloeroppervlakte voldoende in dit voormalige godenpaleis c.q. belastingparadijs van Visser.  

tekst: Erwin Gevers
foto: Frank Visschedijk

>
>
>
CuliRally