De werkplek van Joris ten Wolde

De werkplek van Joris ten Wolde

Ondernemers en hun werkplek. Het blijft een interessant thema en daarom al vijftien jaar lang eenregelmatig terugkerend item in TOM. Want hoe ziet die werkplek eruit? Familiefoto’s aan de muurof een verzameling miniatuurauto’s, staan er met zweet en tranen gewonnen bekers van eengolftoernooi of is het een chaos op het bureau? Dit keer een bijzondere werkplek: een restaurant.Om precies te zijn: QuaKoken in Oldenzaal.

Joris ten Wolde was voor de horeca in de wieg gelegd. Hij werkte als chef-kok in de vroegere Raadskelder in Oldenzaal, trad in dienst bij Unilever Foodsolutions deed daar saleservaring op en begon uiteindelijk in de garage thuis een cateringbedrijf. “Dat is de basis van QuaKoken geweest”, vertelt hij: “Private dining, kookworkshops, feesten, partijen et cetera. Ik kon er mijn passie in kwijt: mensen blij maken met eten en drinken.” Op een gegeven moment werd het te klein: “Stonden we buiten met de tuinslang coquilles af te spoelen en het hele huis vol afwas. Voor tien eters gaat dat nog, maar als je een partij met honderd gasten hebt…”

Pionieren
Hij zag kans om de officiersmess op de voormalige luchtmachtbasis Twente te gebruiken. Een bijzondere locatie, ook al omdat het nog altijd van Defensie was. Toch was dit een tussenstation. “We wisten dat daar geen toekomst in zat omdat we niet wisten wat de uiteindelijke bestemming zou worden. Maar we konden er goed pionieren.” In het Gelderman-complex in Oldenzaal is dan al een restaurant gevestigd, maar dat moest gedwongen sluiten. Ten Wolde zag daar wel kansen: “Inmiddels voeren we overdag een basic lunchconcept en zijn we van dinsdag tot en met zaterdag geopend voor het diner. In eerste instantie organiseerden we ook feesten en partijen, maar de animo voor het ‘reguliere’ restaurant groeide. En doordat we hierin duidelijk de keuze maakten voor het restaurant groeide ook onze naamsbekendheid.” Overigens heeft Ten Wolde ook een primeur: de naam van het restaurant wordt restaurant Q, de naam QuaKoken blijft, maar dan voor de cateringactiviteiten van huwelijk en jubilea tot recepties, presentaties en bedrijfsopeningen.

Balans
Hij roemt zijn medewerkers maar noemt speciaal Annika, de creatieve maar zeker ook zakelijke spil van de onderneming: “Samen hebben we QuaKoken opgericht. Ik zichtbaar aan de voorkant en ad hoc, zij bewust minder zichtbaar aan de achterkant en meer doordacht. Deze balans werkt voor ons en is ook nodig want ik ben een snelle schakelaar, een doener en daarom vaak ook een enorme chaoot. En je wilt dan ook wel eens uit de rails vliegen. Dan is Annika degene die onder andere mijn chaotische gedrag binnen de perken weet te houden. Dan heb ik weer een cateringklus aangenomen met allerlei ideeën en dan zegt Annika: ‘Laten we even doornemen wat je nou precies hebt besproken en wat dit betekent’ . Ze houdt mij op het juiste spoor en zonder Annika had ik het met QuaKoken zeker niet gered.” Zoals bij iedere horecaondernemer is ook aan QuaKoken de corona-ellende niet voorbijgegaan. “De horeca was de Kop van Jut in die periode. Achteraf hadden we de tent beter dicht kunnen doen dan door te draaien. En nog steeds is het moeilijk om de kost te verdienen: de prijzen van producten, de huur en energie, salarissen, alles is gestegen.” Toch ziet Joris ten Wolde de toekomst zonnig in: “We hebben heel fijne medewerkers die snappen hoe je gasten blij kunt maken, die creatief zijn. Er is een goed samenspel tussen de keuken en de bediening. En ikzelf mag mij gelukkig prijzen met twee werkplekken: het restaurant en buiten op locatie voor een cateringpartij. Het is een ideale combinatie!”

>
>
>
CuliRally
TOM's Rally
haringparty2024