De werkplek van Henri Boers

De werkplek van Henri Boers

“Een bepaalde vibe begint te komen”

Het karakter en de dynamiek van een ondernemer vertaalt zich vaak in zijn of haar werkplek. Een modern of klassiek interieur, een opvallend kunstobject of, ook ouderwets knus, de foto’s van de kids op het bureau. De Enschedese bedrijfsmakelaars van Boers & Lem verhuisden eerder dit jaar naar de Hengelosestraat waar het gebouw Drienerlo werd omgetoverd in een kantorencomplex met een moderne uitstraling en dito naam: Cube. Het bevalt er uitstekend, zegt Henri Boers.

Akkoord, er ligt nog wat straatwerk dat af moet en hier en daar wordt in het binnenste nog wat bijgewerkt, maar Cube ziet er spic en span uit. Of, zoals dat in de wereld van het bedrijfsvastgoed heet, een perfecte metamorfose. Een kolfje naar de hand van Boers & Lem dat binnen een aantal jaren een vooraanstaande positie in de branche veroverde. Een constant goede dienstverlening en passie voor het vak zijn belangrijke ingrediënten, zegt Henri Boers: “Ondernemers herkennen dat en wat natuurlijk ook helpt is dat de markt goed is.” Zoiets leidt tot groei en een noodzakelijke verhuizing: “Onze vorige locatie was prima, maar werd te klein. We hebben nu twaalf medewerkers en die kun je niet allemaal in een kantoortuin neerzetten.”
En ruimte is er voldoende in Cube, waarvan het grootste gedeelte wordt verhuurd. Het reclamebureau VanderVeer Creative Agency is er gevestigd evenals UT-spinoff LipoCoat. Het kantoor stond al een tijd leeg, vertelt Boers: “We hebben hier in 2017 al een keer naar gekeken omdat we andere huisvesting zochten.” Dat doen kennelijk meer partijen in Twente want de markt voor bedrijfspanden is goed: “We doen veel transacties en er zijn goede beleggingsproducten, zowel kantoren, bedrijfspanden als winkels. De hitte op de markt in de Randstad kennen we hier niet, maar het is wel zaak om een goed aanbod te kunnen blijven bieden.”

Brede dienstverlening

Onlangs won Boers & Lem in de categorie kleine bedrijven in deze regio voor de vierde keer de FD Gazellen Award. Het succes verklaart Henri Boers als volgt: “We zijn begonnen in een moeilijke markt. Als bedrijfsmakelaar kun je juist dan laten zien wat je kunt, je onderscheiden en een stapje extra doen. We hebben toen al het verschil gemaakt. En nog steeds zijn we bezig onze bedrijfsprocessen en onze rol in het geheel te verbeteren. Je moet je ook voorbereiden op een mindere periode en ook dan het verschil kunnen maken.” Dat verschil is onder meer dat Boers & Lem een brede dienstverlening wil bieden. Naast kantoren en bedrijfspanden zijn ook winkelpanden in het portfolio opgenomen. “We willen een full service bedrijfsmakelaar zijn en vinden dat je dan ook winkels in portefeuille moet hebben. Het is namelijk een belangrijk segment. Wel heb je dan iemand nodig die volledige focus op die markt heeft en we hebben daarvoor een specialist in ons team opgenomen.”

Ondernemers in vastgoed
Het kantoor van Boers & Lem is verdeeld over twee bouwlagen. Bij de entree wordt al duidelijk dat een nieuwe weg is ingeslagen: een ruime balie met koffiemachine, de felgele huiskleur op de vloer, glazen wanden voor optimale transparantie. Het ziet er op z’n zachtst gezegd fris en dynamisch uit. En dat moet ook want de slogan van Boers & Lem is niet voor niets ‘Ondernemers in vastgoed’. Op de begane grond is een bescheiden spreekruimte. Henri Boers: “We hebben geen grote spreekruimtes nodig: we doen ons werk toch voornamelijk buiten de deur, bij onze relaties. Dat geldt voor de makelaars, maar ook voor de taxateurs.”
Overigens hebben, zoals het hoort, de makelaars en de taxateurs gescheiden werkplekken. De eerste etage is een soort vide met rondom de open trap de kantoren van de partners en medewerkers. Een lange tafel met zitjes valt op. Ook Henri Boers heeft hier zijn kantoor. Een bescheiden kantoor, of misschien klinkt dat beter, compact. Een bureau, een bureaustoel en twee charmante, uiterst comfortabele stoelen. “Ik heb bewust voor het kleinste kantoor gekozen. Ik ben hier niet veel en als ik op kantoor ben zit ik tussen de mensen. Ik wil graag horen wat er speelt. ”


Jong en benaderbaar
Het ontwerp voor het interieur werd getekend door het jonge Hengelose architectenbureau Studiodot dat bezig is een internationale reputatie op te bouwen. Boers is er te spreken over: “De uitstraling is goed. We willen laten zien dat we een jonge onderneming zijn, benaderbaar. Dat zit in details. Aan de balie bij binnenkomst kun je meteen koffie pakken, er zijn stoelen. Lekker ontspannen. Er is over die details nagedacht. Als bedrijfsmakelaar denk je daar niet aan. Dat zien we ook in onze dagelijkse praktijk bij veel panden. En daarom moet ons eigen kantoor natuurlijk wel een visitekaartje worden.” Het was ook een leerproces: “Als bedrijfsmakelaars en taxateurs ben je nauw betrokken bij het kopen en verkopen. En uiteraard adviseer je over de mogelijkheden van een pand. Maar als je zelf zo’n verbouwing gaat doen, dan merk je dat het veel aandacht vergt en energie kost. We zijn een ervaring rijker.”

Moderne eisen
Niet alleen het gedeelte van Boers & Lem - inmiddels in eigendom, de rest is verhuurd - onderging een stevige revisie, ook de overige kantoren en ruimtes van het complex werden opgeknapt en voldoen nu aan de moderne eisen. Dat is ook nodig want zo’n 40 procent van de kantoorpanden voldoet nog niet aan het Label C dat in 2023 verplicht is. “Er wordt inmiddels veel geïnvesteerd en dat zal ook wel moeten: als je dat niet voor elkaar hebt kun je geen huurcontract meer afsluiten.”

Henri Boers is tevreden over het eindresultaat. De inrichting, de details, het doorvoeren van de huisstijl van de wand tot op de vloer; over alles is nagedacht: “Maar het eindresultaat is er naar. We zijn er met z’n allen trots op: dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gebokst! Ja, hier en daar is het nog een beetje wennen aan dit kantoor. Maar dat komt goed, een bepaalde vibe begint te komen.”

Het interieur van het kantoor van Boers & Lem is ontworpen door Sanne Langenhof van StudioDot in Hengelo. Samen met John ten Voorde Kantoor en Projectinrichters uit Borne werden de ruimtes op een bijzondere wijze ingericht. De samenwerking leidde tot een kantoor, waarin het DNA van Boers & Lem terug te vinden is, zegt John ten Voorde: “Hoe je om wilt gaan met je relaties, hoe je zelf als bedrijf bent, dat zie je terug in de inrichting. Het is zeer geslaagd en uniek voor deze regio.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally