De werkplek van Exite ICT

De werkplek van Exite ICT

"Een plek om je thuis te voelen"

Een goede werkplek is belangrijk. Bijvoorbeeld omdat het efficiënt moet zijn, overzichtelijk en bovendien comfortabel. Bij Exite ICT kijken ze daar net even anders tegenaan. De Enschedese ICT-dienstverlener vindt een goede werkplek vanzelfsprekend belangrijk. Maar het gaat vooral ook om de totale sfeer. Want het aloude adagium geldt nog: de meeste uren van de dag breng je op je werk met je collega’s door. Hoewel dat nu iets anders is door Covid.

Exite maakte zich in 2019 los van Sigmax. Exite is de partij die bedrijven en organisaties in het MKB+ slimme inzet van ICT, met impact op morgen, biedt. “We helpen bedrijven te digitaliseren”, zegt content marketeer Kristian van Tuil: “We adviseren, bouwen en implementeren en maken daarbij gebruik van het hele zakelijke cloud-portfolio van Microsoft: zoals Azure en Microsoft 365. Exite is dus een Microsoft-huis en dat zien wij als een kracht. Er is zoveel dat, als wij meerdere leveranciers zouden hebben, wij de focus verliezen en het niet zo goed kunnen doen zoals nu. We geloven in standaardiseren, dat levert schaal-en synergievoordelen op.”

Iconisch kantoorpand

Het kantoor aan de Hengelosestraat in Enschede heeft een stevige make-over ondergaan. Niettemin is het voormalige kantoorpand van Exite, het Sigmax-gebouw, een iconisch kantoorpand, maar destijds wel een met een groot nadeel, namelijk ruimtegebrek, zegt Van Tuil: “We groeiden enorm en zaten verdeeld over drie kantoorpanden.” Na de verzelfstandiging verhuisden de toen 75, inmiddels het dubbele aantal, medewerkers naar de Hengelosestraat. “We hebben voor de inrichting het beste van Sigmax meegenomen en het beste van onszelf. Iedereen heeft mee kunnen denken met de inrichting”, vertelt brand marketeer Nienke Quist van Exite ICT: “De leidraad was het samen te doen. Van de stoelen tot de tegeltjes. Het is nu een tweede huiskamer en dat is iets dat we hebben toegevoegd. Wij vinden dat de tijd die je op kantoor bent dat je je daar ook echt thuis moet kunnen voelen.” Kristian: “In ons vorige pand was er meer de filosofie van ‘dit is je werkplek’ en die is ingericht om efficiënt je werk te doen. Bij ons is die visie wat breder. We hebben het idee dat mensen net zoveel thuis zijn als op kantoor. Vandaar dat we met elkaar vonden dat het ook moest voelen als een thuis. Dat heeft ervoor gezorgd dat er plekken zijn om te ontspannen, te socializen, sporten of entertainment. Het is een mengeling van huiselijke zaken met meubels en gebruikte materialen die meer doen denken aan een huiskamer en dat weer verenigd met de traditionele bureauwerkplekken met goede stoelen en schermen. We zijn hier graag bij elkaar en dan moet het ook doen denken aan thuis.”

Inspiratie

Er is bij Exite ICT een beleid dat is gericht op vitaliteit en lichamelijke en geestelijke gezondheid. “Maar dat heeft niet als doel om dan meer te kunnen werken maar veel meer om zo prettig mogelijk te werken”, aldus Kristian van Tuil. Een belangrijk aandeel in de totale inrichting kwam tot stand in samenwerking tussen Anthony Wychgel van Tooon Vormgevers en Robbie Mulders, CEO van Exite ICT. Nienke Quist: “Het is een combinatie van modern en klassiek geworden met een warme aankleding, leren fauteuils, koffiehoekjes en zitjes en een bibliotheek.” Er is daarnaast ook ruimte voor een gamehoek, een voetbal- en een tafeltennistafel. Niet minder opvallend is de ruimtehelm en de afdruk van de voet van Neil Armstrong op de maan en de toga van Nelson Mandela in het trappenhuis. Kristian: “Dat zijn mensen die ons inspireren. Mandela inspireerde door scholing en studie aan te moedigen. En nee, het is niet de originele helm en de toga, het zijn kopieën.” De vraag is of de inrichting, de huiselijke sfeer, invloed heeft op de productiviteit. Hij vindt van wel: “Een kantoortuin waar je met elkaar samenwerkt, waar je overleg kunt voeren. Het is een pand met voor ieder werkdoel een plek en al die werkstijlen zie je terug in het interieur.” Nienke Quist voegt daaraantoe: “De kracht van ICT is de samenhang tussen mens en techniek. In dat proces moet je wel veel aandacht geven aan de mens en dat gebeurt hier.”

Die aandacht heeft overigens niet altijd te maken met koffiecorners, graffiti op de muur of, wat ook aanwezig is, hangmatten, zegt zij: “We geloven zeker in hybride werken maar het contact, de band met je mensen en het bedrijf, dat maakt een organisatie.” Kristian van Tuil tot slot: “Onze collega’s hebben het kantoor gemist. Ook nu weer want er zijn momenteel alleen een paar mensen op kantoor met essentiële functies. Iedereen mist dan de gesprekjes over thuis, de kinderen, het voetbal. En uiteraard de borrel op vrijdagmiddag… Al die momenten waarop je de successen van ons werk viert, zijn er helaas nu even niet meer.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Gijs van Ouwekerk, Tijmen Scheuter

>
>
>
DiGi Signing
Boers & Lem
Jongbloed
WTC
Westerhuis Verhuur