De werkplek van Dennis Jongbloed

De werkplek van Dennis Jongbloed

“Je kunt je werk ook vanuit een zeecontainer doen.”

De werkplek van… is na tien jaar TOM een traditie. En wat is er mooier om in dit jubileumjaar terug te keren naar de werkplek van fiscaal jurist Dennis Jongbloed. Maar wel op een totaal andere locatie en tegelijkertijd terug naar de oorsprong van het Enschedese Jongbloed Fiscaal Juristen: villa Martha aan de Marthalaan. “Wat mij betreft zitten ze in een korte broek.”

Toen Dennis Jongbloed in 2005 zijn eigen praktijk opzette, huurde hij van de Enschedese reclamemaker Arthur van der Veer een ruimte in het statige pand waar het gelijknamige reclamebureau was gevestigd. De neoclassicistische villa is gebouwd als woning voor de familie Blijdenstein. Dennis Jongbloed: “Maar op een gegeven moment ben ik vertrokken naar de Witte villa aan de Oldenzaalsestraat. Het werd hier te klein. Dat gold vervolgens ook weer aan de Oldenzaalsestraat, helemaal om te kunnen groeien. Toen dit pand op de markt kwam was het snel beklonken met Arthur: ik had nog een flesje wijn voor zijn veertigjarig reclame-jubileum in de auto.” Hij bracht Van der Veer de fles gegist druivensap en liep met een contract weer de deur uit. “Ik had dit nooit zo op het netvlies. Martijn (Martijn te Riet, zakelijk partner-red) wilde een zichtlocatie. Maar dit heeft veel meer sfeer. Het is een smaakvol pand.”

Sigaar en fles jenever

Inmiddels heeft Dennis Jongbloed er zijn eigen stempel op gedrukt. De fraaie Engelse bureaus staan, er hangen lampions in de boom en strandstoelen staan in de tuin - “is toch grappig, feestelijk”- en de achterdeur is, volgens het bordje, de ‘Artiesteningang’. De werkplek van Jongbloed zelf heeft overeenkomsten met zijn vorige zakelijke habitat. Uiteraard het meubilair met het zwaarlijvige, met leer ingelegde  bureau, de fauteuils rond een notenhouten salontafel, de open haard en houten lambriseringen. Deels ademt het ook nog de sfeer die Arthur van der Veer erin bracht, maar Jongbloed voelt zich er in thuis: “En dat bureau is nostalgie. Mijn opa had namelijk ooit zo’n bureau met in de onderste la een fles jenever en sigaren. Zo’n bureau wilde ik later ook. Dus toen ik voor mezelf begon heb ik er een gekocht. En ja, op mijn eerste dag als zelfstandige natuurlijk met een glas jenever en een sigaar achter het bureau.”

Status  als gedegen organisatie

Dat iedere medewerker bij Jongbloed Fiscaal Juristen aan een Engels bureau zit is een traditie. Er staan er inmiddels vijftien. “En er zijn nog een paar bureaus besteld, want we groeien. Niet alleen hier maar ook in Den Haag waar we een vestiging hebben”, vertelt Jongbloed, die een toenemende vraag naar zijn diensten bespeurt: “Ondernemers moeten alert zijn omdat de belastingdienst weer mensen aanneemt. Goede mensen. Je ziet het aantal boekonderzoeken daarom toenemen en dat doet de fiscus met slimme software, waarmee bijvoorbeeld de verhouding tussen de BTW-tarieven wordt nagekeken. Daarnaast zijn wij betrokken bij vele verkopen bij bedrijven, bedrijfsopvolgingen en advisering in het kader van de innovatiebox.”

Jongbloed Fiscaal Juristen heeft status als gedegen organisatie. Door de kennis en ervaring moet de fiscus nogal eens in het stof bijten bij meningsverschillen.

Lampionnen en strandstoelen

Dennis Jongbloed blijft overigens zelf zijn imago als ‘kwajongen’ koesteren. De vijftig lampionnen die hij in de bomen rond de villa heeft opgehangen, de strandstoelen op het gazon… het zijn kleine uitingen van een zekere non-conformistische attitude. Het staat haaks op de grandeur van de villa. “Ik houd van het vak, studeer dagelijks en ben een vakidioot als je het zo wilt noemen. Die grandeur hoeft van mij niet, past ook niet echt bij mij. Weet je, wij kunnen ons werk ook vanuit een zeecontainer doen. Als we maar een internetverbinding hebben, je vak bijhoudt, blijft studeren en tot de beste van de klas behoort. Maar… het is wel een heel mooi pand.” En die lampionnen? “Martijn beschermt mij tegen al te grote uitspattingen en trapt op de rem: ‘Dennis, dit kan echt niet…’ Ik ben een goed fiscalist maar een slechte manager. Sinds Martijn er is, gaat het intern ook veel gestroomlijnder.”

Korte broek en hawaiihemd

Een rondleiding door het pand geeft aan dat Jongbloed Fiscaal Juristen ruim in het jasje zit. “Gelukkig wel, we willen op korte termijn groeien.” Enthousiast laat Jongbloed de hoogste etage zien met een bruine kroeg, een ontspanningsruimte met tafeltennistafel,  racestoel, gokkast en binnenkort vast en zeker een sportschool. Hij glundert. Niet van trots maar omdat hij merkt dat zijn mensen het naar de zin hebben: “Dat is voor mij het belangrijkste. Het pand is prachtig, biedt ruimte. En van mij mag je hier in een korte broek en hawaïhemd werken, als je maar de beste van de ‘fiscale’ klas bent.”

>
>
>
TOM's Rally
CuliRally
haringparty2024