De werkplek van André de Lizer

De werkplek van André de Lizer

“Van sociaal rendement naar financieel rendement”

Niets zo leuk om bij ondernemers achter de kantoordeur te kijken. Is het bureau volgepakt met dossiers of is er geen papiertje te vinden? Welke parafernalia staan er, is er een bronzen beeldje dat teamgeest verbeeldt of een foto van de kinderen? Dit keer is TOM te gast bij André de Lizer van HypoVisie Twente.

In het leger leer je niet alleen met wapens om te gaan, maar ook met mensen. Vandaar dat André de Lizer na zijn carrière als beroepsmilitair de wat meer softere sector instapte: “Ik ben ruim 38 jaar werkzaam geweest bij Defensie. Van Hoofdofficier toegevoegd bij de Hoofddirectie Personeel tot aan de rol van vertrouwenspersoon. Bij Defensie heb ik geleerd om te investeren in mensen. Mensen bepalen het succes van elke organisatie, ook bij een commerciële onderneming. Vertrouwen geven betekent vertrouwen krijgen en geeft ook ruimte voor innerlijke groei en een can-do mentaliteit.”

Gezondheid van elk bedrijf bevorderen

De Lizer begon in 2012 een organisatieadviesbureau, was directeur van MKB Twente en raakte betrokken bij HypoVisie. De naamgeving heeft niets te maken met hypotheken, maar is afgeleid van de Hypofyse, een klier ter grootte van een erwt in onze hersenen die de hormoonhuishouding regelt en tevens zorgt voor de productie van dopamine, een hormoon waardoor mensen zich gelukkig of euforisch voelen. “Wij zijn voor de ondernemingen en organisaties de hypofyse en ondersteunen en bevorderen met onze dienstverlening  de gezondheid van elk bedrijf”, zegt De Lizer: “HypoVisie is van oorsprong een organisatie die veel re-integratieprojecten deed en doet voor het UWV. Ik ben er betrokken bij geraakt als organisatieadviseur en heb geholpen met een nieuwe missie en visie.”

De mens is de belangrijkste schakel

Met een team van negen mensen en ‘een kaartenbak vol preferred suppliers’ levert HypoVisie thans een breed palet diensten op het gebied van goed werknemer- en werkgeverschap: van leiderschapsontwikkeling, cultuurverandering en loopbaanbegeleiding tot re-integratie, teamontwikkeling etcetera. De Lizer: “De mens is altijd de belangrijkste schakel. Ja, dat wordt wel eens vergeten. Mkb’ers zijn voor tachtig procent met omzet bezig. Rendement kun je echter ook uit je mensen halen. Om dat te begrijpen zouden directies zich wel eens wat kwetsbaarder mogen opstellen en bijvoorbeeld de medewerkers vragen wat er beter kan en hoe zij het management beoordelen.”

Juiste toonzetting

Dat gebeurt onder andere via de speciale HRM-scans die HypoVisie uitvoert. Daarnaast worden op eigen initiatief re-integratieprojecten opgezet. Bijvoorbeeld om oudere werkzoekenden weer aan de slag te krijgen in de it-sector of logistiek. Zeker is dat HypoVisie de juiste toonzetting hanteert, want het succes zet aan tot groei. Inmiddels zit HypoVisie ook in Meppel en in Arnhem, Amsterdam is de volgende stap. “Het succes is ook te verklaren doordat werkgevers leren begrijpen dat ze zorgvuldig met hun mensen om moeten gaan. Er is schaarste aan personeel, dan wil je ervoor zorgen dat er niemand vertrekt. Investeren in je werknemers, uiteindelijk leidt dat tot sociaal en financieel rendement”, aldus André de Lizer.

Op de grens van twee werelden

Zijn huidige werkplek is tijdelijk en bevindt zich op de grens van twee kantoren. Aan de ene kant HypoVisie. Aan de andere kant een sport- en gezondheidscentrum.  De Lizer: “De directie heeft mij gevraagd om hen te ondersteunen bij het management. Die klus is nagenoeg afgerond. Ja, een sportschool is wel anders met trainers, personal coaches, sporters en dames voor de receptie. Anders dan organisatieadvies en loopbaanbegeleiding.” Toch ziet hij parallellen: “HypoVisie geeft ook advies over sport, gezondheid en vitaliteit. En daarbij vervullen een sportschool en trainers een rol. De bedoeling is dat wij voor onze cliënten ook activiteiten op het gebied van sport en gezondheid gaan initiëren met onder andere een VitPlus-programma waar medewerkers worden gemotiveerd meer te doen aan hun conditie, te letten op voeding en ademhaling.”

Een schip en buitenformaat schaakbord

Vanwege de klus heeft André de Lizer zijn oorspronkelijke werkplek tijdelijk ingeruild voor een bureau tussen beide bedrijven in. Een ruim kantoor met veel blauw, bruin en hout. Met een model van een schip, een buitenformaat schaakspel en dat soort dingen. De Lizer heeft er wel een eigen touch aan heeft gegeven. Op het bureau ligt namelijk het werk van management- en andere goeroe’s als Richard Sennett en de onmisbare Stephen Covey en zijn klassieker ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’.  Met dat laatste zit het kennelijk wel goed bij De Lizer, die defensie niet mist. “Missen niet, maar ik koester het wel want ik heb er veel geleerd. Ook enthousiasmeren. Dan krijg je dingen voor elkaar.”

Het hele verhaal is te lezen in

Juni 2018

>
>
>
CuliRally