De werkplan van Wiefferink en Integralis

De werkplan van Wiefferink en Integralis

Partners die elkaar waarderen

De directiekamers zijn bescheiden van afmeting en inrichting. Een bureau, een vergadertafel, een kleurrijk schilderij aan een wand en uitzicht op de parkeerplaatsen. Bas den Breejen, operationeel directeur (COO) van Wiefferink in Oldenzaal kan het, net als zijn collega’s, wel zonder toeters en bellen af.

Het bedrijf is gespecialiseerd in afdek- en/of opslagsystemen voor mestsilo’s en biogasinstallaties. De silodaken zijn een probaat middel tegen CO2-uitstoot en stankoverlast. Wiefferink is van alle markten thuis met kleine en grote opslagsystemen voor gas, mest, slib en andere vloeistoffen. De hele wereld is de afzetmarkt, met Europa als zwaartepunt. De onderdelen en grondstoffen komen van toeleveranciers en worden op bedrijventerrein Het Hazewinkel samengesteld op klantenspecificatie. In Oldenzaal, evenals in de Poolse vestiging, wordt de folie op maat gesneden met behulp van een geavanceerde CNC-gestuurde snijmachine Vervolgens wordt het afdek- en/of opslagsysteem op maat samengesteld met verschillende lastechnieken, waarna er componenten aan worden toegevoegd, zoals ventielen en mixers. Na te zijn getest en geïnspecteerd gaan ze op transport naar de klant. Vaak worden producten ook door eigen mensen ter plaatse gemonteerd. Dat laatste is niet in ieder seizoen even gemakkelijk. “Want ’s winters kun je niet altijd goed op locatie monteren. Maar we weten nooit precies wanneer het seizoen begint”, legt Den Breejen uit. Dit jaar begon het in maart en dat loopt altijd door tot eind december. Bij Wiefferink, met tachtig vaste medewerkers, zijn in die drukke periode ook uitzendkrachten aan het werk. Daarbij is een langdurige samenwerking ontstaan met Integralis in Enschede.

Directe en persoonlijke contacten

De bedrijven kennen elkaar goed, er is sprake van wederzijds vertrouwen, de samenwerking bevalt prima aan beide kanten. Want uitzendbureau Integralis is flexibel, kent korte lijnen en kan snel schakelen. En dat weten de relaties te waarderen. De directeuren-eigenaren Matthijn Grobben en Roy ten Voorde streven ook bewust naar zulke directe en persoonlijke contacten: het is het DNA van Integralis. Bij Wiefferink zijn ook enkele Kroatische uitzendkrachten aan het werk. Het zijn medewerkers met een ‘niet zeuren maar doen’-mentaliteit, zoals Den Breejen, Grobben en Ten Voorde dat waarderend omschrijven: handige jongens die alles kunnen en van alle markten thuis zijn. Zulke types ziet Den Breejen ook graag op de werkvloer. En met de communicatie zit het wel goed, want de uitzendkrachten van Integralis spreken een aardig mondje Engels. Ten Voorde: “We kijken altijd naar hun taalvaardigheid.” Ze worden bij Wiefferink ingezet als assistent, onder leiding van een ervaren collega. Ze hebben in Kroatië al een basisscholing gevolgd in het eigen opleidingscentrum van Integralis. Hier worden cursussen verzorgd waarmee ze als technisch assistent aan de slag kunnen. En dat werkt. Den Breejen: “Na een week kunnen ze bepaalde taken al zelfstandig uitvoeren.” Het is ook handig dat ze theoretische kennis hebben opgedaan. “Ze pakken het daardoor sneller op en begrijpen het proces beter.”

Verdere groei

Wiefferink is het type bedrijf waar het Enschedese uitzendbureau bij voorkeur actief is met z’n uitzendkrachten. Bij Integralis zijn 150 uitzendkrachten aan het werk bij een groot aantal bedrijven in Twente en de Achterhoek. Roy ten Voorde en Matthijn Grobben rekenen op een verdere groei, want de economie trekt stevig aan en daarmee stijgt de vraag naar uitzendkrachten. De vraag is evenwel zo groot, dat het in Nederland steeds lastiger wordt om geschikt personeel te vinden. Ook Bas den Breejen voorziet groei. Neem Frankrijk, waar volgend jaar een afdekverplichting voor mestsilo’s wordt ingevoerd: er mag op meer orders van de Franse partner worden gerekend. Wiefferink heeft trouwens een wereldwijd netwerk van partners, tot in Nieuw-Zeeland. Dat had Henny Wiefferink ook niet kunnen voorzien toen hij in 1956 in Denekamp in een leegstaande kippenschuur begon met het repareren van schoenen en een zadelmakerij. Later werden dat dekkleden, postzakken, zonneweringen en zinkstukken voor de Deltawerken. Maar ook voor de reparatie van een tuinstoel voelde Wiefferink zich niet te groot.
In 1988 volgde de succesvolle omslag, toen een verzoek kwam om een afdekking voor een mestsilo te maken. In 2008 kwam er een grote productiehal bij in het Poolse Wykroty in Polen. Anno 2021 heeft Wiefferink alleen in Nederland al duizenden silo’s afgedekt.

Tekst: Bob Gevers

Fotografie: Willem van Walderveen

>
>
>
CuliRally
haringparty2024