De passie van Bernard Koning en Martin Klinker

De passie van Bernard Koning en Martin Klinker

De passie van Bernard Koning en Martin Klinker

Passie. Een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Passie voor je bedrijf, je werk, de producten, het managen. Maar buiten al die drukte is er eveneens passie. Voor een bijzondere hobby als alpinisme of een oldtimer restaureren, een modelspoorbaan en andere gekkigheid. Sporten kan natuurlijk ook: lekker de zinnen verzetten terwijl het zweet ervan afdruipt. Bernard Koning en Martin Klinker van verzekeraar en financiële dienstverlener Eurorisk weten er alles van.

Voor verzekeringsspecialist Martink Klinker is er maar één manier om even terug te schakelen: hardlopen met zijn bordercollie Indy: “Hardlopen is een heel goede manier om allerlei dingen te overdenken. Daar heb je dan ook alle tijd voor want er is geen mail, geen telefoon. Dan ga je dingen ook anders zien, vanuit een ander perspectief.” Hij loopt al lang. Om gezond en scherp te blijven en ja, ook omdat lichaam en geest er om vragen: “Ja, dat verhaal met die endorfine, ik ken het. Het is een vorm van verslaving, je lichaam heeft het nodig dus ga je weer rennen. Maar ik vind dat geen straf.” De meeste kilometers maakt hij ’s morgens: drie keer in de week om zes uur op: “Per week kom ik dan op zo’n veertig kilometer.” En dan zijn er nog de halve marathons die Martin loopt: “Als ik gewoon loop hoef ik me nergens op te concentreren. Maar in zo’n wedstrijd wel: je moet je krachten verdelen, balans houden, op tijd weer aanzetten. Het vergt veel voorbereiding, want zo’n halve marathon is wel een aanslag op je lichaam.” Maar ook dan is hij toch even verlost van de sores van het verzekeren. “Het zijn lastige tijden want de premies dalen helaas nog steeds niet. Dat is vervelend voor iedere ondernemer, want de trend is eerder dat het verder stijgt. Dat komt door de wereldwijde ontwikkelingen, waar wij vanuit Nederland geen zicht op hebben. We weten doorgaans niet welke ramp zich in Vuurland of op de Malediven afspeelt. Zo’n containerschip dat dwars in het Suezkanaal ligt, dat zien we dan wel. En zoiets brengt enorme claims met zich mee. Dat zorgt er niet voor dat premies dalen.” Toch bespeuren we licht optimisme bij Klinker: “Op een gegeven moment komt de marktwerking weer op gang. Of de verzekeraars vinden zelf dat ze genoeg rendement hebben of de klanten kijken naar goedkopere verzekeraars. Zo is het altijd gegaan. Maar zeker, dit blijft een uitdagende periode.”


Fanatiek fietser
Bernard Koning, zijn partner binnen Eurorisk bedient een ander segment van het financiële metier: collectieve pensioenregelingen, oudedagsvoorzieningen voor de DGA’s; kortom het segment waar iedereen gezond moet blijven om de stijging van de pensioen-
gerechtigde leeftijd tamelijk ongeschonden te kunnen halen. Koning: “Ja, we moeten langer door en dan het liefst zo fit mogelijk. Dat scheelt kosten. Vitaliteit is echt het stokpaardje van de laatste jaren. Ik zeg mensen van een jaar of 25, die aan het begin van een carrière staan, altijd dat ze er op kunnen rekenen dat ze nog zo’n vijftig jaar mogen werken. En die generatie legt zich daar ook bij neer, sporten ook veel meer.”
Zelf geeft Koning het goede voorbeeld: hij is een fanatiek fietser geworden. “Ik had een racefiets gekocht, maar je kent dat: glimmend in de schuur, wachtend op mooi weer. Bij toeval maakte ik kennis met een clubje fietsvrienden. Ik ben met ze mee gaan fietsen en werd er van alle kanten uit gefietst.” Dat bleek een incentive: hij schafte zich de top van het fietsgeweld aan, een Orbea Orca, en ging trainen als een dolle. “Op een gegeven moment lag er de afspraak dat we de Stelvio zouden beklimmen. Dat is gelukt. Ik kan die mannen nu ook bijhouden, want ik heb veel getraind, ook deze winter. Ik fiets zo’n 125 tot 150 kilometer per week. Net als voor Martin is het voor mij ontspanning. Even de gedachten verzetten. En ja, dat van die endorfine geldt ook voor mij alleen in mindere mate.”
De heren zijn het over een ding overigens eens: sporten kost veel tijd. “Ik snap dat het voor een ondernemer vaak lastig is om er tijd voor vrij te maken. Maar het lukt wel. Of ’s ochtends vroeg of, zoals Bernard doet: in de avonduren als het langer licht is”, aldus Klinker.

Voor advies over timemanagement kunt u de heren van Eurorisk dus bellen. Immers, goed doet goed volgen!

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
haringparty2024
CuliRally