De passie van Tarik El Hamdaoui van DifferIT
“Je blijft terugkomen”
Ondernemers hebben passie. Niet alleen voor hun bedrijf en hun werk. Ook buiten de dagelijkse werkzaamheden liggen er vaak tal van uitdagingen. TOM portretteert regelmatig ondernemers die er uiteenlopende vormen van vrijetijdsbesteding op na houden. Dit keer is dat Tarik El Hamdaoui van softwarebedrijf DifferIT. Zijn passie is voetbal in het algemeen en FC Twente in het bijzonder. “Je blijft terugkomen. Ook als er slecht gespeeld wordt; over twee weken zit je er weer.”
Vanaf het moment dat hij van school kwam, wist Tarik El Hamdaoui dat hij ooit ondernemer zou zijn. Als AFAS-partner is DifferIT nu een succesvol bedrijf dat ERP-software implementeert bij uiteenlopende organisaties en bedrijven. “Het is hard gegroeid. Er zijn nu dertien medewerkers, maar we komen mensen tekort”, vertelt El Hamdaoui. Locatie van het gesprek is de skybox van de Club van 10, het gezelschap waar hij sedert dit seizoen deel van uit mag maken. Met de nadruk op ‘mag’: “Je moet ervoor worden gevraagd en dan is er nog een ballotage.”
Met bouwstenen maatwerk leveren
Eerst terug naar zijn loopbaan in de it-sector. Hij is geboren in een gezin met zeven kinderen. “We hadden een vader die het ons mogelijk maakte. Alle zeven hebben we HBO of universiteit gedaan.” Na zijn studie werkte hij bij een aantal it-bedrijven, waaronder AFAS dat via partners ERP-software levert. “Het bijzondere van AFAS is dat je de software als sjablonen volledig aan kunt passen aan de branche waarin het gebruikt wordt. Met behulp van bouwstenen lever je in feite maatwerk.” Ook in de jaren bij AFAS stond één ding vast: “Ik moest en zou een keer voor mezelf beginnen. Op een bepaald moment kreeg ik een zwaar auto-ongeluk en moest ik revalideren. In die periode broeide de ambitie om een eigen bedrijf te starten enorm. Dat is DifferIT geworden, dat in 2012 begon maar in de huidige vorm sinds begin vorig jaar bestaat.”
Interne bedrijfsvoering verbeteren
De relatie met AFAS is door de jaren heen altijd erg goed geweest. Niet verwonderlijk overigens, want als implementatiepartner doet DifferIT het uitstekend: “We hebben veel klanten en krijgen steeds grotere en complexere opdrachten. Onder andere Facturering, HR, logistiek, Productie, Projecten en CRM. Op alle terreinen kunnen wij met AFAS een oplossing leveren en de bedrijfsprocessen binnen organisaties verbeteren. We maken optimaal gebruik van de functionaliteit en kunnen best practices van andere gebruikers inzetten. Het startpunt is altijd de interne bedrijfsvoering verbeteren. We leveren onze AFAS-kennis aan commerciële bedrijven, semi-overheid en stichtingen.”
Landelijk actief en succesvol
Van oudsher heeft AFAS een sterke positie in de culturele wereld, zoals theaters, musea en poppodia. Eerder dit jaar verwierf DifferIT Chios, de investeringsmaatschappij van Joop van den Ende met onder andere het DeLaMar Theater, als klant. Ook FC Twente is inmiddels klant bij DifferIT. DifferIT werkt vanuit Enschede, maar is landelijk actief en succesvol, vervolgt Tarik El Hamdaoui: “Ik wist wat de potentie was van ons bedrijf maar niet dat het zo snel zou gaan. Daarom zijn we nu ook op zoek naar mensen. Nee, geen IT’ers maar bedrijfskundigen die affiniteit hebben met software en met kijk op zaken als logistiek, HR en financiën.”
Voetbal als passie
Voetbal is al zijn hele leven een passie. Binnen en buiten de lijnen. Hij kreeg zelfs de kans om zijn talent te laten zien aan de trainer bij FC Twente. “Ik speelde bij Sportclub Enschede. We speelden destijds een wedstrijd tegen FC Twente. Jan Vennegoor of Hesselink speelde er al. We kenden elkaar al vanaf de F’jes. Bij een hoge bal kwam ik met hem in botsing. Ik kwam verkeerd terecht en het was einde carrière. Maar ach, ik had toch nooit de top bereikt en zeker niet wat ik nu zakelijk heb bereikt.” Vanaf de jeugd is hij bij FC Twente te vinden. “Ik ben nog ballenjongen geweest. In het Diekman speelde PSV met Van Breukelen in het doel. PSV stond voor en ik wilde de bal naar Van Breukelen gooien maar hij kwam hem ophalen. ‘Doe maar rustig aan’, zie hij. Tijdrekken…”
Club van 10
Ballen haalt el Hamdaoui niet meer. Hij mocht toetreden tot de Club van 10. “Je wordt ervoor gevraagd en je moet door de ballotage heen. Ik had eerst mijn twijfels, maar met Dennis Schipper van Demcon had ik een heel goed gesprek waarbij de doorslag gaf dat je ook je kinderen mee mag nemen. Die gemoedelijke sfeer hier is geweldig. En natuurlijk: het is ook zakelijk interessant.” Bovendien biedt het hem de gelegenheid af en toe weer eens een balletje te trappen in wedstrijdverband: “Er is een businesselftal dat één keer in de maand een wedstrijd speelt. Ja, ik ben een van de jongsten…” Passie of niet, over FC Twente en de verrichtingen in de Keuken Kampioen Divisie heeft El Hamdaoui zo zijn visie. “Oke, het is ander voetbal maar het elftal moet er tegenaan. Soms voel je dat dat niet gebeurt en dat is jammer. Maar je houdt nou eenmaal van de mensen, van het stadion; het is passie. Soms is het voetbal absoluut niet goed, maar twee weken later zit je er toch weer. Je blijft terugkomen…”