De passie van Shamiran Demirdag

De passie van Shamiran Demirdag

De passie van Shamiran Demirdag van Ferrmons Advocatenkantoor

“De wereld verkennen, als advocaat en als mens”

Regelmatig vertellen ondernemers in TOM over hun grote liefhebberij, naast hun werk. In dit nummer is dat Shamiran Demirdag van Ferrmons Advocatenkantoor. Zij heeft meerdere passies, maar over één ding raakt ze niet uitgepraat: reizen. Of het nu in de drukte is van het mondaine New York of te midden van de inheemse bevolking in India, overal voelt ze zich op haar gemak. “Reizen is voor mij een uitlaatklep, ik kan me erdoor opladen; reizen geeft mij balans en rust.”

De passie van Shamiran Demirdag gaat verder dan het bezoeken van andere landen en culturen. “Reizen betekent  voor mij ook een alles omvattende metafoor. Mijn hele leven is een boeiende reis waarin ik mij als persoon blijf ontwikkelen. Ik zie het als een avontuurlijke missie waarin ik wil ontdekken en ervaren waarom mensen, culturen en religies zijn zoals ze zijn. Zo zie ik mijn werk als advocaat ook: als een uitdagende reis waarin ik steeds weer de kans krijg en de mogelijkheden aangrijp om ondernemers en particulieren te helpen.”

Internationale oriëntatie

De drang om bij tijd en wijle het Twentse te verruilen voor andere oorden is, deels, een kwestie van afkomst. “Ik ben internationaal georiënteerd en dat vindt zijn oorsprong in mijn Assyrische afkomst. Mijn culturele en religieuze roots liggen in het oude Mesopotamië waar koning Hammurabi de eerste echte wetten in de geschiedenis vastlegde. De Assyriërs hebben zich als een zelfstandig volk ontwikkeld en ze hebben zich verspreid over grote delen van Europa.” Dat ondernemende zie je terug in het gezin van Demirdag. “Mijn vader, zelf ondernemer, heeft mijn broers en mij altijd gestimuleerd om de vleugels uit te slaan en om het leven te ontdekken.” Voor haar begon dat al op heel jonge leeftijd: “Toen ik één jaar was, zijn we van Istanboel naar Twente verhuisd. Het begin van mijn levensreis.”

Meester Polak

Demirdag heeft inmiddels zo’n vijftien jaar juridische ervaring. Tijdens haar dienstverband bij een middelgroot kantoor legde ze de basis voor haar zelfstandigheid, die in 2011 gestalte kreeg met Ferrmons Advocatenkantoor. Maar de passie voor de advocatuur had zich al eerder ontwikkeld: “De fijne kneepjes leerde ik op mijn eenentwintigste, toen ik werkte op het kantoor van de Israëlisch-Nederlandse advocaat meester Polak in Amsterdam. Een fantastische leerschool waar ik nog steeds veel profijt van heb.” Dat geldt ook voor het behartigen van belangen van ondernemers in het buitenland. Haar uitgebreide talenkennis komt daarbij goed van pas. Bij de wijze waarop zij haar vak uitoefent, komt overigens wel wat meer kijken. “Natuurlijk moet je juridisch goed onderlegd zijn, maar eigenschappen als empathisch vermogen, sociale en communicatieve vaardigheden, analytisch maar ook intuïtief inzicht, een rustige uitstraling en authenticiteit zijn zeker zo belangrijk.”  

Meerwaarde

Ferrmons Advocatenkantoor is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht, waarbij er een zekere voorliefde is voor ondernemingsrecht: “Ik vind het een voorrecht dat ik als ondernemer andere ondernemers kan helpen bij juridische vraagstukken en problemen. Voor succes is daarbij van belang dat ik vanuit de basis in kaart breng hoe ze te werk gaan, wat verder gaat dan juridische vraagstukken. Dat brengt me niet alleen tot het oplossen van problemen, maar ook tot coaching om bij te kunnen dragen aan een succesvolle onderneming. Ik probeer, met een nieuwsgierige focus, kansen te zien die anderen niet zien. Ik wil maatwerk leveren met een internationale mindset. Effectieve resultaatgerichtheid staat daarbij voorop. De onderliggende visie van mezelf en van Ferrmons is dat ik als advocaat mijn dienstbaarheid zowel vaktechnisch als moreel meerwaarde wil geven. Daarbij geloof ik dat in beginsel alles mogelijk is.”  

Michelle Obama

Waar gaat haar volgende reis naar toe? “Voorlopig ga ik niet ver weg, maar mijn bezoek op 17 april aan de Ziggo Dome mag je gerust een mooi avontuur noemen. Want daar zal Michelle Obama een lezing geven. Deze voormalige first lady - zelf advocaat - is een innemende persoonlijkheid. Ze spreekt naar aanleiding van haar boek ‘Becoming’ over de reis van haar leven, over alle ontwikkelingen die haar gevormd hebben; een onderwerp dat me altijd boeit. Zij draagt bij aan zaken die groter zijn dan zijzelf en zij jaagt dromen na. Daarom inspireert ze mij.”

Met dank aan Stadhuys053 (www.stadhuys053.nl).


Tekst: Anno Oude Engberink
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
haringparty2024
CuliRally
TOM's Rally