De passie van Freek Lodeweges

De passie van Freek Lodeweges

“Ik wil mensen motiveren en inspireren”

Van je passie je werk maken. Het klinkt als een cliché, maar voor Freek Lodeweges was het een logische keuze. Zijn leven staat in het teken van sport, dus opende hij zijn eigen personal training club ViMotion. “Sport is mijn passie en de rode draad in mijn leven.”

‘Sweat and smile’. Dat is het credo van ViMotion. Een exclusieve Personal Training Club, gevestigd in de voormalige Boekelose Stoomblekerij. Eigenaar Freek Lodeweges: “Het dekt de lading. We willen dat je hier de deur uit loopt, zwetend maar met een glimlach, na de meest heerlijke work-out. Want we willen je uiteraard snel weer terug zien!” Het is een club waar je je al snel thuis voelt door de industriële en inspirerende uitstraling. Maar bovenal vanwege de professionele en gastvrije Personal Trainers, die je graag aan het werk zetten.

Dynamische fitnessbranche

Zijn studie op de Academie Lichamelijk Opvoeding moest Freek klaarstomen voor een carrière als sportambtenaar op gemeentelijk of provinciaal niveau, maar de dynamiek van de commerciële fitnessbranche sprak hem uiteindelijk veel meer aan. Hij ging in Deventer aan de slag als assistent-manager en al snel manager in een van de luxere clubs van Achmea Health Centers. Daar leerde hij veel over de voor- en nadelen van het werken in een keten. Hij zag hoe de branche aan het veranderen was en besloot een andere koers te varen. De opmars van Personal Training en de vraag naar kleinere specialistische clubs, de zogeheten boetiekclubs, bleef niet onopgemerkt. Freek besloot een eigen onderneming te starten in Enschede. Eerst als huurder binnen het Health City-concept, maar door zijn sterke visie en een gezonde dosis eigenwijsheid kwam al snel kwam het verlangen naar een eigen club, met een bijbehorende look and feel. “De fitnessbranche is dynamisch, maar op dat moment stonden we even stil. Grote clubs, veel aanbod en materiaal, maar met te weinig aandacht voor de klant. Met als gevolg dat een derde van je klanten sponsor is in plaats van een regelmatige bezoeker. Dat moest anders, vond ik.”

Kleinschalig en specialistisch

En zo ontstond ViMotion, geheel volgens het concept van een boetiekclub; kleinschalig, specialistisch en met een persoonlijke benadering. “ViMotion staat voor vitality en motion. Onze missie is dan ook: ‘We challenge people to keep on moving and be vital’. We hebben een team van vijf trainers die onze klanten altijd één op één of in duo begeleiden. We vragen een commitment van een half jaar, bij voorkeur twee sessies per week. In dat half jaar krijg je een team van fitnessprofessionals tot je beschikking dat jou helpt, inspireert en uitdaagt om een fittere en gezondere levensstijl te ontwikkelen.” 

Ondernemers

Klanten van ViMotion zijn veelal mensen die een druk bestaan leiden, en veel zijn ook ondernemer. Mensen die veel werken, sociaal bewogen zijn en een volle agenda hebben. “We noemen onszelf ook wel; ‘the sportclub for busy people’. En daar hebben we ook oog voor. Ze zijn zich ervan bewust dat ze meer moeten sporten en wat gezonder mogen eten, en daar kunnen ze vaak wel wat hulp bij gebruiken. Bij ons loop je naar binnen en hoef je niet na te denken over wat je gaat doen. We werken op afspraak en jouw trainer staat klaar om jou persoonlijk te trainen. Daardoor is de drempel om af te zeggen ook hoog.” De intensiteit van de training wordt aangepast op jouw dag en wat bij jou past. “En daarnaast is het zo dat wij niets dicteren. We zijn er om de mensen te helpen en te motiveren. Iedereen die hier komt heeft een eigen verhaal en wat een Personal Trainer niet mag doen is zijn of haar eigen leefstijl opleggen bij een ander. Je moet inspireren en het vertrekpunt van een ander pakken om te kijken waar er verbeterpunten liggen op het gebied van gezondheid. Maar van tijd tot tijd dagen we je heus wel uit.” En dat deze aanpak werkt, blijkt wel uit de retentiecijfers. Bijna 90% van de klanten besluit na een traject van zes maanden de trainingen voort te zetten. “Ik wil dat je begint als klant en eindigt als fan. Dat betekent namelijk dat we ons werk goed hebben gedaan.”


Heldere formule

Van passie gaan we naar ambitie, want de ViMotion-formule is helder; het is een vastomlijnd concept met relatief lage opstartkosten. En wat hier werkt, werkt ook ergens anders in Nederland. Freek: “We gaan nu op zoek naar ondernemende collega’s die gebruik willen maken van de ViMotion-formule en die willen samenwerken om deze elders in het land toe te passen.”

ViMotion Bali
Naast sporten heeft Freek nog een andere, persoonlijke passie. “Mijn familie komt uit Nederlands-Indië. De geschiedenis daarvan en hoe mijn opa en oma naar Nederland zijn gekomen, en zich als eerste generatie hebben moeten assimileren in de Nederlandse maatschappij, vind ik enorm boeiend. Naast het ondernemen, kan ik uren bezig zijn met het doorzoeken van (familie)archieven op internet.” Een toekomstige vestiging van ViMotion op Bali sluit hij tenslotte niet uit. “Ik houd wel van dat eilandleven en het tropische klimaat.”

Tekst: Lars Moravcevic
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
haringparty2024
CuliRally