De passie van de familie Elhorst

De passie van de familie Elhorst

“Smaak en passie ontwikkel je”

Iedere ondernemer heeft passie. Voor het ondernemen, het bedrijf of een hobby. Vaak zijn het individualisten, eenlingen waarbij slechts een handjevol intimi weet heeft van de ‘buitenschoolse activiteiten’. In dit geval is het geen eenling, maar een compleet gezin dat eenzelfde passie deelt voor wijn, voor gastronomie en mooie gerechten: de familie Elhorst. 

Pater familias Karel Elhorst geeft ruiterlijk toe dat hij de aanstichter is van de gedeelde liefde: “Wat er ook gebeurde, we gingen vroeger altijd drie weken op vakantie met het gezin. Maar ik had dan wel per week een aantal afspraken bij een wijnhuis. ’s Morgens een bezoek aan het bedrijf met daarna een lunch. En je weet: dat is altijd goed geregeld op de chateaus. En de jongens aten ook mee natuurlijk. Ze kregen al jong het beste voorgeschoteld, zowel qua wijnen als eten…” De gezamenlijke vakanties zijn er niet meer maar Elhorst Wijnen in Oldenzaal is inmiddels een begrip geworden in Twente. Een horecaimperium is wat overdreven maar nadat in 2016 het wijnlokaal Wine & Bite Wijnbar werd geopend is het telkens crescendo gegaan met de plannen. Naast de wijnwinkel en de bar werd als laatste een tweede restaurant toegevoegd. De wijnwinkel en de wijnbars zijn onderling met elkaar verbonden. Jeroen Elhorst, verantwoordelijk voor het culinaire deel: “De kracht van Wine & Bite is dat je hier sushi en tapas kunt eten maar ook een pizza. En het maakt niet uit waar je wil zitten. Dat ongedwongene, zonder dat het ene een tapasbar is en het andere een pizzeria, vinden onze gasten plezierig.”

Wijnhandel
Maar niet voor niets staat Wine vooraan. Karel Elhorst begon in 1982 een wijnhandel en ontwikkelde zich gaandeweg tot vinoloog; een metier dat zoon Boudewijn ook in de vingers heeft: “De passie hebben we inderdaad van huis uit meegekregen. Ja, ook door die bezoeken aan wijnhuizen; daar ontwikkel je je smaak.”
Samen met Karel is Boudewijn nu verantwoordelijk voor de collectie wijnen. Senior met veertig jaar ervaring en veel kennis en Boudewijn als vinoloog met een goede smaak en kijk op de voorkeuren van de jongere wijndrinkers. “Ik ben al vanaf mijn jeugd met wijn bezig en met het uitbreiden van wijnkennis door vakbladen te lezen en regelmatig wijnbeurzen en wijnproducenten te bezoeken.” Boudewijn deed zijn praktijkervaring op bij enkele toprestaurants en keerde vorig jaar terug op het ouderlijke nest. Hij heeft het er naar zijn zin: “We hebben het druk en ja, horeca is nu eenmaal topsport. Maar we creëren hier memorabele momenten voor onze gasten en ik geniet daarvan.” Karel Elhorst herkent dat zeker: “Als je over wijn praat en je kunt die passie overbrengen op de gasten, dat is fantastisch.”

Groeiend assortiment
Jeroen werkt intussen onverstoorbaar door ‘achter de schermen’ zoals hij dat zelf noemt. Het deeg voor de pizza’s verdient namelijk aandacht. Het is sinds de ingebruikname van de enorme hout gestookte pizza steenoven uit Italië een succes. “De vraag naar onze pizza’s is groot omdat ze zo goed smaken”, zegt Jeroen, die al op jonge leeftijd kooklessen ging volgen, “Nee, ik ga het geheim van onze pizza’s niet verklappen, maar één ding is belangrijk: rust en geduld…” Naast Jeroen is de derde zoon Maarten. Momenteel werkt hij nog elders en doet administratieve en financiële ervaring op, maar Karel verwacht dat hij straks de financiële belangen voor rekening neemt: “Maar vergis je niet, ook hij heeft verstand van wijn. Als we wijn proeven voor de wijnlijst doen we dat met ons vieren. En er schuiven nog wel eens andere liefhebbers aan natuurlijk…”
De collectie is inmiddels even omvangrijk als uniek. Meer dan vijfhonderd wijnen uit de klassieke wijnlanden, maar ook de nieuwe en opkomende regio’s staan op de kaart. En daar blijft het niet bij, voorspelt Boudewijn: “We gaan nog verder groeien met ons assortiment.”

Wijn-en horeca-familie
Over het geheel genomen valt bij Wine & Bite een paar zaken op: het hele gezin dat samen met enkele medewerkers een wijnkoperij en restaurant runt. Waar de gast terecht kan voor een proeverij alvorens wijn te kopen, waar genoten kan worden van een glas met wat tapas, waar verse sushi wordt geserveerd of Italiaanse gerechten, van pizza tot ravioli en vitello tonnato. In de wijnbar, op één van de terrassen of bij de pizza-keuken; het kan allemaal. Het is hard werken voor het succes maar het is het succes van een gepassioneerde wijn-en horeca-familie. De eerste en tweede generatie hebben hun passie erin gelegd. En een derde generatie? Karel Elhorst denkt er nog niet over na: “Dat kun je niet voorspellen en je kunt het ook niet afdwingen. Wij hebben de jongens nooit verplicht om deze kant uit te gaan.”

>
>
>
CuliRally