Joost Olde Weghuis

Joost Olde Weghuis

De ondernemers en hun auto’s. Al tien jaar lang een gespreksonderwerp in TOM. Een lage kilometerprijs of bijtelling? Stekkeren of niet? TOM wil graag alles weten over de combinatie ondernemer en auto. In deze editie Joost Olde Weghuis van HR-dienstverlener Eqib.

“Het gaat uiteindelijk om de ideale match.”

Personeel is schaars, dus zal het voor Eqib wel een kwestie zijn van alle zeilen bijzetten? Ja, zegt Joost Olde Weghuis van Eqib: “Maar het grootste probleem is eigenlijk het vinden van recruiters voor onze eigen organisatie. Wij groeien en onze dienstverlening vraagt veel kennis en ervaring, een vak dat je niet in een paar maanden onder de knie hebt. Aangezien Eqib kwaliteit wil leveren kost dat tijd.”

Vanuit zijn eigen ervaring en expertise richt Olde Weghuis zich op HBO en HBO-plus-niveau in de sectoren IT en Techniek. De werving en selectie van de juiste mannen en vrouwen vraagt om kennis en voeling met die markten zegt hij: “En daar is altijd sprake van krapte. Wij treden op als het verlengstuk van de HR-afdeling van bedrijven en doorlopen voor de opdrachtgever alle trajecten.”

Olde Weghuis en zijn collega’s beschikken naast een uitgebreid netwerk ook over een groot bestand met kandidaten die actief dan wel passief op zoek zijn naar een volgende uitdaging. “Maar de grootste groep hebben wij niet in ons bestand”, zegt hij: “En dat zijn de mensen die niet naar een andere werkomgeving zoeken. Het is moeilijk om die groep in beweging te krijgen. Je weet wat de opdrachtgever wil, wat hij kan en wil bieden en wat voor type organisatie het is. Vervolgens ga je op zoek naar diegene die het beste in dat plaatje past. Dat hoeft geen schaap met vijf poten te zijn, want je wilt als werkgever ook dat iemand nog uitgedaagd wordt en zich kan stretchen. Om geld gaat het ook niet: geld bindt namelijk niet, ambitie en uitdaging wel!”

Kandidaten voor een potentiële functie worden niet zelden omzichtig benaderd: “Je moet integer te werk gaan, de menselijke kant vinden wij belangrijk.”

De kwaliteit van een goede recruiter is bijvoorbeeld om ook latent werkzoekenden te bereiken en hen zo te prikkelen dat zij wel open staan voor die nieuwe uitdaging. Natuurlijk spelen social media en netwerken als LinkedIn een grote rol. En, zo voegt Joost Olde Weghuis toe, het gaat om employer branding: “Hoe landen wij de naam van een organisatie in de markt, zodat kandidaten in beweging komen. Het is altijd een puzzel die je in elkaar legt. Vooraf goed analyseren of de kandidaat past bij het bedrijf, maar ook: past de organisatie bij de kandidaat? Dan kom je tot de juiste match.”

Eqib, opgericht door Marion Teesink en Ellen Groothuis, is uitgegroeid tot een full service HR-business partner. Dat blijkt niet alleen uit het team van een kleine dertig mensen, maar ook uit het aantal diensten: naast het rekruteren van kandidaten biedt Eqib, dat ook een vestiging in Deventer heeft, assessments, training, coaching en specifieke HR-services. Joost Olde Weghuis: “Door al die diensten zijn wij in Oost-Nederland een aansprekende partner geworden.”

Overigens is Eqib niet alleen actief in IT en Techniek. Ook in andere sectoren en omgevingen verleent de HR-organisatie dienstverlening, onder ander op het terrein van management, sales en marketing.

In feite is het inschakelen van Eqib het outsourcen van een deel van de HR-activiteiten. Dat geldt bij Eqib zelf voor het wagenpark. Hiertoe werd recent een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Auto & Service. “Met onze organisatie groeit ook het wagenpark mee”, zegt Olde Weghuis: “Wij zagen in dat wij daar een partij voor moesten inschakelen en dat is Auto & Service in Hengelo geworden. Zij hebben ons geadviseerd hoe het wagenpark moet worden opgebouwd, hebben een auto regelement opgesteld en de tankkaart geregeld. Kortom, alles rondom automotive is uitbesteed aan Auto & Service.”

Auto & Service is met name ingevoerd in de merken van het VAG-concern, VW, Audi, Skoda en Seat. De eerste twee auto’s die onder het nieuwe contract ‘lopen’ zijn dan ook een VW Golf en een Polo. “Maar dat is geen verplichting. Er is ruimte voor een andere keuze, maar het is efficiënt dat dit door Auto & Service wordt verzorgd. De winterbanden, het onderhoud, wij hoeven niet meer naar verschillende partijen voor de auto.”

De samenwerking is vergelijkbaar met recruitment, vindt Olde Weghuis: “Je zoekt altijd naar de ideale match. Dat is wel de parallel, ja.”

>
>
>
CuliRally
haringparty2024