Arno Fabels van Blyco

Arno Fabels van Blyco

“Het is een echte rijdersauto”

Ondernemers en auto’s hebben iets met elkaar en dat blijft een intrigerend thema. Waarom kiest hij of zij voor een bepaald merk en type. Gaat het om degelijkheid of uitstraling? Een lage kilometerprijs of bijtelling? In deze aflevering Arno Fabels van Blyco Textile Group in Enschede. “Met Audi kom je fatsoenlijk voor de dag.”

Blyco Textile Group is een van de schaarse bedrijven die de teloorgang van de Twentse textielindustrie hebben overleefd. En met succes want de producten van Blyco zijn internationaal geliefd. Zelfs tot in Chili. Samen met zijn compagnon Gerald Broek nam Arno Fabels het bedrijf in 2006 over van een investeerder, die het in 1988 uit het Blydenstein-Willink-concern had gekocht. “Op dat moment waren er drie onderdelen: Medical, Fashion en Display”, aldus Fabels: “Dat laatste had nog een link met de historie: “Het bedrijf maakte speciaal etalage-flanel voor decoreren van etalages.”

Blyco -het telexadres van de vroegere textielreus- is zich steeds meer gaan richten op home decorating. Van kussens voor binnen en buiten tot tafellinnen, keuken en tafelgoed en zelfs canvasprints. “De ervaring met decoreren en etaleren was al ruimschoots aanwezig. Daar hadden wij ook de stoffen voor en die leverden wij altijd al aan decoratiebedrijven. Op een zeker moment zijn we pakketjes met bijvoorbeeld tafellopers gaan maken, die kant en klaar bij tuincentra en de grotere interieurketens en warenhuizen werden verkocht.” Inmiddels bestaat het assortiment uit een enorm aantal producten en zijn de afnemers te vinden in heel Europa en zelfs in Chili. “We hebben onze eigen ontwerpers en stylistes maar werken ook samen met stylistes van grootwinkelbedrijven of bouwmarkten die de producten onder hun eigen label presenteren.”

Strategische overname
Het is een segment dat voortdurend in beweging is; niet alleen omdat de modetrends zich snel opvolgen, maar ook omdat de retail verandert. Arno Fabels: “De kleinere winkels verdwijnen en we zien de ketens groeien. Die willen vervolgens ook zaken doen met grote partijen. Wij moeten als Blyco daarin mee, ook internationaal”. In 2016 werd daarom het bedrijf Linen & More overgenomen. Een strategische overname: “Het is een echt lifestyle-merk met thematische collecties en een goed design.” Een ander aspect van het zich wijzigende consumentengedrag is e-commerce. “Webshops zijn belangrijk, maar onze producten blijven ook een impulsaankoop. In mijn visie gaat winkelen een beleving worden: belevingsshoppen, een middagje uit. Je ziet dat al langer bij de grote tuincentra, waar een gezin zich de hele dag kan vermaken.”


Forse sprong
Door die schaalvergroting is Blyco ook genoodzaakt te groeien. Daarom fuseerde Blyco onlangs met het in Lelystad gevestigde Hakbijl Glass, dat een uitgebreid assortiment in glas, kaarsen en andere lifestyleproducten op de markt brengt. “Hun assortiment sluit perfect aan op het onze. De samenvoeging biedt veel mogelijkheden: zeker op het gebied van logistiek, maar ook automatisering. We zijn, al klinkt dat vreemd, nu eigenlijk nog te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Door de fusie maken we een forse sprong. Overigens verdwijnt Blyco niet; beide labels blijven in de markt bestaan. Wel worden de activiteiten van beide bedrijven gecentraliseerd in Twente en Arno Fabels maakt haast: “Het bord te koop staat al voor ons bedrijf want het wordt te klein. Inmiddels hebben we een nieuwe locatie op het oog. Als je tot zo’n fusie besluit moet je er ook vaart achter zetten.”

Rijdersauto
Vaart zetten kan Arno Fabels ook met zijn auto: een Audi A6 met een stevige Biturbo-diesel onder de motorkap. “Tja, ik hou van mooie auto’s. Een kennis had dit type en toen ik met hem meereed was ik verkocht. Bovendien is het een echte rijdersauto. Je kunt er, als je wilt, echt heel sportief mee rijden, maar het is ook een rustige auto om lange afstanden mee te rijden.” Bovendien, voegt hij toe, is het ondanks het aanwezige paardenkrachten-geweld, een acceptabele auto: “Je komt er fatsoenlijk mee voor de dag bij je klanten. Niet protserig, dan vind ik ook belangrijk. Maar ik geeft toe: emotie speelt altijd een rol bij de keuze voor een auto.”

De Audi A6 werd geleverd door Auto & Service in Hengelo: “Een fijn bedrijf dat de zaken goed voor elkaar heeft. Ik kreeg er positieve verhalen over te horen en dat klopt. Tim (Mangelaars, eigenaar, red.) is down to earth. Dat waardeer ik.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Willem van Walderveen

>
>
>
haringparty2024
CuliRally