ICT is niet zo vanzelfsprekend als water uit de kraan

ICT is niet zo vanzelfsprekend als water uit de kraan

Contict ging in 2006 uit de startblokken. De voorganger daarvan was Switch Mobile, dat door Gerard Heskamp werd overgenomen en omgebouwd tot een telefoniespecialist. Het waren de jaren dat nieuwe mogelijkheden zich aanboden, zoals Voip. Heskamp bleek de man om die noviteiten op juiste waarde te schatten en aan te bieden. Inmiddels is Contict met 45 medewerkers een toonaangevende ICT-onderneming.

Hij noemt zichzelf een ‘draufgänger’: “ Want als ik iets doe moet ik zelf aan het stuur zitten. Niet dat ik niet voor rede vatbaar ben, maar dan moeten er wel goede argumenten zijn.” Kennelijk is dat een goede les: “Ik ben ervan overtuigd dat het met hard werken altijd wat wordt. Wij zijn ook step by step gegroeid en elk jaar word je meer ervaren. Je leert jezelf kennen en wat ik doe, daar krijg ik energie van.” Een andere visie is dat je de klanten krijgt die je toekomen: “En dat geldt ook voor ons team. Het zouden vrienden kunnen zijn met vertrouwen en drive. Zo ben ik ook met klanten: het is een professionele, vriendschappelijke relatie.”

Acceptatie
Een belangrijk jaar was 2009: Contict breidde de dienstverlening uit met IT. Dit werd gedaan door Progress ICT uit Hengelo. Schoorvoetend nog, maar zegt Heskamp: “We hadden wel het idee dat de Cloud eraan zou komen en je overal in de wereld Voice en data ter beschikking zou hebben. Vervolgens kwam Microsoft zes jaar geleden met Teams op de markt. Als gevolg van de Corona epidemie volgde een enorme versnelling in acceptatie door de noodzaak om in de Cloud te gaan werken.”

Samen volwassen worden
En zo maakte Contict binnen een decennium drie ontwikkelingen mee: van puur telecombedrijf naar IT-bedrijf en nu ICT-onderneming. Wat ook weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, constateert hij: “We zien dat er over het algemeen niet volwassen omgegaan wordt met ICT, in die zin, dat een strategie ontbreekt. Automatisering is een commodity geworden, maar je moet wel weten wat je er mee moet en kunt doen om je bedrijfsprocessen te optimaliseren en je te behoeden voor cybercriminaliteit.” Daarover gesproken, komt Heskamp met de volgende visie: “Het is een gedurfde stap om te zetten maar wij moeten samen volwassen worden: de ICT-sector en de klant. Om samen met de klant die stap naar volwassenheid te kunnen zetten, moeten we regelmatig in gesprek met de klant om ontwikkelingen op ICT en Securitygebied te bespreken. Er bestaat niet zoiets als digitale BHV. Is er een hack dan wordt als eerste de beveiliging gebeld. Maar dan loop je achter de dief aan. Er zijn tegenwoordig apparaten die constant het verkeer monitoren en tijdig signaleren of er vreemd verkeer is. Kijk, ik verwijt niemand iets. We moeten samen die stappen zetten: mensen trainen, klanten bij de les houden door ze goed te informeren, zodat er weer het gevoel van veiligheid is. Denk aan identiteit: praat ik echt met jou? Is die mail wel van jou?” Aan de andere kant weet hij ook dat meer beveiliging betekent dat de gebruiker meer handelingen moet verrichten: “Daarom nogmaals: goed informeren en trainen. Bewustwording creëren over de gevaren.”

Vitaal bedrijf
Met AI (Artificial Intelligence) ziet de oprichter van Contict de volgende stroming op zijn onderneming afkomen. “We ontkomen er niet aan, je houdt het niet tegen. Maar ook hier speelt weer dat we met elkaar moeten leren communiceren. Eigenlijk heeft nooit iemand nagedacht over normen en waarden voor onze omgang met ICT!” Zijn eigen rol binnen Contict ziet hij vooralsnog als onmisbaar zijn: “Ik moet zorgen dat Contict een vitaal bedrijf blijft met een goede omzet en goede mensen. Je moet de ontwikkeling van dit bedrijf borgen voor de toekomst: of je blijft klein of je gaat groeien. Eén is geen, zeg ik altijd.” Dat borgen voor de toekomst is onder andere ingevuld door de overname van SKO IT, de automatiseringspoot van de Oldenzaalse projectinrichter. Daarnaast is Contict als partner toegetreden tot Enreach. Enreach levert samenwerkingstools en telecomdiensten met een gebruiksvriendelijke interface die gebouwd is rondom klantspecifieke behoeften en systemen. In Europa is de organisatie marktleider op het gebied van Unified-Communications-as-a-service (UCaaS)- en Contact- Center-as-a-Service (CCaaS). Enreach is actief in 25 landen en heeft meer dan 1.100 medewerkers in 25 verschillende Europese kantoren. Het partnership met Enreach is een veelbelovende stap, zegt Gerard Heskamp: “Het gaat in ons vak steeds meer om schaalgrootte. In de loop van de jaren is ons portfolio gegroeid en met de aansluiting bij Enreach hebben we toegang tot meer kennis en back-up. In de totale organisatie is altijd iemand te vinden die een bepaald probleem heeft opgelost of specifieke deskundigheid kan bieden.” Het is dus niet alleen een veelbelovende stap maar ook een noodzakelijke, besluit Heskamp: “Zo onderhand is ICT net iets als water: iedereen verwacht dat het vanzelfsprekend schoon en zuiver is en altijd uit de kraan stroomt. Maar dat is een misvatting: je moet echt professioneel en kritisch met je ICT omgaan. Gelukkig begrijpen veel partijen dat steeds meer, ook grote klanten.”

>
>
>
haringparty2024
CuliRally
TOM's Rally