Chantal Boomkamp & Eric Lutters

Chantal Boomkamp & Eric Lutters

Wat is er leuker om samen aan de kook te raken. TOM nodigt zakelijke relaties, vrienden, collega’s en andere duo’s graag uit om in de sterrenkeuken van Landhuishotel De Bloemenbeek met potten en pannen te rammelen. Wat bakken en braden, fileren of iets villen; onder de enthousiaste leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk komt er altijd een piekfijne maaltijd op tafel.

Dit keer koken met een wetenschappelijke inslag: Chantal Boomkamp van het Fraunhofer Project Center en Eric Lutters, universitair hoofddocent aan de faculteit Engineering Technology van de Universiteit Twente.

Het begint goed: Chantal Boomkamp en Eric Lutters krijgen een spoedcursus oesters openen. Een weerbarstig werkje waarbij met de punt van het oestermes de juiste ingang moet worden gevonden. Een kleine misrekening en er vloeit bloed. Maar dit keer niet; onze gasten hebben wel gevoel voor details. Dat kan ook niet anders want Eric Lutters is als universitair hoofddocent gewend om overal op te letten. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de UT en geeft nu zelf colleges en doet onderzoek. Met de nadruk op ontwerptrajecten gebaseerd op informatisering, oftewel information based productdevelopment. Hij schetst de ontwikkelingen: “25 jaar geleden ging het onderzoek bijvoorbeeld over hoe de temperatuur van gereedschappen het proces beïnvloedt, nu gaat het veel meer om de vraag hoe je een productieomgeving moet inrichten.”

Vertaling tussen theorie en praktijk

Het sinds enkele jaren aan de UT verbonden Fraunhofer Project Center, kortweg FPC, speelt daarbij een belangrijke rol. En niet geheel toevallig is Eric Lutters lid van de Scientific Board van deze organisatie, die het bedrijfsleven adviseert en ondersteunt bij innovatieve productieprocessen. “Ik ben dus dolgelukkig met de komst van het FPC, want hier kunnen wij onze studenten confronteren met de werkelijkheid en bedrijven met ons onderzoek. Die vertaling tussen theorie en praktijk is belangrijk”, doceert Lutters. Het belang is uiteindelijk de Twentse, en in breder verband, oostelijke maakindustrie: “Er gaat veel veranderen en bedrijven moeten daarin keuzes maken: ga ik 3D printen of blijf ik bij bestaande productietechnieken. Dat zijn strategische keuzes, waarbij Fraunhofer helpt door te laten zien wat de consequenties van die keuzes zijn. En ja, voor onze studenten en promovendi is dat geweldig. Die kunnen hun tanden daarin zetten. Hoe geef je productieprocessen vorm. Kijk, de wereld is in drieën verdeeld: China wint op snelheid, Amerika op connectivity en in Europa doen wij de engineering. Dat is de toekomst en daar moeten wij in investeren.”

Ingenieurs zijn niet per definitie van de culinaire frivoliteiten. Ook Eric Lutters is terughoudend. Er is echter een pluspuntje: hij is namelijk ook als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika. “Ik heb dus zelf een echte Zuid-Afrikaanse braai gemaakt. En reken maar dat die goed ontworpen is…”

Toegankelijk voor de industrie

Ondertussen heeft Chantal Boomkamp zich opgeworpen om de pompoensoep voor te bereiden en een stuk Dinkeldal-rund tot tartaar te verwerken; de basis voor een prachtig signatuurgerecht van De Bloemenbeek. Chantal Boomkamp is in het dagelijks leven operations manager van het Fraunhofer Project Center binnen de UT. Met andere woorden: zij doet de complete aansturing en optimalisatie van de interne organisatie. Ze vertelt: “Ik ben verantwoordelijk voor de complete interactie, synchronisatie en uitvoering van de strategische keuzes van onze drie grote partners. Ook de begeleiding van ons studententeam FEST. Zij werken mee aan interne projecten maar worden ook uitgedaagd om interne eigen projecten en nieuwe businessmodellen te creëren.” Een druk bestaan, maar het is belangrijk: “Ik denk dat wij als Fraunhofer Project Center voor de industrie toegankelijk zijn. De Universiteit Twente is ontzettend groot. De goede samenwerking met onder andere de faculteiten maakt dat ook onze klanten hier toegang tot hebben. Daarnaast zijn wij een flexibele organisatie en hebben we de kwaliteit van de internationale Fraunhofer organisatie achter ons staan.’’ Het Advanced Manufacturing Program is een belangrijke topic: “Wat Eric ook al zegt: als Twente moeten we de slag maken en ons aanpassen aan internationale ontwikkelingen. Niet alleen nu maar ook vooruitkijkend naar over vijf jaar.”

Carrièrevrouw
Ze voelt zich binnen FPC als een vis in het water: “Kijk, ik kom uit Beuningen met Beuningse nuchterheid. Maar ik voel wel dat ik op een plek zit waar de toekomst wordt gemaakt; naast dat het een uitdaging is krijg ik er enorm veel energie van. Net als in de startup-scene waarin ik eerder gewerkt heb: iedereen voelt zich verantwoordelijk, iedereen heeft die drive en de drang, het geloof dat het beter kan.” Chantal Boomkamp geeft het ruiterlijk toe: ze is een carrièrevrouw. En de consequentie van een drukke job is dat koken dan niet de hoogste prioriteit heeft. Gelukkig maar dat ze getrouwd is met Matthijs, de zoon van Harry en Suze Boomkamp, de Bourgondische predikers van goed en gezond eten van Erve Elferman, waar het Dinkeldal rund in pais en vree groot mag groeien. Ook onder toeziend oog van Chantal’s echtgenoot: “En koken is zijn ding. In negen van de tien keer krijg ik al een appje dat hij kookt. Gelukkig maar want ik heb er de rust niet echt voor. Wel om het op te eten. Met een goed glas wijn.”

Dat lukt ook deze avond weer prima. Want de drie koks hebben een menu op tafel getoverd om van te smullen: oesters in verschillende uitvoeringen zoals met soja en gember of een sauce mousseline. Een boterzachte kalfssukade met zwezerik, ondergedompeld in een soep van muskaatpompoen en, daar is die dan, een prachtig gerecht van tartaar van Dinkeldal-rund. Om al dit moois tot slot af te ronden met wat kazen en port. Morgen wacht weer de wetenschap en het Advanced Manufacturing Program.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
haringparty2024
CuliRally
TOM's Rally