TOM kookt met Theo Willemsen en Rick Voshaar

TOM kookt met Theo Willemsen en Rick Voshaar

TOM kookt met… is na vijftien jaar nog altijd springlevend als rubriek waarin netwerken en koken worden samengebundeld. Dit uiteraard telkens onder de bezielende leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk, die elders in dit nummer terugkijkt op zijn 35-jarig jubileum bij De Bloemenbeek. En vanzelfsprekend is ook deze aflevering de keuken van het Landhuishotel in De Lutte het decor voor onze kookgasten. Dit keer gaan Theo Willemsen van het gelijknamige schoonmaakbedrijf en Rick Voshaar van de Voshaar Groep aan de kook.

Met in het achterhoofd dat Theo Willemsen geen onverdienstelijke hobbykok is, heeft Meesterkok Michel een op z’n zachtst gezegd uitdagend menu samengesteld. Schrijft u even mee: gebakken rode mul met venkel, een antiboise van tomaten uit de Greenhouse en beignets van tagiassche olijven. En vervolgens een in zoutdeeg gegaarde Anjou duif met een bitterbal van gekonfijte boutjes, kers en portsaus.

De mul moet worden gefileerd en er gaat voor Rick Voshaar een nieuwe culinaire wereld open. Niet zo verwonderlijk want de laatste bijna vijftien jaar heeft hij alleen maar knetterhard gewerkt, vertelt hij: “Mijn broer had een stratenmakers bedrijfje en ik zat in de beveiliging. Ik zocht ander werk en hij adviseerde om zelfstandig te worden. In die tijd waren er al die nieuwbouwwijken en de vraag naar schuttingen was groot. Zo ben ik in die branche terecht gekomen. Het werd een succes maar wel met knetterhard werken. Ik reed voor een schutting van een paar meter zelfs naar Zeeland, stond ’s nachts schermen in elkaar te monteren en offertes te maken.” Het doorzettingsvermogen loont: de gemeente Enschede wordt klant, woningbouwverenigingen melden zich en ook de particuliere markt groeit. Van het een komt het ander: “De woningbouwverenigingen moeten soms ook de tuinen laten leeghalen als de woning weer wordt verhuurd. Dat gingen we ook doen en we hebben nu drie vrachtwagens en 135 containers voor de verhuur. Via mijn broer kwam ook straatwerk erbij, een kraan voor Voshaar Grondwerken en sinds kort monteren we ook zonnepanelen. Trouwens, met Domijn hebben we een tienjarig contract afgesloten.”

“Ja, ik begin er nu een beetje trots op te worden wat ik bereikt heb. In het begin was het tot laat werken en om vijf uur weer op. Je hebt dan nergens anders tijd voor. Ik ga nu wel een beetje meer genieten. Ik heb met Melissa een vrouw uit duizenden en twee jonge kinderen. We verdienen het om een beetje gas terug te nemen. Ook al omdat we de juiste mensen op de juiste plek hebben.” Gevraagd naar zijn eigen kookkunsten blijft Rick Voshaar het antwoord schuldig. “Nooit tijd voor gehad maar ik vind dit geweldig. Ik ga er zeker meer tijd aan besteden.” Theo en Rick kennen elkaar al lang. Voshaar beschouwt de directeur van Willemsen Schoonmaak en Thema Beveiliging als een leermeester: “Ik heb veel van hem geleerd.”

Mee in de stroom
Voor Theo kent de keuken weinig geheimen: als hobbykok staat hij met regelmaat voor het fornuis om voor gasten, medewerkers  en vriendengroepen te koken. Hij zag in al die jaren de smaak wel veranderen: “Vroeger was barbecueën een groot stuk vlees. Nu betekent een barbecue tien gangen”, aldus Theo die de verrichtingen van Michel van Riswijk nauwlettend volgt. De schoonmaakbranche is uiteraard niet aan de duurzaamheids hausse ontkomen: “We werken alleen nog maar met duurzame, groene producten. Iedereen praat erover, je moet mee in de stroom.” Trots is hij op het feit dat Willemsen Schoonmaak het VCA-predicaat mag dragen. Het is nodig maar de regelgeving rondom het certificaat Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers vallen niet mee: “Je moet en wilt het hebben, maar de praktijk is dat zelfs de stekkers van elke stofzuiger moeten worden gecontroleerd en de auto’s er tiptop uit moeten zien, etc.”

Van een geheel andere orde is het gebrek aan medewerkers. “Je kunt niet aan personeel komen en zeker nu is dat echt een probleem. We hebben veel opdrachten, onder andere voor een AZC. We moeten daarvoor andere schoonmaakbedrijven inhuren om die klussen te klaren. Veel van onze mensen zijn in de afgelopen periode in de zorg gaan werken. Maar ik verwacht dat ze wel weer terugkeren omdat er een nieuwe CAO komt waardoor de lonen in onze branche stijgen.” Theo is fervent FC Twente liefhebber. Hij is de onbezoldigde voorzitter van een skybox in de Veste en daarom ook trots dat hij sinds kort het FC Twente Trainingscomplex in Hengelo in opdracht heeft gekregen. “Die box bij FC Twente hebben we al zeventien jaar. Daarnaast zijn Military en Proef Eet al veertig jaar onze grote opdrachtgevers.” En over koken gesproken, voor Theo zijn er geen geheimen: “Of het nu om simpel en snel gaat of uitgebreid, ik kook met plezier: van aardappelen, groente en vlees tot een uitgebreid buffet met stamppotten.”

Wat op tafel wordt getoverd door het driemanschap is van hoog niveau. En Rick heeft een nieuwe hobby gevonden.
Avond geslaagd!

>
>
>
WTC
Boers & Lem
DiGi Signing
Westerhuis Verhuur
Jongbloed