TOM kookt met Sandra Melief en Nienke Bruggeman
TOM kookt met Sandra Melief en Nienke Bruggeman
Tijd om uitgebreid te koken hebben CEO Nienke Bruggeman van Little Rocket en directeur Sandra Melief van de Enschede Marathon maar zelden. Leuk vinden ze het wel, dus toen ze op een doordeweekse dinsdagavond de kans kregen om samen met kok Vincent Goris, veertien jaar in dienst en vanaf nu chef-kok in het sterrenrestaurant van Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek, een driegangendiner te bereiden, waren ze meteen enthousiast.
Bij Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek krijgen ze na een welkomstdrankje allebei kokskleding aan en geeft
Vincent ze een metalen handschoen. Eentje die doet denken aan een maliënkolder en die tot doel heeft vingers en handen te beschermen tijdens het openen van oesters; de eerste gang die straks op tafel komt. Op drie verschillende manieren klaargemaakt welteverstaan, want je bent sterwaardig of niet: rauw, gepocheerd en gemarineerd en gegratineerd. Ze hebben het nog nooit gedaan maar met de instructies van de chef, staan enige tijd later drie mooi opgemaakte schotels zeevruchten op tafel, zonder schade aan vingers.
Als een huis
Nienke zou vaker verfijnde gerechten willen koken. “Ik houd van lekker
eten, vooral Italiaans en ik vind het leuk om er de tijd voor te nemen.”
Haar bedrijf, waarin ze ondernemers helpt hun bedrijven data- en AI-gedreven
te krijgen, slokt echter het grootste deel van haar tijd op. Erg vindt
ze dat niet, want andere ondernemers bijstaan vindt ze het leukste dat
er is. “Als bedrijven data centraal zetten, kan dat nieuwe inzichten en
nieuwe kansen bieden. Wat het doel ook is, energie besparen, efficiënter
werken of het ziekteverzuim omlaag krijgen, er zijn zo veel mogelijkheden
om te groeien door data goed in te zetten. Wij helpen bedrijven een fundament
te bouwen zodat ze zelfstandig verder kunnen.”
Beste fietswerkgever
Little Rocket is – naast expert op het gebied van data – uitgeroepen
tot de beste fietswerkgever van Nederland en is verliezend finalist bij
de verkiezing tot het Fitste Bedrijf van Twente. “We willen goed zorgen
voor onze medewerkers”, stelt Nienke. “Niet alleen de salarissen en bijvoorbeeld
scholingsmogelijkheden moeten goed zijn, maar ook de bedrijfscultuur en
de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn van belang. Zeker in onze branche
waarin werknemers vaak worden benaderd door recruiters omdat goede mensen
zo zeldzaam zijn. Wij organiseren ieder jaar Fit-tober, hebben een fietsplan
dat staat als een huis (80 procent van de mensen van Little Rocket komt
op de fiets, e-bike of speedpedelec naar het werk), verzorgen dagelijks
een gezonde lunch en bieden onze medewerkers de mogelijkheid om samen te
sporten.” Little Rocket is ook aangehaakt bij de Enschede Marathon. Als
sponsor, maar 10 tot 15 mensen van het bedrijf zijn ook deelnemer van de
Enschede Marathon. “Fantastisch hoe de Enschede Marathon ons hierin begeleidt.
We krijgen clinics over bewegen en voedingsadvies. Iedereen krijgt er steeds
meer plezier in. Eén van onze collega’s, Michel, is helemaal door het marathon-virus
aangestoken. Hij is door ons fitprogramma in een aantal jaren wel twintig
kilo afgevallen en rent nu de hele marathon. Geweldig toch?”
Gezamenlijk doel
Sandra, die zelf niet meedoet aan de marathon maar wel doet aan hardlopen,
tennist en van gezond eten houdt, is trots op de resultaten van Michel
en alle andere mensen die professioneel of niet, meedoen op 21 april aanstaande.
Of het nu de hele Enschede marathon is, de halve of de tien of de vijf
kilometer. “Het is mooi om te zien dat we als organisatie bijdragen aan
de saamhorigheid binnen Twentse bedrijven. Een gezamenlijk doel hebben
werkt aanstekelijk. Het duurt soms even om mensen over de streep te trekken
maar als de clinics en de begeleiding vanuit de Enschede Marathon eenmaal
in gang zijn gezet, haken steeds meer werknemers aan.”
Fijne energie
Net zoals personeelsleden het leuk vinden om informeel samen te zijn,
vindt Sandra het leuk om bij De Bloemenbeek samen met Nienke in een professionele
keuken te staan. “We hebben zakelijk een goede klik en een fijne energie.
Die merk ik nu in deze setting ook weer.” Ook Sandra geeft aan dat ze meer
tijd zou willen hebben om thuis te koken. “Ik vind het leuk, vooral om
van alles uit te proberen. Van slow cooking in een CrockPot tot pasta of
spruitjes. Mijn man en ik hebben altijd gevarieerd gekookt. Onze kinderen,
drie pubers inmiddels, lusten net als wij daardoor echt bijna alles.”
De oesters die ze samen met Nienke en de chef heeft klaargemaakt, laten zich goed smaken. Ook de kalfslende met Twentse shiitakes, het heerlijke dessert en bij elke gang een bijpassende wijn van Kortegarde Wijnen en geserveerd door maître sommelier Anouk Holthuis, smaken haar net als de rest van het gezelschap uitstekend. Een fijne manier om je dinsdagavond door te brengen zo aan tafel bij De Bloemenbeek. In de winter binnen uiteraard, maar geen van gasten deze dinsdag kan eigenlijk wachten om plaats te nemen op het terras hier in de lente. Dat is namelijk uitgeroepen tot Terras van het jaar 2024 door de prestigieuze Gault & Millau.
Wat drinken we erbij?
Kortegarde zorgde voor een lekkere Domeco de Jarauta Garnacha uit 2020.
Een heerlijke, frisse Spaanse wijn met de smaak van witte bloemen, citrus,
jasmijn en witte perzik. Levendig met een elegante afdronk. Bij het hoofdgerecht
dronken we een Gestación van wijnhuis El Lagar de Isilla, eveneens uit
Spanje. Deze tempranillo uit 2019 is een krachtig en rijk. Gestación betekent
zwangerschap: de wijn is negen maanden houtgerijpt. De krachtige, uitgebalanceerde
houtsmaak is doorspekt met een dropje, en vol rood fruit. Genieten! Deze
of een andere wijn van Kortegarde kopen? Ga naar www.kortegarde.com