TOM kookt met Ron Molendijk en Harald Bijlstra

TOM kookt met Ron Molendijk en Harald Bijlstra

Zakelijke partners, vrienden of familie; zet ze achter het fornuis en er komen altijd leuke gesprekken. Koken is namelijk een prima aanleiding om de zaken door te nemen. En onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk wordt het altijd een feestje. Dit keer zijn TOM’s kookgasten autoleasespecialist Ron Molendijk en interieuradviseur Harald Bijlstra; deels klanten van elkaar maar ook zwagers.

Het blijft wonderbaarlijk: in de groei-en bloeimaanden weet Michel van Riswijk van De Bloemenbeek altijd weer iets verrassends uit eigen tuin op het bord te toveren. Wat dacht u van walnoten die een jaar lang in een marinade van onder ander suikerwater, kardemon en aceto balsamico zijn gerijpt; hemels. Of springbalsemien: de kleine bloempjes vult Van Riswijk met een zachte room van Franse kaas als kleurige amuse. Voor Ron Molendijk van AutoLeaseCenter in Enschede en Harald Bijlstra van Colors@Home is het een culinair avontuur. Want zelf komen de heren nauwelijks verder dan het stoken van de barbecue. Niks mis mee overigens; ze behoren daarmee tot het groeiende leger kamado-adepten. Maar Van Riswijk legt de lat hoger; in dit geval met eend. Wat te denken van huisgemaakte confit de canard, een foie gras van eend en eendenborst. Dat vergezeld met gekaramelliseerde schijven sterappel en de gemarineerde walnoten.

Voor Ron Molendijk de lastige taak om de foie gras te bakken. Geen dagelijks werk voor hem want de eigenaar van AutoLeaseCenter houdt zich liever bezig met auto’s. “Ik heb bedrijfseconomie en bedrijfskunde gestudeerd maar had altijd een passie voor auto’s. Ik ben tijdens mijn studie begonnen bij Autobedrijf Kokkeler in de verhuur, vervolgens mijn eerste werkervaring opgedaan bij Euromobil Nederland en kreeg in 2009 de kans om een eigen leasebedrijf te beginnen met een compagnon. Hier ben ik in 2012 uitgestapt om vervolgens in 2014 met AutoLeaseCenter te starten. Die passie voor deze branche komt doordat auto’s een dynamisch karakter hebben. Auto’s veranderen altijd: nieuwe types en modellen. De automotive branche is constant in beweging.” AutoLeaseCenter is geen leasemaatschappij maar een intermediair, vertelt Molendijk: “We werken samen met de grote leasemaatschappijen en wij, en dus onze klanten, profiteren van hun schaalgrootte. We richten ons op regionale ondernemingen en particulieren. Het voordeel: bij die grote maatschappijen ben je een nummer terwijl wij onze klanten kennen en op maat bedienen. De leasebranche kan voor een leek een echte jungle zijn. Wij kennen wel de regeltjes en voorwaarden en kunnen zo maatwerk leveren en onze relaties voorzien van goed en onafhankelijk advies.” Samen met zijn vrouw, die de groeiende private lease-markt bestiert, heeft Ron inmiddels  zo’n tweeduizend wagens in portefeuille: “De helft is zakelijk met wagenparken van vijftig auto’s, de andere helft is de particuliere markt”, aldus Molendijk, die een groeiende vraag naar elektrische auto’s bespeurt: “In de zakelijke markt rijdt bij ons de helft inmiddels op stroom.” Door de dagelijkse dynamiek komt Ron niet aan koken toe: “We hebben het netjes verdeeld: ik doe de barbecue, maar om te koken het ik het geduld niet. Dan kom ik niet verder dan schnitzels.”

Textielfamilie

Dat geldt ook voor zijn zwager Harald Bijlstra van interieurzaak Colors@Home. Ook hij is meer van de buitengrill maar zet zich niettemin enthousiast aan het snijden van de appels. Bijlstra is eigenaar van interieurwinkel Colors@Home in Hengelo. Waar zijn zwager passie heeft voor auto’s heeft Harald dat voor stoffen en dessins. “Ik kom uit een textielfamilie: mijn ouders hadden een groothandel in stoffen en ik ging naar de hogere textielschool De Maere om het vak te leren.” Niet dat hij direct in de groothandel ging: “Ik wilde eerst over de wereld zwerven, in de mode werken als inkoper. Maar het liep anders. Je leert je vrouw kennen en mijn ouders, die inmiddels een winkel in gordijnstoffen hadden, boden mij de kans. Ik heb de winkel in Hengelo overgenomen en we maken nu deel uit van de franchiseketen Colors@Home.” Het assortiment is uitgebreid: van stoffen tot vloerbedekking en zelfs verf en zonwering. “Ons sterke punt is advies naast kennis en kwaliteit. We zitten in het midden tot hogere segment, adviseren zowel particulieren als bedrijven bij hun inrichting. En we zijn nog altijd een familiebedrijf; dat vinden de mensen ook prettig.” Het zijn goede jaren voor de interieurzaak. “Door de gestegen huizenverkoop want dan gaan mensen hun huizen opnieuw inrichten. Maar ook door corona: klanten konden dan wel niet naar de winkel, dus gingen  wij naar de klanten toe. Met de stalen met stoffen onder de arm.” Uiteraard doen Ron en Harald zaken met elkaar: Ron heeft zijn huis laten inrichten door Harald, die op zijn beurt weer een personenwagen en bedrijfswagen least bij Ron. En dan is er de gezamenlijk passie: Formule 1. Elk jaar gaat het duo tenminste naar een race. En koken? Nee, dat zit er nauwelijks in, zegt Harald in navolging van Ron Molendijk: “Geen tijd. Ik heb wel wat kookclinics gedaan maar het blijft bij helpen in de keuken. Hoewel ik koken wel leuk vind. Zoals nu leer je toch weer nieuwe dingen.”

Op deze zomeravond lukt het koken onder leiding van de Meesterkok prima en de zwagers zetten een puike maaltijd op tafel. Vergezeld met mooie wijnen een perfect gastronomisch feestje.

Wat drinken we erbij...

Elhorst Wijnen selecteerde dit keer de wijnen van Cantina Colli Morenici, een wijnbedrijf in Ponti sul Mincio aan de zuidkant van het Gardameer. De wijnmakerij werd opgericht in 1959 en vanaf de eerste oogst zet het bedrijf zich hartstochtelijk in voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit volgens strikte productieprotocollen. De witte wijn is de Cantina Colli Morenici Lugana die dankzij de bloemige geurtonen en frisse smaak goed combineert met vis, schaaldieren en voorgerechten. De rode wijn is de Cantina Colli Morenici Valpolicella Superiore. Met een donkere paarse kleur smaakt deze wijn krachtig maar blijft elegant. Met een mooie kersensmaak in de afdronk.

>
>
>
haringparty2024
CuliRally