TOM kookt met Robert Jan Nijhuis en Richard Schasfoort

TOM kookt met Robert Jan Nijhuis en Richard Schasfoort

Hij is altijd blij als het aspergeseizoen weer aanbreekt. Voor SVH-Meesterkok Michel van Riswijk was de keuze eind mei dus niet meer dan logisch. Er staan asperges op het menu. In de keuken van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek bereiden kookgasten Robert Jan Nijhuis van Platvoet Beveiligingssystemen en Richard Schasfoort van HOME Makelaars daarnaast coeur de boeuf (vleestomaat). Een experimenteel voorgerecht, want het is niet alleen voor de heren nieuw.

Ze zijn al sinds de LTS beste vrienden, de Oldenzalers Robert Jan Nijhuis en Richard Schasfoort. Belhamels waren het, grappen en grollen waren lange tijd belangrijker dan studeren. Maar er kwam een omslagpunt, want beide zijn succesvol ondernemer geworden. Het lijkt wel wat op hoe het in de keuken van de Bloemenbeek gaat. Er wordt geouwehoerd, er zijn zelfs kleine verwondingen, maar als het erop aankomt worden de oren gespitst en worden aanwijzingen van Michel opgevolgd.

Kruisbestuiving
Robert Jan is al jaren mede-eigenaar van Platvoet Beveiligingssystemen. Een man van de praktijk, want hij vermaakte zich al jong met zelfgemaakte electronicaprojecten en het repareren van kapotte televisies die hij weer verkocht. Die passie voor techniek is er nog steeds, tel daar ondernemersgeest bij op en er ontstaat een steeds uitgebreider bedrijf. Het begon ooit met inbraakbeveiliging, maar daar kwam al snel brandbeveiliging bij. “We zijn van installatiebedrijf naar totaalleverancier voor veiligheid “Op ieder detail wordt gelet” gegaan.” Van camera-installaties tot blusmiddelen en sinds een aantal jaar zelfs bhv-cursussen en andere opleidingen op het gebied van veiligheid. “Die kruisbestuiving gaat maar door. We hebben nu net een bouwkundig deel opgepakt. Straks kun je dus ook bij ons terecht voor de juiste bouwkundige brandpreventie zoals afdichtingen bij brandscheidingen, vluchtwegen en brandveilige deuren.”

Ergens ziet hij parallellen tussen zijn dagelijkse werk en het werk in de keuken bij de Bloemenbeek. “Ik houd van opgeruimd zijn. Als ik een papiertje in onze hal zie liggen, pak ik het altijd op.” En zo gaat het ook bij het schillen van de asperges of het fijnsnijden van de peterselie. Op ieder detail wordt gelet en de werkbank is onberispelijk. “Ik kan me echt vastbijten in iets. Ik blijf maar doorgaan tot iets van A tot Z geregeld is. Maar aan de andere kant laat ik me graag sturen als ik op bepaalde vlakken niet kundig ben. Dat merk ik hier, maar dat doe ik zakelijk gezien ook. Ik pak de technische kant bij Platvoet op, maar mijn compagnon Boudewijn Platvoet (zoon van Henk en Betty Platvoet die in 1984 het bedrijf hebben opgericht) is op organisatorisch gebied sterker. Samen hebben we een prachtig sociaal bedrijf met zo’n vijftig medewerkers neergezet. Waar iedereen gelijk is en we elkaar altijd willen helpen. Samen kom je namelijk verder. Dat geldt trouwens ook voor mijn vriendschap met Richard, we halen het slechtste en beste in elkaar naar boven. We vullen elkaar echt aan.”

Gastheerschap
Ondertussen is Richard in de keuken druk met het tourneren van de aardappels voor het hoofdgerecht. Ook wordt de coeur de boeuf keurig gesneden en gegrild met gerookte olijfolie. En hoewel dit voor Richard vrij nieuw is, voelt hij zich toch op z’n gemak. “Hier in de keuken stralen ze rust uit, dat is heel mooi om te merken. En dat hoop ik zelf ook in mijn bedrijf te doen.” HOME Makelaars heeft de afgelopen jaren namelijk behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. Het DNA van vader Ben Schasfoort is er nog altijd, maar naast het kantoor in Oldenzaal kwamen er vestiging bij in Tubbergen, Hengelo en straks ook in Enschede. “We proberen te balanceren tussen de koper en de verkoper. We gaan mee in het avontuur, maar ook mee in de angsten. Met die persoonlijke betrokkenheid zijn we onderscheidend en dat kan in meerdere plaatsen.” Dat persoonlijke kenmerkt de werkwijze van HOME, in video’s komen bijvoorbeeld verkopers zelf of hun huisdieren voorbij. Het draait namelijk steeds meer om beleving. “De exacte prijs van een huis bepalen op het aantal vierkante meters gaat niet meer. Het gaat om het temperaturen in de markt. Dat is de taak van de makelaar van morgen.”

Zorgen over de toekomst zijn er nauwelijks, want inmiddels heeft Richard genoeg jonge en capabele mensen in zijn team. “Samen zorgen we ervoor dat we continu klaarstaan voor onze klanten, dat we adequaat zijn en de juiste momenten pakken, ook op sociale media. Eigenlijk zijn we net als bij de Bloemenbeek allemaal gastheer of -vrouw. Het gaat om de juiste energie, openheid en aanpassingsvermogen. Er is eens in de zoveel tijd gekte in de woningmarkt, maar ergens lost het zichzelf ook altijd weer op.” En zo is het ook in zijn vriendschap met Robert Jan.

“We hebben intense momenten meegemaakt samen, dat heeft ervoor gezorgd dat we elkaar nooit meer loslaten. Dat we elkaar ook hebben gevonden in die ondernemersdrang blijf ik heel bijzonder vinden. Mooi dat we hier vandaag ook samen in de keuken kunnen staan.”

Aan tafel!
Onder toeziend oog van Meesterkok Michel wordt de laatste hand gelegd aan de gerechten. Op tafel verschijnt de gegrilde coeur de boeuf vergezeld door tomberries, krokante basilicum, gefrituurde tapiosso-olijven, een schuim van knoflook en een antiboise van alle hiervoor genoemde ingrediënten. Het experiment van Michel en het harde werk van de keukengasten kan op goedkeurende blikken rekenen. Het hoofdgerecht asperges à la flamande is een stuk klassieker, met romige hollandaisesaus, beenham, hardgekookte eieren en getourneerde aardappels met peterselie.

Wat drinken we erbij?
De heerlijke wijnen werden verzorgd door Kortegarde Wines. De Italiaanse Lugana Sirmio is gemaakt van de Turbiana-druif en afkomstig uit een klein wijnhuis bij het Gardameer. De wijn kenmerkt zich door de fijne geur met mooie zuurtjes. De Vendimia Seleccionada uit de Rioja is van de Temperanillo-druif uit de hoger gelegen wijngaarden waardoor de intensiteit van het fruit nog meer aanwezig is. Deze ROBLE is maar zes maanden gerijpt en daardoor zomers speels met tonen van viooltjes, rijp fruit en vanille.

>
>
>
CuliRally