TOM kookt met Raymond Neuber en Guus Wolters

TOM kookt met Raymond Neuber en Guus Wolters

TOM nodigt graag mensen aan tafel. Ondernemers die elkaar kennen, goede vrienden of misschien wel familie zijn. Onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk van Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek in De Lutte gaat de schort voor en worden de mouwen opgestroopt. Deze editie kunnen Raymond Neuber van Safetyproof en Guus Wolters van de XLShop Group aan de bak. Met een kleine culinaire tegenvaller…

Ohlala! Maître Michel heeft een Franse zomer in het hoofd. Zo’n lome namiddag op een terrasje in La Rochelle na een stranddag, geen puf meer om het gasstelletje aan te slingeren, dus dan maar een koele fles witte wijn met een plateau fruits de mer: de schaaldieren spoelen daar vers uit de oceaan op je bord. De Atlantische kust is in De Lutte ver weg maar onze Meesterkok heeft niettemin een verse lading oesters, mosselen, kokkels, kreeften en couquille de rasoir, oftewel scheermesjes, opgevist.

Meer dan kabels trekken
Voor Guus Wolters is het even slikken: hij is geen echte liefhebber van coquillages: “Af en toe een gebakken visje, dat wel.” Hij slaat zich evenwel dapper door deze mooie zomeravond. Hij en Raymond Neuber zijn al vrienden vanaf het moment dat ze samen op de Hengelose Hofstede MTS de opleiding installatietechniek volgden. Voor Raymond Neuber was dat het begin van een carrière, voor Wolters een signaal dat er meer was dan kabels trekken: “Niet dat ik het minderwaardig werk vond, maar het was niets voor mij”, vertelt Guus, die de commerciële richting ingaat bij een uitgeverij van digitale media: “Cd-rom-schijfjes met informatie die je nu op internet vindt.” De digitale omgeving past hem en de volgende stap is de website kleurplaten.nl. Het is de basis voor de XL Shop Group, die hij samen met zakenpartner Peter Acu opzet: “We zijn begonnen domeinnamen op te kopen voor verschillende websites. Dat is intussen uitgegroeid tot zo’n zeventig webshops, vooral gericht op speelgoed.” Het begon met skelters.nl en loopfietsen.nl. Inmiddels biedt hij met een team van 25 mensen trampolines, voetbaldoelen, skelters, poppenwagens en zelfs konijnenhokken en zwembaden aan via tientallen, aparte webshops. “Dat doen we onder eigen regie: we hebben in Oldenzaal alles op voorraad, doen de fulfilment en kunnen snel leveren.”

Goede klant van Google

Het gaat, mede dankzij de corona-perikelen, uitstekend met Twente webshopgigant,: “Je zien dat ook opa’s en oma’s nu meer zijn gaan kopen via internet”, aldus Wolters, die op de speelgoedbeurs in Neurenberg jaarlijks inspiratie opdoet: “We zijn een niche-speler en daar moet je veel voor doen. In Haarlem hebben we een team van zoekmachinespecialisten dat voortdurend het koopgedrag analyseert. Ja, we zijn een goede klant van Google, maar kijken wel nauwkeurig of de budgetten die we uitgeven aan vindbaarheid ook een goede conversie opleveren.” Daarnaast worden platformen als Bol.com en Amazon ingezet en is de online shopping-specialist groot in België en Duitsland. De volgende stap is Europa. Met het oog op de groei wordt een nieuw bedrijfspand gebouwd aan de Waterwinweg op het Hazewinkel in Oldenzaal. Met al die activiteiten blijft er voor Wolters weinig tijd om te koken. “Maar dat is ook niet mijn hobby, mijn vrouw Marjolein kookt heerlijk. Ja, de barbecue doe ik wel. Een mooi stuk vlees erop. Prachtig.” Minder heeft Wolters met alles wat uit zee komt maar is sportief genoeg om de kreeft te proberen. Het valt hem allerminst tegen.

Zelf beslissen en bepalen

De zeevruchten zijn aan Raymond Neuber wél besteed. Waar Guus zo’n 25 jaar geleden zijn heil zocht in de digitale omgeving, bleef Neuber op het pad van de elektrotechniek met focus op beveiligingstechniek en brandpreventie. Na meerdere jaren met compagnons te hebben gewerkt koos hij in 2013 voor zelfstandigheid: “Ik voelde mij al een ondernemer maar wilde ook zelf kunnen beslissen en bepalen.” Safetyproof in Oldenzaal beheerst het complete metier: van bewaking en beveiliging tot en met brandmeld-en ontruimingsinstallaties. En dat voorzien van de nodige adviezen en de aanleg van de infrastructuur. “Niet iedere installateur kan of wil dat. Het is een specialisme en bovendien moet je de juiste certificeringen hebben, voldoen aan wet- en regelgeving en elk jaar verplicht trainingen volgen”, vertelt Raymond: “Als Safetyproof voldoen we daaraan en daarom worden we ook ingeschakeld door installatiebedrijven die deze expertise niet hebben.”

Safetyproof werkt met twintig specialisten door het hele land. De particuliere markt blijft beperkt tot het hogere segment, maar  in de zakelijke markt is Safetyproof een belangrijke speler. “Het is vooral maatwerk en de ontwikkelingen gaan snel. Bleckmann is een grote opdrachtgever en daar hebben wij bijvoorbeeld de nieuwste detectiecamera’s geïnstalleerd. Deze meten bij personen de temperatuur van het lichaam. Dit met het oog op corona. Camera’s zijn trouwens sterk in ontwikkeling door intelligente bewakingssoftware. Als ergens bijvoorbeeld een koffertje of pakketje lang blijft staan, geeft de camera automatisch een signaal.” Naast de beveiligingstak heeft Safetyproof een apart bedrijf in brandblusmiddelen, bhv-middelen en nood-en vluchtwegverlichting. Daarmee voorziet Neuber ook events als Military Boekelo-Enschede, CSI in Geesteren en bij grote evenementen op de Universiteit Twente. “En niet alleen dat: voor de military doen we ook het hele veiligheidstraject inclusief de vergunningen bij de gemeente. We leggen nood- en vluchtwegverlichting en zorgen voor de blusmiddelen.”

Raymond blijkt ook een ander talent te hebben: het schoonmaken van de scheermesjes en kokkels zandvrij maken. “Ik ben geen topkok maar ik red me wel in de keuken. Mijn vrouw Petra kookt meestal. En tja, net als Guus is de barbecue bij mij favoriet.” Die gaat niet aan deze avond. Wel de Ofyr waarop de oesters een paar warme momenten beleven. De fruits de mer smaakt en wordt in stijl afgerond met een glas calvados. We zeiden het al: maître Michel had de Franse slag te pakken.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
haringparty2024
CuliRally