TOM kookt met Raymond Kamp en Anton Seiger
In de zoveelste - we zijn de tel een beetje kwijt door deze hete zomer - editie van ‘TOM kookt met’ kan onze vaste waarde, SVH Meesterkok Michel van Riswijk nog eens lekker een vuurtje stoken. Immers, het zou zo maar eens de laatste mooie zomerse dag van het jaar kunnen zijn. Zijn kookgasten hebben er in elk geval zin in. Dit keer twee vrienden: Anton Seiger van schade expertisebureau AdViDex en Raymond Kamp, directeur van Stahl Elektromach in Hengelo, liefhebbers van het betere culinaire werk en lekker eten.
Voor deze gelegenheid heeft Michel van Riswijk bedacht om een bekende uit de Bloemenbeek-keuken te componeren: een tartaar van Dinkeldal-rund en een marbre met foie gras en pastrami, meloesuitjes en een kaaskoekje voor de bite. Raymond krijgt een vlijmscherp mes in de handen geduwd en mag de tartaar voor dit signatuurgerecht snijden; hetgeen hem goed afgaat. Kamp heeft een lange carrière die hem tot over de grens bracht; na zijn studie chemische technologie werkte hij onder andere bij Norit, Vredestein en Terlet dat groot is in de voedingsmiddelenindustrie. “Alle functies hadden op de een of andere manier te maken met procestechnologie. Dat geldt ook voor Stahl Electromach waar ik oktober vorig jaar ben gestart.” Electromach in Hengelo is van oorsprong een Twents bedrijf, voortgekomen uit Holec. Kamp: “De onderneming werd achttien jaar geleden overgenomen door de Duitse R-Stahl group, een holdingmaatschappij met zeven productievestigingen, waar Electromach er een van is. We ontwerpen, produceren en leveren explosieveilige elektronicacomponenten en systeemoplossingen: van verlichting en camerasystemen tot aan complexe schakelpanelen en besturingssystemen.”
De grootste afzetmarkt is vooralsnog de olie- en gasindustrie. Kamp: “Voorlopig zijn we nog wel afhankelijk van ‘zwarte brandstof’, maar ook wij krijgen te maken met de transitie naar andere vormen van energie. Denk aan LNG en CNG en uiteraard waterstof. Onze producten gaan veelal naar contractors in de olie en gas, maar wij moeten blijven innoveren. Kijk naar de waterstofmarkt die nu is ontstaan en waarin veel innovatieve bedrijven zijn toegetreden met nieuwe oplossingen. Echter hebben ze nog steeds gemeen dat deze explosieveilig moeten worden uitgevoerd.” Stahl Electromach is actief over de wereld en kan ook een internationale loopbaan bieden. “Het is een dynamische, innovatieve werkomgeving. Maar vakmensen zijn moeilijk te krijgen”, vertelt Raymond Kamp. “We zijn hier relatief onbekend. Om onze naamsbekendheid te vergroten en nieuwe instroom te genereren, werken we intensief samen met opleidingsinstituten en bieden we veel stageplaatsen aan in de verschillende disciplines. We zien wel dat de nieuwe generatie medewerkers andere eisen stelt, doorgaans vier dagen per week wil werken en bij voorkeur ook vanuit huis. Dat maakt het voor werkgevers niet altijd makkelijk..” Wat koken betreft: bij Terlet maakte hij kennis met de foodindustry: “Om procesinstallaties te kunnen leveren aan levensmiddelenproducenten, moet je weten hoe bepaalde producten worden geproduceerd en dan leer je vanzelf werken met de verschillende ingrediënten zoals vlees en verse groenten. Nee, zelf ben ik niet de beste kok, maar mijn vrouw en zoon koken prima en hebben er wel een hobby van gemaakt.”
Uitstekende risotto
Zijn vriend Anton Seiger is wel een echte hobbykok: veel salades, zelfgemaakte pesto’s, koken is voor hem vrienden uitnodigen, gezelligheid en een goed glas wijn. Ooit werkte hij in de schoonmaakbranche: “Schadesanering om precies te zijn, dus als er een brand is geweest de boel weer schoonmaken. Als projectmanager zat ik met de schade-expert aan tafel om offertes aan te leveren en wat de kosten hiervoor bedragen. Op een gegeven moment dacht ik dat het beter was om zelf aan die kant te zitten en was ook toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben cursussen en opleidingen gaan volgen en met AdViDex werken we nu door heel Nederland.” Het begin was moeilijk: “Ze zagen mij bij verzekeraars nog als iemand uit de schadesanering. Uiteindelijk komen dan toch de klanten en kun je een naam opbouwen. Het succes in mijn vak? Doe wat je zegt en blijf jezelf. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. En zorg dat je als dienstverlener goed in de markt bekend blijft. Je moet zo goed zijn als de laatste klus.” Met zijn bedrijf levert Anton Seiger diverse diensten binnen het domein van de schade-expertise: bouwkundige schade, brandschade, inbraakschade en letselschade. Het aandeel particuliere zaken is zestig procent, voor het overige deel wordt AdViDex ingeschakeld door bedrijven voor een contra-expertise. “Het kunnen soms lange trajecten zijn maar het uitgangspunt is altijd dat je de schade moet kunnen onderbouwen. Over het algemeen zijn we in ons land goed verzekerd maar zwaar onderverzekerd komt ook voor”, zegt Seiger: “Bij ondernemers zie je vaak dat de schadeafhandeling te lang duurt. Logisch, die ondernemer wil verder met zijn bedrijf.” En hijzelf moet verder met de kreeft en de risotto, het hoofdmenu dat wordt geserveerd met lamsoor, zeekraal en limoen. De kreeften gaan, over vuurtje stoken gesproken, op de ophyr, het stalen bakbeest waaruit de vlammen omhoog schieten. En Anton Seiger krijgt de credits voor een uitstekende risotto die, zoals het hoort, walst op het bord. Het is een keer wat anders dan zijn eigen signatuurgerecht, een pittige, zoete tomatensoep. “Daarvoor nodigen we vrienden uit. Eten is belangrijk. Uit eten ook trouwens...” aldus de schade-expert uit Almelo.
Het bleef tot na het dessert van notenijs, chocola en kefir gezellig. De voorlopig laatste mooie zomeravond is goed benut!