TOM kookt met Peter Hartendorp en Theo Willemsen

TOM kookt met Peter Hartendorp en Theo Willemsen

Het is een mooie zomerdag, er ligt een fraai stuk zomerwild op tafel en de Ofyr brandt al. Niks kan een mooie editie van TOM kookt met… in de weg staan. Al is er wel een opvallende wijziging in de opstelling: Michel van Riswijk, onze culinaire houvast heeft zich, en voor zover wij kunnen nagaan voor de allereerste keer, afgemeld. Er is een goede reden: vakantie. En een niet minder goede vervanger: chef-kok Matthijs Mulder van De Bloemenbeek. Voor de kookgasten Peter Hartendorp van HM Installaties en Theo Willemsens van Willemsen Schoonmaak en Thema Beveiliging legt Matthijs de lat niet al te hoog.

Het is hoogseizoen in De Bloemenbeek en dan is het drukte in de keuken. Niet onverstandig dus van chef Matthijs om op een rustig plekje met uitzicht over de Twentse coulissen, de Ofyr aan te steken. Koks hebben altijd een neiging tot educatie en ook Matthijs kan die niet onderdrukken. Met geduld doceert hij dus over zomerwild, reebouten, smaken en braden. Peter Hartendorp en Theo Willemsen krijgen ook praktijkles; de reebout moet wel gefileerd worden. Hartendorp heeft er min of meer ervaring mee: “Ik heb een Green Egg. Qua formaat net te klein voor een tomahawk zo bleek: die moest er in twee delen op…”

Hartendorp vormt samen met zakenpartner Maarten Mosman de directie van HM Installaties. Peter stond aan de basis van de onderneming: “Dit jaar 25 jaar geleden. Maarten is er later ingestapt. We bedienen een brede markt; van woningbouw en onderhoud tot nieuwbouw en gebouwenbeheer.”

Hij heeft er de handen vol aan: “Ja, het is enorm druk en daar heeft iedereen in de bouwsector mee te maken. Je kunt gewoon niet alles aannemen maar je moet met verstand plannen. Nee zeggen tegen een opdracht blijft moeilijk: we hebben de bouwcrisis ook meegemaakt, maar je moet soms wel.” Met twintig monteurs en daarnaast een team voor calculatie, werkvoorbereiding, tekenen en administratie is HM Installaties een overzichtelijk bedrijf: “En je moet gek zijn met je mensen want net als bouwmateriaal zijn goede mensen schaars. We vinden een prettige werksfeer erg belangrijk en zorgen er voor, dat onze mensen zich gewaardeerd voelen.” Zeker nu tal van nieuwe uitdagingen zich voor de installatie-branche aandienen: warmtepompen, gasloos bouwen, zonnepanelen. “In de nieuwbouw is dit de standaard en bij bestaande bouw is het nog een geleidelijke transitie. Net als destijds van gloeilampen naar LED. Totdat grote bedrijven instappen en dan gaat het snel”, aldus Peter die zorgt dat zijn monteurs bij de les blijven. “Ze gaan naar cursussen uiteraard. Wat je wel ziet is dat ons vak steeds specialistischer wordt aan de ene kant en aan de andere kant moet het tegenwoordig allemaal plug and play.” Peter is een hartstochtelijke thuiskok aan het worden: “Ik verdiep mij er de laatste tijd steeds meer in en begin er aardigheid in te krijgen. Kijk, je wordt toch ouder en wilt meer genieten van vrije tijd. Dus koop je een iets te kleine Green Egg en een te grote tomahawk….”

Getalenteerde cuisinier
In de tussentijd hebben Theo Willemsen en Matthijs eendrachtig verder gewerkt aan het menu van reefilet, bimi oftewel minibroccoli, worteltjes en reebouttartaar verpakt in shisoblad en dat met begeleiding van een Chileense Zapallares Sauvignon Blanc. Voor Theo is het een kolfje naar zijn hand want familie, vrienden, kennissen en relaties; het merendeel kent Theo als een meer dan getalenteerde cuisinier. De vraag of hij wel eens kookt thuis wordt dan ook beantwoord met een norse blik: “Ik moet ook wel. Anouk zegt namelijk dat ze nog geen ei kan koken. Dus ik kook. En ja, ook voor de hobby uiteraard. Ik heb niet voor niets tachtig kookboeken thuis!” De kokerij is niet al te ver op de achtergrond geraakt, maar de grootschalige diners met acht gangen voor familie en vrienden kwamen op een laag pitje door corona. Aan de andere kant heeft juist die epidemie een nieuwe dimensie toegevoegd aan zijn schoonmaakbedrijf: “Je wordt nu meer gevraagd om overdag alles na te lopen. De trapleuningen, de deurkrukken, toiletten, trappenhuizen. Allemaal extra schoonmaakrondes om ruimtes te desinfecteren. Ook bij tandartsen, fysiotherapeuten en huisartsenposten komen nu we vaker overdag”, aldus Theo wiens opa meer dan zestig jaar geleden het bedrijf is begonnen: “Die ging met bakfiets, een emmer en een ladder naar Boekelo om ramen te lappen. Inmiddels hebben we honderd FTE’s en doen we alle vormen van schoonmaak: in de particuliere markt maar ook in de zorg, de horeca, winkelcentra en onderwijs. Het gaat van glasbewassing en gevelreiniging tot klinische reiniging.” Daarnaast maakt Thema Beveiliging al weer jaren een vast deel uit van het familiebedrijf. “Ook daar hebben we een compleet pakket dienstverlening met alarmopvolging en mobiele surveillance, winkelbeveiliging, sluitrondes en receptiediensten.” Sinds enige tijd exploiteert Theo Willemsen de openbare toiletten in De Klanderij: “Dat is niet alleen leuk om te doen maar het is ook een uithangbord: we zorgen dat de toiletten schoon en fris zijn en dat er toiletpapier is. En de bezoeker betaalt een kleine vergoeding maar krijgt een voucher met korting bij een van de winkels. De reacties zijn heel goed.”

Onder een mooie avondzon is het goed dineren. De smaken zijn fantastisch en het gezelschap is onderhoudend. Zo ziet en proeft TOM het graag.

Wat drinken we erbij?
Elhorst Wijnen zorgde voor een Zapallares Sauvignon Blanc uit 2019. Een mooie Chileens wijn van wijnmaker Apaltagua. De wijngaarden liggen in Central Valley in vlakke en lage bergkammen. Goede omstandigheden en dat ruikt en smaakt prima: aroma’s van limoen, kruiden en bloemen. Zacht, citroenachtig en verfrissend in de afdronk!

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
CuliRally