TOM kookt met Peter Hartendorp en Theo Willemsen
Het is een mooie zomerdag, er ligt een fraai stuk zomerwild op tafel en de Ofyr brandt al. Niks kan een mooie editie van TOM kookt met… in de weg staan. Al is er wel een opvallende wijziging in de opstelling: Michel van Riswijk, onze culinaire houvast heeft zich, en voor zover wij kunnen nagaan voor de allereerste keer, afgemeld. Er is een goede reden: vakantie. En een niet minder goede vervanger: chef-kok Matthijs Mulder van De Bloemenbeek. Voor de kookgasten Peter Hartendorp van HM Installaties en Theo Willemsens van Willemsen Schoonmaak en Thema Beveiliging legt Matthijs de lat niet al te hoog.
Het is hoogseizoen in De Bloemenbeek en dan is het drukte in de keuken.
Niet onverstandig dus van chef Matthijs om op een rustig plekje met uitzicht
over de Twentse coulissen, de Ofyr aan te steken. Koks hebben altijd een
neiging tot educatie en ook Matthijs kan die niet onderdrukken. Met geduld
doceert hij dus over zomerwild, reebouten, smaken en braden. Peter Hartendorp
en Theo Willemsen krijgen ook praktijkles; de reebout moet wel gefileerd
worden. Hartendorp heeft er min of meer ervaring mee: “Ik heb een Green
Egg. Qua formaat net te klein voor een tomahawk zo bleek: die moest er
in twee delen op…”
Hartendorp vormt samen met zakenpartner Maarten Mosman de directie van
HM Installaties. Peter stond aan de basis van de onderneming: “Dit jaar
25 jaar geleden. Maarten is er later ingestapt. We bedienen een brede markt;
van woningbouw en onderhoud tot nieuwbouw en gebouwenbeheer.”
Hij heeft er de handen vol aan: “Ja, het is enorm druk en daar heeft iedereen in de bouwsector mee te maken. Je kunt gewoon niet alles aannemen maar je moet met verstand plannen. Nee zeggen tegen een opdracht blijft moeilijk: we hebben de bouwcrisis ook meegemaakt, maar je moet soms wel.” Met twintig monteurs en daarnaast een team voor calculatie, werkvoorbereiding, tekenen en administratie is HM Installaties een overzichtelijk bedrijf: “En je moet gek zijn met je mensen want net als bouwmateriaal zijn goede mensen schaars. We vinden een prettige werksfeer erg belangrijk en zorgen er voor, dat onze mensen zich gewaardeerd voelen.” Zeker nu tal van nieuwe uitdagingen zich voor de installatie-branche aandienen: warmtepompen, gasloos bouwen, zonnepanelen. “In de nieuwbouw is dit de standaard en bij bestaande bouw is het nog een geleidelijke transitie. Net als destijds van gloeilampen naar LED. Totdat grote bedrijven instappen en dan gaat het snel”, aldus Peter die zorgt dat zijn monteurs bij de les blijven. “Ze gaan naar cursussen uiteraard. Wat je wel ziet is dat ons vak steeds specialistischer wordt aan de ene kant en aan de andere kant moet het tegenwoordig allemaal plug and play.” Peter is een hartstochtelijke thuiskok aan het worden: “Ik verdiep mij er de laatste tijd steeds meer in en begin er aardigheid in te krijgen. Kijk, je wordt toch ouder en wilt meer genieten van vrije tijd. Dus koop je een iets te kleine Green Egg en een te grote tomahawk….”
Getalenteerde cuisinier
In de tussentijd hebben Theo Willemsen en Matthijs eendrachtig verder gewerkt
aan het menu van reefilet, bimi oftewel minibroccoli, worteltjes en reebouttartaar
verpakt in shisoblad en dat met begeleiding van een Chileense Zapallares
Sauvignon Blanc. Voor Theo is het een kolfje naar zijn hand want familie,
vrienden, kennissen en relaties; het merendeel kent Theo als een meer dan
getalenteerde cuisinier. De vraag of hij wel eens kookt thuis wordt dan
ook beantwoord met een norse blik: “Ik moet ook wel. Anouk zegt namelijk
dat ze nog geen ei kan koken. Dus ik kook. En ja, ook voor de hobby uiteraard.
Ik heb niet voor niets tachtig kookboeken thuis!” De kokerij is niet al
te ver op de achtergrond geraakt, maar de grootschalige diners met acht
gangen voor familie en vrienden kwamen op een laag pitje door corona. Aan
de andere kant heeft juist die epidemie een nieuwe dimensie toegevoegd
aan zijn schoonmaakbedrijf: “Je wordt nu meer gevraagd om overdag alles
na te lopen. De trapleuningen, de deurkrukken, toiletten, trappenhuizen.
Allemaal extra schoonmaakrondes om ruimtes te desinfecteren. Ook bij tandartsen,
fysiotherapeuten en huisartsenposten komen nu we vaker overdag”, aldus
Theo wiens opa meer dan zestig jaar geleden het bedrijf is begonnen: “Die
ging met bakfiets, een emmer en een ladder naar Boekelo om ramen te lappen.
Inmiddels hebben we honderd FTE’s en doen we alle vormen van schoonmaak:
in de particuliere markt maar ook in de zorg, de horeca, winkelcentra en
onderwijs. Het gaat van glasbewassing en gevelreiniging tot klinische reiniging.”
Daarnaast maakt Thema Beveiliging al weer jaren een vast deel uit van het
familiebedrijf. “Ook daar hebben we een compleet pakket dienstverlening
met alarmopvolging en mobiele surveillance, winkelbeveiliging, sluitrondes
en receptiediensten.” Sinds enige tijd exploiteert Theo Willemsen de openbare
toiletten in De Klanderij: “Dat is niet alleen leuk om te doen maar het
is ook een uithangbord: we zorgen dat de toiletten schoon en fris zijn
en dat er toiletpapier is. En de bezoeker betaalt een kleine vergoeding
maar krijgt een voucher met korting bij een van de winkels. De reacties
zijn heel goed.”
Onder een mooie avondzon is het goed dineren. De smaken zijn fantastisch en het gezelschap is onderhoudend. Zo ziet en proeft TOM het graag.
Wat drinken we erbij?
Elhorst Wijnen zorgde voor een Zapallares Sauvignon Blanc uit 2019. Een
mooie Chileens wijn van wijnmaker Apaltagua. De wijngaarden liggen in Central
Valley in vlakke en lage bergkammen. Goede omstandigheden en dat ruikt
en smaakt prima: aroma’s van limoen, kruiden en bloemen. Zacht, citroenachtig
en verfrissend in de afdronk!
Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk