TOM kookt met Maaike Heethaar en Maartje Ellenkamp

TOM kookt met Maaike Heethaar en Maartje Ellenkamp

TOM kookt graag met leuke, aardige en bijzondere mensen. Een beetje hakken en snijden, blancheren of sudderen; samen met gezellige disgenoten, een glaasje wijn en een goed gesprek. Dit keer met Maaike Heethaar, projectdirecteur van de Special Olympics Nationale Spelen en Maartje Ellenkamp, ambassadeur en adviseur van dit evenement dat in juni in Twente wordt gehouden. Maartje is overtuigd vegetariër dus heeft SVH Meesterkok Michel van Riswijk van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek een bijzonder en sportief menu in gedachten.

Onze Meesterkok heeft iets nieuws bedacht. Dol op verse kruiden ontwikkelde Van Riswijk een wandelroute rondom het illustere Landhuishotel, die langs verschillende kruiden voert. Een naam voor de route heeft hij nog niet, maar TOM vindt De Bloemenbeek Herbs and Spices Experience wel wat. Hoe dan ook, onderweg weet Van Riswijk Maaike en Maartje veel te vertellen over vergeten kruiden zoals daslook, lievevrouwenbedstro, watermunt en duizendblad. In de keuken komt de daslook terug in een gerecht dat Maartje samen met chef de partie Erwin Zwolsman bereidt: colurgiones, een Italiaanse specialiteit waarvoor Maartje de pastabladen mag draaien. Ze woont in het zorgcentrum De Zwaluwborgh van Aveleijn in Borne en begon op haar twaalfde met schaatsen. Haar talent bleef niet onopgemerkt en op haar zeventiende nam ze voor de eerste keer deel aan de internationale Special Olympics Winter Games in Japan; acht jaar later volgde Zuid-Korea. Gezien de verstandelijke beperkingen van de deelnemers hebben de Special Olympics een bijzonder karakter, vertelt Maartje: “Je leert er meer op jezelf te zijn en je zelfvertrouwen gaat omhoog. En het verbindt je met andere deelnemers; je krijgt veel nieuwe vrienden. Marit is mijn allerbeste vriendin. We kennen elkaar vanaf Korea. Ze woont in IJsselstein en we videobellen elke week.”

Medailles en vaantjes

Maartjes talent op het gebied van schaatsen en skeeleren leverde haar flink wat medailles en vaantjes op. Naar verluidt is haar kamer een Special Olympics-museum. Met centraal een grote poster van haar idool: Ireen Wüst, waarmee ze een aantal jaren geleden een wedstrijd mocht schaatsen. Door de organisatie werd Maartje gevraagd om ambassadeur en adviseur van de nationale Special Olympics te worden. “Ik kan geen nee zeggen en ik heb geen rem. Maar Maaike regelt alles en mijn ouders zijn apetrots. Trouwens, ik had wel een eis voor ik ja heb gezegd: ik mag de eed afleggen bij het begin van de Olympics!” Ze werkt in de keuken van de Titus Brandsmahof van Carint in Almelo en thuis en bij haar ouders is ze ook regelmatig bij het fornuis te vinden: “Ik ben vegetarisch omdat ik het zielig vind dat er dieren worden geslacht. Ik kook met veel groente en vaak wraps en taco’s.” Overigens moet zij haar gewicht en conditie bijhouden want op de spelen in Twente neemt zij deel aan het skeeleren en aan de competitie race-runnen. De atleten nemen dan plaats in een frame met wielen en rennen vervolgens naar de finish. Volgens Maaike Heethaar maakt Maartje zeker kans op een medaille: “Ze is snel. Maar het gaat niet om de medailles, maar ook om grenzen te verleggen en het meedoen.”

Logistiek project

Maaike Heethaar, onder andere bekend van haar werk voor TV Oost, heeft altijd een passie voor sport gehad: “Ik heb gehandbald en ben dichtbij de sport gebleven. Onder andere door een studie sportmanagement.” Naast haar klus als Projectleider Sportcampus Diekman is Maaike directeur van de Special Olympics die van 10 tot 12 juni in alle veertien Twentse gemeentes worden gehouden: “Een enorm logistiek project: er komen 3.000 sporters en coaches die aan 25 sporten deelnemen. Op de UT Campus komt een Olympisch dorp en vanaf daar moeten elke dag die 3.000 mensen naar wedstrijden worden gebracht en gehaald. Daarnaast zijn er nog eens 1.500 vrijwilligers in touw.”

Het belang van alle inspanningen is groot: “De Special Olympics zijn er om mensen met een verstandelijke beperking te laten sporten en zo onderdeel te laten zijn van de maatschappij. Ze ontmoeten elkaar en doen ervaringen op die ze voor de rest van hun leven meenemen.”

De deelnemers zijn volgens Maaike ‘een grote vriendenclub’ maar in de wedstrijden kan het er fel aan toegaan: “Er is zeker een competitie-element. Want meedoen is belangrijk, maar winnen ook. Zaterdag is Divisioning day, zeg maar de voorrondes, en zondag zijn de finales. De gemeentes, de provincie en het Twentse bedrijfsleven steunt ons, ook financieel natuurlijk, want we hebben een budget van 1,7 miljoen.”

Groots evenement

De openingsceremonie, waar Maartje voor al die sporters de eed gaat afleggen, is in het FBK Stadion in Hengelo. Voor beide vrouwen een spannend moment: alle voorbereidingen moeten dan leiden tot een groots evenement. En dan de maandag? “Afbouwen en tussendoor bijslapen”, zegt Maaike Heethaar, die ondanks alle drukte in de aanloop naar de Special Olympics toch dagelijks kookt voor man en kinderen: “Al moeten ze soms wat langer wachten voor het eten op tafel staat. Maar het zijn gezonde en gevarieerde maaltijden. Geen magnetron voedsel.”

Maaike vervolgt haar klus in de Bloemenbeek-keuken: onder andere knolselderij in een zoutkorst. De vegetarische maaltijd die wordt geserveerd is niet mis: colurgiones met mozzarella en daslook en de knolselderij uit de zoutkorst met gerookte eidooier, pastinaak en een beurre noisette. En tot slot een appeldessert met dragon en vanille. Lekker, vegetarisch!

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
CuliRally