TOM kookt met Linda Horsthuis en Arend Koers

TOM kookt met Linda Horsthuis en Arend Koers

TOM rommelt graag met potten en pannen op Michelin-niveau. In en om de keuken van Landhuishotel De Bloemenbeek raken ondernemers en managers aan de kook. Zakelijke partners, vrienden, soms familie. Maar altijd betrokken bij elkaars bezigheden. Onder bezielende leiding van meestercuisinier Michel van Riswijk wordt gesneden, gehakt en gebraden. Ditmaal met Arend Koers van Arcade Bouw Consult en Linda Horsthuis van Arcade Bouwkwaliteit.

Het is juni en dan kan de kamado weer in de brand. Onze SVH Meesterkok Michel van Riswijk is in zijn nopjes; niet alleen dat de vuren weer kunnen worden opgestookt, maar ook vanwege de Michelin-ster waarmee De Bloemenbeek opnieuw werd onderscheiden. Hij laat zich dus culinair van zijn allerbeste kant zien met een gerecht van asperges, Hollands graslam, lentegroentes en gegrilde courgettes. Voor Arend Koers is de taak weggelegd om de asperges te schillen. Tussendoor vertelt hij dat hij vijftien jaar geleden zijn eigen bouwconsultancy- bureau begon: “De zelfstandigheid trok mij aan. Als calculator bij een bouwbedrijf of bureau heb je eigenlijk weinig carrièremogelijkheden. Dus werd het een eigen kantoor, Arcade Bouw Consult. Ons team bestaat uit zeven experts en we doen opdrachten in Nederland, maar ook in Duitsland en Luxemburg.” Het succes verklaart hij als volgt: “Creativiteit, altijd op zoek zijn naar oplossingen die het project betaalbaar houden.” De energietransitie gaat ook aan Arcade Bouw Consult niet voorbij: “Het gaat de bouw veranderen. De vraag om slimmere installaties bijvoorbeeld maar ook de natuur gaat een rol spelen als je het hebt over de klimaatbeheersing. Meer groen in de stad zorgt bijvoorbeeld voor koeling.” Arcade Bouw Consult is betrokken bij grote projecten waar het soms gaat om tientallen miljoenen. Dat zou veel stress kunnen opleveren bij de medewerkers, maar daar heeft Koers een eigen visie op: “We hebben vorig jaar ons nieuwe kantoor aan de Matenstraat 57 in Oldenzaal betrokken. Dit is een bestaand gebouw. Verbouwd volgens de laatste richtlijnen. Het gebouw heeft de energieklasse van minimaal C. En vlakbij de sportvelden, het beachvolleybalveld. Kortom het sportieve deel van Oldenzaal. Als werkgever vind ik dat je je mensen de mogelijkheden moet bieden om te sporten. Even het hoofd leegmaken.”Gezond eten
Dat hij het beachvolleybalveld noemt is overigens geen toeval; Arend is al jaren volleybal-adept en sponsor van top-beachvolleyballer Stefan Boermans. Wat betreft de culinaire activiteiten laat Koers weten zelf thuis te koken. Gezond eten dus: “Daar ben ik wel nauwkeurig in: verse en gezonde ingrediënten en veel groentes.” En het geheim van succes vertaalt hij moeiteloos naar de sport: “Het gaat in het bedrijfsleven om winnen en verliezen en vallen en opstaan. De kick van ons vak is dat je een weiland hebt en daar een prachtig en betaalbaar utiliteitsgebouw realiseert.”

Kwaliteit
Linda Horsthuis kookt thuis ook graag maar of ze daar volgend jaar nog tijd voor heeft, is de vraag. Ze gaat namelijk leiding geven aan Arcade Bouwkwaliteit, de nieuwe tak van de Arcade Holding. “Arcade Bouwkwaliteit is opgezet doordat per 1 januari 2023 de Wkb, de Wet kwaliteitsborging, in de bouwwereld wordt geintroduceerd. De wet moet voorzien in een verbeterde bouwkwaliteit, betere positie van de consument, het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering. Als Arcade Bouwkwaliteit gaan wij die kwaliteitsborging begeleiden”, aldus Linda Horsthuis die veel ervaring heeft opgedaan in de bouwsector: “We opereren met Arcade Bouwkwaliteit tussen de bouw en de kwaliteit: hoe kun je de kwaliteit van een bouwproject niet alleen borgen maar ook verbeteren en er nog meer uithalen. In de praktijk zie je dat er zaken misgaan en dat levert vertraging en frustratie op. En faalkosten die niet nodig zijn.” Voor Linda Horsthuis is het nu zaak om teams van aannemers, architecten, constructeurs, gemeentes en overige adviesbureaus samen te stellen om gezamenlijk aan de doelstelling van de Wkb te werken. “De introductie van de Wkb gaat ook tot frustraties leiden”, voorspelt Linda Horsthuis: “Maar dan voornamelijk bij kleine aannemers die toch al druk zijn. De grote aannemers bereiden zich goed voor en hebben de zaken goed voor elkaar. Daar kunnen ze ook mensen voor vrij maken. Dat is bij een kleinere aannemer lastiger.” Arcade bouwkwaliteit wil de bouwwereld in de aanloop naar de nieuwe wet extra ondersteunen, zegt Linda: “Door de bouwwereld persoonlijk op ons kantoor uit te nodigen willen wij de problematiek omtrent de nieuwe wet kwaliteitsborging bespreekbaar maken. We organiseren in het komende half jaar drie middagen waarvoor de bouwwereld zich kan aanmelden: op 7 juli, 29 september en 24 november.” Als vrouw voelt Linda Horsthuis zich thuis in de bouw. “We waren destijds op school met veertig meiden die allemaal de techniek in wilden: van monteur tot installateur. We moesten ons tussen al die jongens wel verdedigen maar het is maar hoe je ermee omgaat. Als vrouw kun je ook je charmes inzetten, bijvoorbeeld bij leveranciers.”Na de zomer gaat Linda terug naar de schoolbanken voor de speciale opleiding Kwaliteitsborging in de bouw. Is er dan nog tijd te koken? “Ja, ik ben van de Hollandse pot, vlees, groenten. Mijn dochter was ooit op een schoolkamp en belde of we haar kwamen ophalen: het eten was er zo slecht. Kijk, dat streelt je wel!” De asperges, het lamsvlees, de lentegroentes. Vooraf de oesters waar Linda niet naar omkeek, ze eet niets dat uit het water komt, en het mooie dessert van pavlova met frambozen. Laat de zomer maar komen. 

Wat drinken we erbij?
En wat drinken zij erbij: Elhorst Wijnen is op de Zuid- Amerikaanse toer met een rode Alma Austral Malbec uit Mendoza en een witte Alma Austral Torrentés, eveneens uit Mendoza. Beiden wijnen hebben het Argentijnse temperament en bovendien proef je de zon in het glas. Check hier de aanbieding van Elhorst Wijnen.

>
>
>
CuliRally