TOM kookt met Linda Horsthuis en Arend Koers
TOM rommelt graag met potten en pannen op Michelin-niveau. In en
om de keuken van Landhuishotel De Bloemenbeek raken ondernemers en managers
aan de kook. Zakelijke partners, vrienden, soms familie. Maar altijd betrokken
bij elkaars bezigheden. Onder bezielende leiding van meestercuisinier Michel
van Riswijk wordt gesneden, gehakt en gebraden. Ditmaal met Arend Koers
van Arcade Bouw Consult en Linda Horsthuis van Arcade Bouwkwaliteit.
Het is juni en dan kan de kamado weer in de brand. Onze SVH Meesterkok
Michel van Riswijk is in zijn nopjes; niet alleen dat de vuren weer kunnen
worden opgestookt, maar ook vanwege de Michelin-ster waarmee De Bloemenbeek
opnieuw werd onderscheiden. Hij laat zich dus culinair van zijn allerbeste
kant zien met een gerecht van asperges, Hollands graslam, lentegroentes
en gegrilde courgettes. Voor Arend Koers is de taak weggelegd om de asperges
te schillen. Tussendoor vertelt hij dat hij vijftien jaar geleden zijn
eigen bouwconsultancy- bureau begon: “De zelfstandigheid trok mij aan.
Als calculator bij een bouwbedrijf of bureau heb je eigenlijk weinig carrièremogelijkheden.
Dus werd het een eigen kantoor, Arcade Bouw Consult. Ons team bestaat uit
zeven experts en we doen opdrachten in Nederland, maar ook in Duitsland
en Luxemburg.” Het succes verklaart hij als volgt: “Creativiteit, altijd
op zoek zijn naar oplossingen die het project betaalbaar houden.” De energietransitie
gaat ook aan Arcade Bouw Consult niet voorbij: “Het gaat de bouw veranderen.
De vraag om slimmere installaties bijvoorbeeld maar ook de natuur gaat
een rol spelen als je het hebt over de klimaatbeheersing. Meer groen in
de stad zorgt bijvoorbeeld voor koeling.” Arcade Bouw Consult is betrokken
bij grote projecten waar het soms gaat om tientallen miljoenen. Dat zou
veel stress kunnen opleveren bij de medewerkers, maar daar heeft Koers
een eigen visie op: “We hebben vorig jaar ons nieuwe kantoor aan de Matenstraat
57 in Oldenzaal betrokken. Dit is een bestaand gebouw. Verbouwd volgens
de laatste richtlijnen. Het gebouw heeft de energieklasse van minimaal
C. En vlakbij de sportvelden, het beachvolleybalveld. Kortom het sportieve
deel van Oldenzaal. Als werkgever vind ik dat je je mensen de mogelijkheden
moet bieden om te sporten. Even het hoofd leegmaken.”
Gezond eten
Dat hij het beachvolleybalveld noemt is overigens geen toeval; Arend
is al jaren volleybal-adept en sponsor van top-beachvolleyballer Stefan
Boermans. Wat betreft de culinaire activiteiten laat Koers weten zelf thuis
te koken. Gezond eten dus: “Daar ben ik wel nauwkeurig in: verse en gezonde
ingrediënten en veel groentes.” En het geheim van succes vertaalt hij moeiteloos
naar de sport: “Het gaat in het bedrijfsleven om winnen en verliezen en
vallen en opstaan. De kick van ons vak is dat je een weiland hebt en daar
een prachtig en betaalbaar utiliteitsgebouw realiseert.”
Kwaliteit
Linda Horsthuis kookt thuis ook graag maar of ze daar volgend jaar
nog tijd voor heeft, is de vraag. Ze gaat namelijk leiding geven aan Arcade
Bouwkwaliteit, de nieuwe tak van de Arcade Holding. “Arcade Bouwkwaliteit
is opgezet doordat per 1 januari 2023 de Wkb, de Wet kwaliteitsborging,
in de bouwwereld wordt geintroduceerd. De wet moet voorzien in een verbeterde
bouwkwaliteit, betere positie van de consument, het stimuleren van kwaliteitsverbetering
en faalkostenvermindering. Als Arcade Bouwkwaliteit gaan wij die kwaliteitsborging
begeleiden”, aldus Linda Horsthuis die veel ervaring heeft opgedaan in
de bouwsector: “We opereren met Arcade Bouwkwaliteit tussen de bouw en
de kwaliteit: hoe kun je de kwaliteit van een bouwproject niet alleen borgen
maar ook verbeteren en er nog meer uithalen. In de praktijk zie je dat
er zaken misgaan en dat levert vertraging en frustratie op. En faalkosten
die niet nodig zijn.” Voor Linda Horsthuis is het nu zaak om teams van
aannemers, architecten, constructeurs, gemeentes en overige adviesbureaus
samen te stellen om gezamenlijk aan de doelstelling van de Wkb te werken.
“De introductie van de Wkb gaat ook tot frustraties leiden”, voorspelt
Linda Horsthuis: “Maar dan voornamelijk bij kleine aannemers die toch al
druk zijn. De grote aannemers bereiden zich goed voor en hebben de zaken
goed voor elkaar. Daar kunnen ze ook mensen voor vrij maken. Dat is bij
een kleinere aannemer lastiger.” Arcade bouwkwaliteit wil de bouwwereld
in de aanloop naar de nieuwe wet extra ondersteunen, zegt Linda: “Door
de bouwwereld persoonlijk op ons kantoor uit te nodigen willen wij de problematiek
omtrent de nieuwe wet kwaliteitsborging bespreekbaar maken. We organiseren
in het komende half jaar drie middagen waarvoor de bouwwereld zich kan
aanmelden: op 7 juli, 29 september en 24 november.” Als vrouw voelt Linda
Horsthuis zich thuis in de bouw. “We waren destijds op school met veertig
meiden die allemaal de techniek in wilden: van monteur tot installateur.
We moesten ons tussen al die jongens wel verdedigen maar het is maar hoe
je ermee omgaat. Als vrouw kun je ook je charmes inzetten, bijvoorbeeld
bij leveranciers.”
Na de zomer gaat Linda terug naar de schoolbanken voor de speciale opleiding
Kwaliteitsborging in de bouw. Is er dan nog tijd te koken? “Ja, ik ben
van de Hollandse pot, vlees, groenten. Mijn dochter was ooit op een schoolkamp
en belde of we haar kwamen ophalen: het eten was er zo slecht. Kijk, dat
streelt je wel!” De asperges, het lamsvlees, de lentegroentes. Vooraf de
oesters waar Linda niet naar omkeek, ze eet niets dat uit het water komt,
en het mooie dessert van pavlova met frambozen. Laat de zomer maar komen.
Wat drinken we erbij?
En wat drinken zij erbij: Elhorst Wijnen is op de Zuid- Amerikaanse toer
met een rode Alma Austral Malbec uit Mendoza en een witte Alma Austral
Torrentés, eveneens uit Mendoza. Beiden wijnen hebben het Argentijnse temperament
en bovendien proef je de zon in het glas. Check hier
de aanbieding van Elhorst Wijnen.