TOM kookt met Joost Wery en Dimitri Lasscher

TOM kookt met Joost Wery en Dimitri Lasscher

Niks gezelliger dan koken met mede-ondernemers, vrienden, schoonmoeders of collega’s. Want achter het fornuis met de schort voor is iedereen gelijk. Zeker onder leiding van onze SVH Meesterkok Michel van Riswijk, die naast culinaire ook over psychologische kwaliteiten beschikt. Dit keer manoeuvreert hij advocaat Joost Wery en entrepreneur Dimitri Lasscher door een lastige mise-en-place met pompoen en ree.

Het schuurt al een beetje tegen de kerst aan en dan is SVH Meesterkok Michel van Riswijk de eerste die de ballen ophangt. Zo ook in de greenhouse die dit seizoen menigmaal decor was voor TOM kookt met. Buiten is het guur, regen en wind geselen de ruiten, maar binnen is het warm en sfeervol. Als de sloof is voorgebonden kunnen Mr. Joost Wery en zijn cliënt Dimitri Lasscher onmiddellijk aan de slag: voor de soep moeten twee knapen van muskaatpompoenen in blokjes.

Onze kookgasten kennen elkaar zakelijk maar zijn inmiddels ook vrienden. De basis daarvoor lag in het juridische domein: Joost Wery is partner bij het Enschedese kantoor Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte en adviseert Dimitri. Wery, wiens juridische adviezen in zijn column in TOM te lezen zijn, wist al vroeg dat hij rechten zou studeren: “Ik wilde weten hoe dingen in elkaar zitten, wat mag en wat niet mag. Vandaar de rechtenstudie in Groningen. Argumenteren had ik thuis al geleerd door het ruziën met mijn oudere zus. We konden later trouwens prima met elkaar.”

Never a dull moment

Hij startte zijn juridische carrière bij Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte en is sinds 2016 partner en gespecialiseerd in handels-en vervoerrecht en intellectueel eigendom. “Ik heb na de studie nog enige tijd bij het UWV gewerkt. Daar leer je dat je dingen goed moet uitleggen, duidelijkheid scheppen. Dat is belangrijk”, aldus Joost Wery. In zijn praktijk is er ‘never a dull moment’: “Er zitten veel aspecten aan. Stel dat een container met vloeistof uit China, bestemd voor Duitsland in Rotterdam van een vrachtwagen rolt, en er ontstaat een geschil over de schuldvraag. Dan heb je te maken met Chinees recht, Nederlands recht, Duits recht en internationale verdragen. En als de verkoper een Amerikaans bedrijf is, ook nog met Amerikaans recht. Het wordt in mijn vak nooit routine want het is elke keer weer een andere puzzel.” Veel van de clientèle is grensoverschrijdend actief en met name in en uit Duitsland: “We hebben daarom ook Duitse advocaten in onze praktijk.” Dat laatste is overigens ook de reden dat zijn kantoor fuseert met Damsté Advocaten, dat zich meer internationaal wil profileren. Duitsland maakt daar nadrukkelijk onderdeel van uit. De fusie is begin 2021, waarna het kantoor van Joost verder gaat onder de naam Damsté Advocaten.

Vooraf praten

Naast handel en vervoer is intellectueel eigendom, zoals patenten, octrooien en merken, zijn specialiteit. Wery adviseert onder ander partijen die een merk of naam in de markt willen zetten. “Daar kun je dan beter vooraf over praten met een advocaat dan achteraf een geschil krijgen met een concurrent. Dat geldt overigens in veel situaties. Zeker als je zaken gaat doen met Duitse bedrijven. Die waarderen het als je vooraf zaken goed in de steigers hebt gezet. Het is een teken van professionaliteit. De gunfactor is dan ook groter.” Tijd om de selderij en ui te snijden. Joost laat zich ontvallen dat zijn privé partner, arbeidsrecht juriste Thessa, thuis het meeste kookt. “Ik ben er toch meer voor het wat uitgebreidere werk. Dingen eerst uitzoeken…”

Fijne werkmentaliteit

Dimitri Lasscher is zoals gezegd cliënt bij Dijks Leijssen. “Met Joost was er direct een klik en hij verzorgt onze juridische zaken; er is een fijne werkmentaliteit,”, aldus Lasscher, die gekleed is op guur weer met laarzen alsof hij uit het weiland komt. Dat zit er niet ver vanaf: “Ik houd Black en Red Angus-vee en heb Gasconne varkens. Die lijken op Iberico-varkens en ja, ik voer ze met eikels.” Lasscher woont met zijn gezin tegen het Aamsveen, waar hij met zijn initiatief Veur en Fleis ook kookdemonstraties geeft. Het staat ver weg van zijn beide bedrijven: Your Sense, dat wereldwijd ringleidingsystemen voor slechthorenden verkoopt en Qcaddy, een startup die digitale informatieborden ontwikkelt voor golfbanen. Hij studeerde werktuigbouwkunde, vertelt hij: “Ik ben voor een stage in Finland terechtgekomen. Daar heb ik vijf jaar gewerkt, onder andere voor Nokia als hoofd inkoper voor Europa.”

Atypische ondernemer

Terug in Nederland neemt hij het Schotse bedrijf Your Sense over: “We maken ringleidingsystemen voor bioscopen, theaters, scholen, vergaderzalen, maar ook voor thuis. En in alle grote liftmerken in de wereld zitten onze systemen.” Het bedrijf is nog altijd in Schotland gevestigd; Dimitri stuurt het aan vanuit zijn boerderij onder de rook van Enschede. Dat geldt ook voor zijn nieuwe bedrijf, Qcaddy: “We ontwikkelen digitale informatieschermen voor golfbanen. Onze digitale schermen kun je koppelen met een app op je telefoon of smartwatch. Het scherm toont dan allerlei informatie, ook of er een flight sneller of langzamer is.” Twee bedrijven managen is veel werk, maar Dimitri staat er anders in: “Ik werk tot twaalf uur en de rest van de dag ben ik buiten bezig met de dieren. We verwerken het vlees van de varkens tot worst en hammen. De koeien worden verwerkt tot vleespakketten die we verkopen aan particulieren. We zijn bezig met een boerderijwinkel.”Lasscher is een atypische ondernemer: “Ik heb geleerd dat je de dingen moet doen die je graag wilt doen. Je moet uit het leven alles halen en heel belangrijk: tijd nemen voor je gezin want je gezin is je geluk.” Koken is voor Lasscher vooral een ‘lekker fikkie stoken’, stevige stukken vlees op de grill of aan de slag met de Dutch oven. Niettemin waardeert hij de reefilet en de reewangetjes, die Michel boterzacht heeft gesmoord. Overigens erkent hij te hebben overwogen kok te worden: “Maar ’s avonds en in het weekeinde werken is niets voor mij…” De regen gaat vooralsnog niet over in sneeuw om de kerst-sfeer compleet te maken. Maar gezellig blijft het wel in de greenhouse…  

Mooie wijnen

Bij koken hoort wijn. Elhorst Wijnen uit Oldenzaal voorzag de dis met drie mooie wijnen van het Portugese huis Herdade do Rocim. De eerste wijn was de Herdade do Rocim Mariana Branco 2019. Een frisse wijn van de variëteiten Antão Vaz, Arinto en Alvarinho. Aansluitend de Herdade do Rocim Alicante Bouschet 2017 met een dieprode kleur en aroma’s van zwart fruit en een kruidige afdronk door de houtlagering. Tot slot het vlaggenschip, de robijnrode Herdade do Rocim Olho de Mocho Tinto Reserva 2016.De druiven van Alicante Bouschet, Touriga Nacional en Syrah variëteiten ondergaan een zorgvuldige voorbereiding en rijpen dan zestien maanden op Frans eiken. Felicidades, oftewel op uw gezondheid.

>
>
>
Elferink & Kortier