TOM kookt met John Mittendorff en Roy van der Vegte

TOM kookt met John Mittendorff en Roy van der Vegte

Koken met neemt al vanaf de allereerste editie van TOM een vaste plaats in. Een smaakvolle rubriek waarbij ondernemers, collega’s, relaties en vrienden bij elkaar komen in de keuken van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek in De Lutte. Ook dit jaar gaat TOM kookt met onverdroten voort in deze gastronomische setting, waarbij SVH Meesterkok Michel van Riswijk de culinaire leiding neemt.

Dit keer zijn het Roy van der Vegte en John Mittendorff die het schort voor mogen binden voor de kooksessie. Van der Vegte is eigenaar van schildersbedrijf Barink Schilderwerken in Hengelo en John Mittendorff directeur van Aalderson Rental in Enschede. De relatie tussen beide ondernemers ligt voor de hand: voor zijn schilderwerk heeft Van der Vegte regelmatig een hoogwerker nodig en die verhuurt John Mittendorff. En naar tevredenheid, zegt hij: “John denkt mee en kan snel schakelen. Dat is ook nodig. We doen bijvoorbeeld geen nieuwbouw maar voornamelijk renovatie en onderhoud zowel voor particulieren, eigenaren en bedrijven en organisaties. Dat is nooit hetzelfde, niet vergelijkbaar met projecten van honderd woningen.” Hij begon in 1998 als ondernemer met de overname van Barink. Inmiddels heeft hij tien vakmensen in dienst en zijn vrouw Wenda geeft mede leiding aan het bedrijf. Vakmanschap is belangrijk als het gaat om renovatie en onderhoud en dat beheersen zijn mensen. Dat werd ook bewezen toen Barink tweede werd in een competitie van een Duitse verffabrikant met het project voor Concordia in Enschede: “Toch een eer: tweede worden van z’n 4.000 schildersbedrijven uit Europa. Voor ons werk heb je een bepaald type schilder nodig. Het is geen nieuwbouw waar het draait om meters maken. Bij renovatie en onderhoud heb je te maken met andere ondergrond, met herstel: het is arbeidsintensief en je moet er plezier in hebben, dan maak je ook mooi werk.” Zelf is hij steeds minder op de werkvloer bij de projecten te vinden. “Ik spring soms nog bij, maar dan voornamelijk met spuitwerk en glaszetten. Daarnaast is het toch voornamelijk acquisitie en adviseren. Dat is zeker belangrijk.” Voor koken heeft hij weinig tijd. Bovendien is het niet zijn hobby: “Maar Wenda kan goed koken.” Beiden zijn bereisd en kennen de keukens van de verschillende continenten. Een echte voorkeur heeft Roy van der Vegte niet: “Elk werelddeel heeft zijn charmes, ook qua keuken.” Overigens heeft Michel voor de schilder een bijzonder klusje: het kleuren van het dessert. Een hartje - het is per slot van rekening Valentijn - van een cremeux van bloedsinaasappels en passievrucht. Roy van der Vegte mag het roze spuiten met een mix van poeder en witte chocolade. Vanzelfsprekend gaat hem dat goed af…


Vloeken in de kerk
John Mittendorff heeft een gevarieerde loopbaan achter zich: begonnen bij de luchtmacht op Vliegbasis Twente, rijschoolhouder, internationaal chauffeur, commerciële functie bij een steiger- en hoogwerkerbedrijf, directielid van een kraanbedrijf en verhuurbedrijf Riwal kwam hij in aanraking met het familiebedrijf Aalderson. “Ik had ervaring in de hoogwerkerverhuur als regiomanager van Riwal”, vertelt hij: “Ik heb een aantal vestigingen opgezet in noordoost Nederland maar toen werd besloten om alles weer te centraliseren. Daar kon ik me niet in vinden en toen ben ik samen met Roy Aalderson voor mezelf begonnen met Aalderson Rental. Het gaat in mijn werk niet alleen om de hoogwerker, maar ook relatiebeheer, korte lijnen, snel reageren en kennis van zaken hebben. Het gaat niet om een app of een portal waar iemand een hoogwerker kan reserveren. Het gaat om een goed advies en welke hoogwerker je het beste kunt inzetten. En ook het regelen van de vergunningen en het inrichten van bouwplaatsen. Kortom, ontzorgen van onze klanten, dat is de kern.”

Ook voor Roy van der Vegte regelt Mittendorff de hoogwerkers: “Het punt is dat je moet snappen wat het werk is. Een schilder bijvoorbeeld moet met de hand overal bij kunnen komen. Het is weer anders als je een hoogwerker nodig hebt voor bijvoorbeeld gevelreiniging.” Inmiddels beschikt Aalderson Rental over een vloot van 22 hoogwerkers, variërend in hoogtes van zes tot 28 meter. “Hoger hebben we veelal in Twente niet nodig. Moet je hoger dan lossen wij dat ook op.” Hij heeft geen spijt van zijn keuze om met Aalderson een eigen verhuurbedrijf voor hoogwerkers te starten: “Het is mooi om iets nieuws op te bouwen en tot een succes te brengen.” Dat geldt ook voor zijn activiteiten in de privé keuken. Hoewel een beetje vloeken in de kerk, althans in een sterren-keuken, is John sedert kort klant van HelloFresh. Het bevalt, zegt hij: “Mijn vrouw werkt in de zorg en maakt lange uren. Ik kook graag. Maar het nadenken over wat je moet koken, dat kost de meeste tijd. Daar ben ik nu van af. Er wordt al voor je nagedacht en bovendien: ik hoef niet naar de winkel en kom dan met teveel of te weinig boodschappen thuis.” 

Maar deze keer geen HelloFresh. Als Roy zich buigt over de risotto mag John de coquilles bereiden voor het voorgerecht. Samen met het hoofdmenu van hertenfilet en hertenwang en gekarameliseerde witlof een feest. En dan ter afsluiting een door Van der Vegte vakkundig gekleurd dessert.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024