TOM kookt met Ivo van Ommen en Erik Nijhoff

TOM kookt met Ivo van Ommen en Erik Nijhoff

TOM nodigt graag mensen aan de dis om bij te praten. Ondernemers die elkaar kennen, goede vrienden of misschien wel familie zijn. Onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk van Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek in De Lutte gaat de schort voor en worden de mouwen opgestroopt. Deze keer met makelaar Ivo van Ommen en advocaat Erik Nijhoff.

Na een korte rustpauze waarbij Michel van Riswijk op enthousiaste culinaire wijze werd vervangen door zijn collega chef-kok Matthijs Mulder, heeft de Meesterkok er weer zin in. Wat heet: de kookgasten kunnen aan de bak: een knolselderij in zoutkorst, oesters met spinazie en foyotsaus, een gerookte eierdooier met beurre noisette en gefrituurde knolselderij en als piece de la resistance scholfilet a la nage. Een menu voor culifans en voor Ivo van Ommen en Erik Nijhoff een aardige uitdaging. Hoewel beide heren er zeker wat van kunnen, gezien de manier waarop Erik de knol in een plak zoutkorst doet verdwijnen en Ivo julienne snijdt. De mannen kennen elkaar en waren nagenoeg buren in Almelo. “Alleen wisten we dat niet toen ik er nog woonde”, vertelt Ivo: “Dat kwamen we pas te weten toen ik als makelaar een huis moest verkopen voor familie van Erik…” Ivo groeide op in Beuningen en volgde na wat omzwervingen een makelaarsopleiding: “Mijn broer heeft een assurantiekantoor en verkocht hypotheken; bij hem kon ik aan de slag.” Dat was zo’n kleine twintig jaar geleden en nu behoort Ivo samen met makelaar Jeannette Speijer en een aantal dames op kantoor met De Makelaar van Twente tot de gevestigde orde met vestigingen in Almelo, Oldenzaal en Rijssen. Natuurlijk baart de huizenmarkt hem zorgen: “Maar de recente kritiek op de makelaardij, daar kan ik mij niet in vinden. Weet je, voor een huis wordt verkocht doe je dertig bezichtigingen en dan kun je maar een iemand gelukkig maken. En ik realiseer me dat het voor starters en doorstromers een oneerlijke markt is. De enige oplossing is meer bouwen.” Klagen wil hij overigens niet: “De etalages zijn bijna leeg, maar we draaien best goed. Dat komt tevens door de hoge gunfactor. Bovendien zijn wij wat taxaties betreft de grootste van Twente.”
De rol van de makelaar blijft ook nu van belang, benadrukt hij: “Kijk, een huis verkoopt zichzelf, maar je bent er ter ondersteuning van jouw klant. Dat is niet altijd even tastbaar maar ik ben vanmening dat door een makelaar in te schakelen jouw huis meer oplevert. En het blijft een prachtig vak. Als ze bloemen brengen op kantoor weet je dat je weer een goede klus hebt gedaan.” Zoals gezegd, Ivo en Erik waren buren, maar zijn inmiddels goede vrienden en eveneens zakelijk bij elkaar betrokken. Ivo: “Wij kregen de kans een kantoor in Rijssen over te nemen. Erik zag er wel iets in om daar een vestiging van zijn advocatenkantoor in onder te brengen. Dat is gelukt: het pand is verdeeld in een makelaardij- en advocatenkantoor.”

Geen driedelige pakken

Voor Erik Nijhoff, partner bij Spoor & Hoekman c.s. Advocaten in Almelo is het een uitkomst: “Gerrit-Jan Ligtenberg houdt er kantoor: een echte Rijssenaar die de gemeenschap kent. We hadden al wel zakelijke klanten in Rijssen, maar nu kunnen we ook particulieren van dienst zijn.” Spoor & Hoekman is een laagdrempelig advocatenkantoor, zegt Erik: “Dat zie je aan de manier waarop we mensen benaderen. Bij ons geen driedelige pakken, wij zijn wars van dat soort zaken en dat spreekt onze cliënten aan. De aannemerij, installateurs, agrariërs voelen zich thuis.” Zelf concentreert hij zich met name op ondernemingsrecht en bouwrecht en treedt op als curator. Wat dat laatste betreft zal het drukker worden, verwacht Erik Nijhoff: “Er is gruwelijk veel uitgekeerd in het kader van de NOW. Ik denk dat bedrijven het moeilijk gaan krijgen als het op terugbetalen aankomt. Sterker nog: ik denk dat er nog bedrijven bestaan die voor corona al niet meer levensvatbaar waren maar door de NOW in leven zijn gebleven.” Een lichtpuntje voor bedrijven die in problemen komen is dan de Wet Homologatie Onderhands Akkoord: een nieuwe regeling die het voor schuldenaren mogelijk maakt schulden te saneren via een onderhands akkoord. Bijzonder is dat andere schuldeisers hier ook aan gebonden kunnen worden. “Het biedt kansrijke en levensvatbare bedrijven een toekomst om toch te kunnen blijven ondernemen”, zegt Erik: “En dat is het mooie aan mijn vak: mensen uit de problemen helpen. Daar ben je eigenlijk de hele dag mee bezig.”
Net als Ivo is Erik fervent hobby kok. Maar waar Ivo voornamelijk vier dagen in de pannen roert is Erik blij met zijn Green Egg in het weekeinde. Aan tafel wordt dan ook alleen maar gepraat over koken en kokkerellen. Geen wonder met zo’n prachtig meergangen menu waar de heren aan gewerkt hebben.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Elferink & Kortier