TOM kookt met Ivo van Ommen en Erik Nijhoff
TOM nodigt graag mensen aan de dis om bij te praten. Ondernemers die elkaar kennen, goede vrienden of misschien wel familie zijn. Onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk van Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek in De Lutte gaat de schort voor en worden de mouwen opgestroopt. Deze keer met makelaar Ivo van Ommen en advocaat Erik Nijhoff.
Na een korte rustpauze waarbij Michel van Riswijk op enthousiaste culinaire
wijze werd vervangen door zijn collega chef-kok Matthijs Mulder, heeft
de Meesterkok er weer zin in. Wat heet: de kookgasten kunnen aan de bak:
een knolselderij in zoutkorst, oesters met spinazie en foyotsaus, een gerookte
eierdooier met beurre noisette en gefrituurde knolselderij en als piece
de la resistance scholfilet a la nage. Een menu voor culifans en voor Ivo
van Ommen en Erik Nijhoff een aardige uitdaging. Hoewel beide heren er
zeker wat van kunnen, gezien de manier waarop Erik de knol in een plak
zoutkorst doet verdwijnen en Ivo julienne snijdt. De mannen kennen elkaar
en waren nagenoeg buren in Almelo. “Alleen wisten we dat niet toen ik er
nog woonde”, vertelt Ivo: “Dat kwamen we pas te weten toen ik als makelaar
een huis moest verkopen voor familie van Erik…” Ivo groeide op in Beuningen
en volgde na wat omzwervingen een makelaarsopleiding: “Mijn broer heeft
een assurantiekantoor en verkocht hypotheken; bij hem kon ik aan de slag.”
Dat was zo’n kleine twintig jaar geleden en nu behoort Ivo samen met makelaar
Jeannette Speijer en een aantal dames op kantoor met De Makelaar van Twente
tot de gevestigde orde met vestigingen in Almelo, Oldenzaal en Rijssen.
Natuurlijk baart de huizenmarkt hem zorgen: “Maar de recente kritiek op
de makelaardij, daar kan ik mij niet in vinden. Weet je, voor een huis
wordt verkocht doe je dertig bezichtigingen en dan kun je maar een iemand
gelukkig maken. En ik realiseer me dat het voor starters en doorstromers
een oneerlijke markt is. De enige oplossing is meer bouwen.” Klagen wil
hij overigens niet: “De etalages zijn bijna leeg, maar we draaien best
goed. Dat komt tevens door de hoge gunfactor. Bovendien zijn wij wat taxaties
betreft de grootste van Twente.”
De rol van de makelaar blijft ook nu van belang, benadrukt hij: “Kijk,
een huis verkoopt zichzelf, maar je bent er ter ondersteuning van jouw
klant. Dat is niet altijd even tastbaar maar ik ben vanmening dat door
een makelaar in te schakelen jouw huis meer oplevert. En het blijft een
prachtig vak. Als ze bloemen brengen op kantoor weet je dat je weer een
goede klus hebt gedaan.” Zoals gezegd, Ivo en Erik waren buren, maar zijn
inmiddels goede vrienden en eveneens zakelijk bij elkaar betrokken. Ivo:
“Wij kregen de kans een kantoor in Rijssen over te nemen. Erik zag er wel
iets in om daar een vestiging van zijn advocatenkantoor in onder te brengen.
Dat is gelukt: het pand is verdeeld in een makelaardij- en advocatenkantoor.”
Geen driedelige pakken
Voor Erik Nijhoff, partner bij Spoor & Hoekman c.s. Advocaten in Almelo
is het een uitkomst: “Gerrit-Jan Ligtenberg houdt er kantoor: een echte
Rijssenaar die de gemeenschap kent. We hadden al wel zakelijke klanten
in Rijssen, maar nu kunnen we ook particulieren van dienst zijn.” Spoor
& Hoekman is een laagdrempelig advocatenkantoor, zegt Erik: “Dat zie je
aan de manier waarop we mensen benaderen. Bij ons geen driedelige pakken,
wij zijn wars van dat soort zaken en dat spreekt onze cliënten aan. De
aannemerij, installateurs, agrariërs voelen zich thuis.” Zelf concentreert
hij zich met name op ondernemingsrecht en bouwrecht en treedt op als curator.
Wat dat laatste betreft zal het drukker worden, verwacht Erik Nijhoff:
“Er is gruwelijk veel uitgekeerd in het kader van de NOW. Ik denk dat bedrijven
het moeilijk gaan krijgen als het op terugbetalen aankomt. Sterker nog:
ik denk dat er nog bedrijven bestaan die voor corona al niet meer levensvatbaar
waren maar door de NOW in leven zijn gebleven.” Een lichtpuntje voor bedrijven
die in problemen komen is dan de Wet Homologatie Onderhands Akkoord: een
nieuwe regeling die het voor schuldenaren mogelijk maakt schulden te saneren
via een onderhands akkoord. Bijzonder is dat andere schuldeisers hier ook
aan gebonden kunnen worden. “Het biedt kansrijke en levensvatbare bedrijven
een toekomst om toch te kunnen blijven ondernemen”, zegt Erik: “En dat
is het mooie aan mijn vak: mensen uit de problemen helpen. Daar ben je
eigenlijk de hele dag mee bezig.”
Net als Ivo is Erik fervent hobby kok. Maar waar Ivo voornamelijk vier
dagen in de pannen roert is Erik blij met zijn Green Egg in het weekeinde.
Aan tafel wordt dan ook alleen maar gepraat over koken en kokkerellen.
Geen wonder met zo’n prachtig meergangen menu waar de heren aan gewerkt
hebben.
Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk