TOM kookt met Henry Blom en Gerdo Waanders
TOM rommelt graag met potten en pannen op Michelin-niveau. In en om de keuken van Landhuishotel De Bloemenbeek raken ondernemers en managers aan de kook. Zakelijke partners, vrienden, soms familie. Maar altijd betrokken bij elkaars bezigheden. Onder bezielende leiding van meestercuisinier Michel van Riswijk wordt er gehakt, gekneed, gestoofd en tot slot geproefd. Dit keer met Henry Blom van de Hoffmann Group en Gerdo Waanders van BBD Bouwmanagement. Cooking the corona-way…
Covid zit TOM’s traditionele kooksessie nog steeds in de weg. De restricties
gaan in de horeca inmiddels zover dat maaltijden op hotelkamers moeten
worden genuttigd. Dat kan, maar gezellig is anders. Kookgasten Henry Blom
en Gerdo Waanders schikken zich echter in hun lot en SVH Meesterkok Michel
van Riswijk weet er elke keer weer een creatieve, leerzame en smakelijke
draai aan te geven.
Blom en Waanders kennen elkaar op zakelijk niveau. Henry Blom is directeur
van de Nederlands-Vlaamse vestiging van de Hoffmann Group, die vorig jaar
een fraai nieuw onderkomen betrok op het Westermaat bedrijventerrein in
Borne. Gerdo Waanders deed het bouwmanagement van dit project.
En die nieuwbouw was hard nodig, zegt Blom: “We waren volledig uit ons
jasje gegroeid. In 2014 hadden we nog zestig medewerkers, nu ruim negentig.”
De Duitse Hoffmann Group is aanwezig in vijftig landen en realiseert met
4.500 medewerkers een omzet van 1.4 miljard. Vanuit Borne vindt de verkoop
voor Nederland en het Nederlandstalige deel van België plaats. Van oudsher
is het honderdjarige familiebedrijf een groothandel met een enorm assortiment
van 90.000 producten voor de maakindustrie zoals verspanende gereedschappen
, meettechniek, bedrijfsinrichting en PBM. Een aantal producten komt nog
van derden maar het leeuwendeel zijn eigen producten of geproduceerd onder
het eigen label GARANT en HOLEX, zegt Blom: “We transformeren in hoog tempo
mee met de behoefte van de markt en onze klanten. In ons nieuwe pand is
bijvoorbeeld een experience center waar we in de praktijk demonstraties
en trainingen verzorgen met twee CNC-bewerkingsmachines. De ontwikkelingen
van nieuwe technologieën in de verspaning gaan snel door bijvoorbeeld productieprocessen
te automatiseren. Hiervoor moet je beschikken over geschoold personeel.
Dat zijn de grote uitdagingen voor onze afnemers. We willen ze daarin ondersteunen
door het aanbieden van scholing en trainingen.” Blom spreekt voorzichtig
over Industrie 4.0: “Veel klanten denken daar over na, maar de uitdaging
om het te implementeren vinden ze vaak te groot. Met onze software Connected
Manufacturing maken wij de eerste stappen overzichtelijker en daardoor
beter in de praktijk uitvoerbaar. ”
Gebouwd voor groei
Het nieuwe pand is niet alleen qua ontwerp indrukwekkend. De echte impact
van het gebouw is minder zichtbaar, namelijk het duurzame element. “Toen
we drie jaar geleden zijn begonnen met de plannen was een aantal zaken
belangrijk: ruimte voor scholing en training, gezonde werkplekken en gebouwd
voor de groei. Maar daarnaast was duurzaamheid een prioriteit. Het is gebouwd
volgens de BREEAM-regels, er is geen gasaansluiting, tot in detail is nagedacht
over energiebesparing en voor warmte en koeling wordt ook geothermie ingezet”,
aldus Henry Blom die meer dan tevreden is over de duurzame maatregelen:
“Het is een comfortabel pand en het heeft een mega-boost gegeven aan het
team. Bovendien moeten wij steeds meer hooggeschoold personeel binnenhalen
om onze klanten op het juiste niveau te kunnen blijven adviseren. Ook deze
‘starters’ willen wij een goede moderne werkplek kunnen aanbieden.”
Twentse nuchterheid
Blom, die in zijn vrije tijd graag kookt uit de Franse keuken of op de
grill, moet weer aan de slag. Er wachten nog oesters op bevrijding uit
hun kalkhuis en er ligt nog een klusje met skrei. Gerdo Waanders kan dus
even ontspannen. Tien jaar geleden begon hij met BBD, een bouwmanagementbureau
dat vanuit Oldenzaal een imposante referentielijst heeft opgebouwd. Naast
Hoffmann begeleide hij met zijn team ook de nieuwbouw van Uzin Utz, Trumpf,
Keaser en recent Heutink Primair Onderwijs en Benchmark Electronics. Opvallend
zijn de talrijke projecten voor buitenlandse opdrachtgevers, zoals Hoffmann.
En met telkens weer veel aandacht voor duurzaamheid. Het succes is volgens
Gerdo ‘Twentse nuchterheid’: “We kijken altijd naar het rendement van de
investering en maken een goede kosten-baten analyse voor het realiseren
van een toekomstbestendig gebouw.”
Groeispurt
Dat partijen een bouwmanagementbureau inschakelen is een economisch belang:
“Bedrijven die nieuw gaan bouwen of uitbreiden zitten in een groeispurt.
Die hebben op dat moment geen tijd om zaken aangaande huisvesting te regelen
want het is de bedoeling dat die groei tijdens de ontwikkeling en uitvoering
van bouwplannen doorgaat. Onze taak is de opdrachtgever die zorg uit handen
te nemen; we doen de planningen en kostencalculaties. En wij selecteren
in overleg de juiste markpartijen. Onze kracht is dat wij in zo’n proces
door onze kennis snel kunnen schakelen”, zegt Waanders: “Wij hebben niet
alleen de kennis maar ook de ervaring in huis voor onze opdrachtgevers.”
De opdracht voor Hoffmann was een goed voorbeeld van de aanpak van Waanders
en zijn BBD: “Je bent een vertrouwenspersoon voor de opdrachtgever en de
betrokken partijen, zoals architect, aannemer en installateur. In het geval
van Hoffmann zijn we ook naar het hoofdkantoor in München geweest om daar
de mensen en bedrijfscultuur te leren kennen en die corporate identity
over te brengen naar Nederland. Zo bouw je een band met je opdrachtgevers.”
Hij kookt graag, zegt hij, maar ook hier komt de nuchterheid weer om de
hoek: “Ja, je kunt het een beetje de gutbürgerliche Küche noemen. Maar
een lekkere vissalade maken vind ik ook leuk. Overigens, we doen nu het
bouwmanagement van de nieuwe visafslag op Urk…”
Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk