TOM kookt met Henry Blom en Gerdo Waanders

TOM kookt met Henry Blom en Gerdo Waanders

TOM rommelt graag met potten en pannen op Michelin-niveau. In en om de keuken van Landhuishotel De Bloemenbeek raken ondernemers en managers aan de kook. Zakelijke partners, vrienden, soms familie. Maar altijd betrokken bij elkaars bezigheden. Onder bezielende leiding van meestercuisinier Michel van Riswijk wordt er gehakt, gekneed, gestoofd en tot slot geproefd. Dit keer met Henry Blom van de Hoffmann Group en Gerdo Waanders van BBD Bouwmanagement. Cooking the corona-way…

Covid zit TOM’s traditionele kooksessie nog steeds in de weg. De restricties gaan in de horeca inmiddels zover dat maaltijden op hotelkamers moeten worden genuttigd. Dat kan, maar gezellig is anders. Kookgasten Henry Blom en Gerdo Waanders schikken zich echter in hun lot en SVH Meesterkok Michel van Riswijk weet er elke keer weer een creatieve, leerzame en smakelijke draai aan te geven.
Blom en Waanders kennen elkaar op zakelijk niveau. Henry Blom is directeur van de Nederlands-Vlaamse vestiging van de Hoffmann Group, die vorig jaar een fraai nieuw onderkomen betrok op het Westermaat bedrijventerrein in Borne. Gerdo Waanders deed het bouwmanagement van dit project.
En die nieuwbouw was hard nodig, zegt Blom: “We waren volledig uit ons jasje gegroeid. In 2014 hadden we nog zestig medewerkers, nu ruim negentig.” De Duitse Hoffmann Group is aanwezig in vijftig landen en realiseert met 4.500 medewerkers een omzet van 1.4 miljard. Vanuit Borne vindt de verkoop voor Nederland en het Nederlandstalige deel van België plaats. Van oudsher is het honderdjarige familiebedrijf een groothandel met een enorm assortiment van 90.000 producten voor de maakindustrie zoals verspanende gereedschappen , meettechniek, bedrijfsinrichting en PBM. Een aantal producten komt nog van derden maar het leeuwendeel zijn eigen producten of geproduceerd onder het eigen label GARANT en HOLEX, zegt Blom: “We transformeren in hoog tempo mee met de behoefte van de markt en onze klanten. In ons nieuwe pand is bijvoorbeeld een experience center waar we in de praktijk demonstraties en trainingen verzorgen met twee CNC-bewerkingsmachines. De ontwikkelingen van nieuwe technologieën in de verspaning gaan snel door bijvoorbeeld productieprocessen te automatiseren. Hiervoor moet je beschikken over geschoold personeel. Dat zijn de grote uitdagingen voor onze afnemers. We willen ze daarin ondersteunen door het aanbieden van scholing en trainingen.” Blom spreekt voorzichtig over Industrie 4.0: “Veel klanten denken daar over na, maar de uitdaging om het te implementeren vinden ze vaak te groot. Met onze software Connected Manufacturing maken wij de eerste stappen overzichtelijker en daardoor beter in de praktijk uitvoerbaar. ”

Gebouwd voor groei  
Het nieuwe pand is niet alleen qua ontwerp indrukwekkend. De echte impact van het gebouw is minder zichtbaar, namelijk het duurzame element. “Toen we drie jaar geleden zijn begonnen met de plannen was een aantal zaken belangrijk: ruimte voor scholing en training, gezonde werkplekken en gebouwd voor de groei. Maar daarnaast was duurzaamheid een prioriteit. Het is gebouwd volgens de BREEAM-regels, er is geen gasaansluiting, tot in detail is nagedacht over energiebesparing en voor warmte en koeling wordt ook geothermie ingezet”, aldus Henry Blom die meer dan tevreden is over de duurzame maatregelen: “Het is een comfortabel pand en het heeft een mega-boost gegeven aan het team. Bovendien moeten wij steeds meer hooggeschoold personeel binnenhalen om onze klanten op het juiste niveau te kunnen blijven adviseren. Ook deze ‘starters’ willen wij een goede moderne werkplek kunnen aanbieden.”

Twentse nuchterheid
Blom, die in zijn vrije tijd graag kookt uit de Franse keuken of op de grill, moet weer aan de slag. Er wachten nog oesters op bevrijding uit hun kalkhuis en er ligt nog een klusje met skrei. Gerdo Waanders kan dus even ontspannen. Tien jaar geleden begon hij met BBD, een bouwmanagementbureau dat vanuit Oldenzaal een imposante referentielijst heeft opgebouwd. Naast Hoffmann begeleide hij met zijn team ook de nieuwbouw van Uzin Utz, Trumpf, Keaser en recent Heutink Primair Onderwijs en Benchmark Electronics. Opvallend zijn de talrijke projecten voor buitenlandse opdrachtgevers, zoals Hoffmann. En met telkens weer veel aandacht voor duurzaamheid. Het succes is volgens Gerdo ‘Twentse nuchterheid’: “We kijken altijd naar het rendement van de investering en maken een goede kosten-baten analyse voor het realiseren van een toekomstbestendig gebouw.”

Groeispurt
Dat partijen een bouwmanagementbureau inschakelen is een economisch belang: “Bedrijven die nieuw gaan bouwen of uitbreiden zitten in een groeispurt. Die hebben op dat moment geen tijd om zaken aangaande huisvesting te regelen want het is de bedoeling dat die groei tijdens de ontwikkeling en uitvoering van bouwplannen doorgaat. Onze taak is de opdrachtgever die zorg uit handen te nemen; we doen de planningen en kostencalculaties. En wij selecteren in overleg de juiste markpartijen. Onze kracht is dat wij in zo’n proces door onze kennis snel kunnen schakelen”, zegt Waanders: “Wij hebben niet alleen de kennis maar ook de ervaring in huis voor onze opdrachtgevers.” De opdracht voor Hoffmann was een goed voorbeeld van de aanpak van Waanders en zijn BBD: “Je bent een vertrouwenspersoon voor de opdrachtgever en de betrokken partijen, zoals architect, aannemer en installateur. In het geval van Hoffmann zijn we ook naar het hoofdkantoor in München geweest om daar de mensen en bedrijfscultuur te leren kennen en die corporate identity over te brengen naar Nederland. Zo bouw je een band met je opdrachtgevers.”
Hij kookt graag, zegt hij, maar ook hier komt de nuchterheid weer om de hoek: “Ja, je kunt het een beetje de gutbürgerliche Küche noemen. Maar een lekkere vissalade maken vind ik ook leuk. Overigens, we doen nu het bouwmanagement van de nieuwe visafslag op Urk…”  

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Elferink & Kortier