TOM kookt met Eshter van Benthem en Vera Welker
De voorpret was al genieten, vertelt makelaar Vera Welker. En vanavond is het écht zover. Samen met haar nieuwe collega Esther van Benthem staat ze naast meesterkok Michel van Riswijk in de sterrenkeuken van de Bloemenbeek. In hun werk bij Vera Welker Makelaars in Enschede gaan ze voor perfectie, thuis kiezen ze beide vaker voor ‘makkelijk’ tijdens het diner. Maar áls er dan uitgepakt wordt, dan nemen ze er graag de tijd voor. Zo ook vanavond in De Lutte.
In een witte koksbuis met de titel ‘topkok’ en een net
schort voelen Vera en Esther meteen: dit is serious business.
Sterrenchef Michel van Riswijk zet de dames aan het werk met brood. Met
precisie rollen ze het deeg met groene kruiden tot bolletjes. Hun perfectionisme
komt direct naar voren, geen vouw of onregelmatigheid ontsnapt aan hun
oog.
Dat oog voor detail hebben de makelaars ook in hun dagelijks leven. Vera Welker Makelaars onderscheidt zich in Enschede door aandacht en persoonlijkheid. Een stylist die meekijkt, persoonlijke kaartjes bij bijzondere momenten en makelaars die écht de tijd nemen tijdens een bezichtiging. Het sprak Esther zo aan, dat ze vorig jaar contact opnam met Vera. Het was tijd voor verandering. Vijfentwintig jaar lang had ze haar eigen kantoor. Eerst aan de Haaksbergerstraat en later aan huis aan De Klomp. “Op die manier was het altijd goed te combineren met mijn gezinsleven. Maar mijn kinderen zijn nu een stuk ouder en ik wilde wel weer in een leuk, enthousiast team werken en alleen met mijn vak bezig zijn.”
Inlevingsvermogen
Esthers voorkeur ligt direct bij Vera Welker Makelaars en na een
telefoongesprek wordt er samen geluncht. Sinds begin dit jaar weet Esther
met haar ervaring het team van Vera te versterken. Hun visie op het vak
is nagenoeg hetzelfde. Esther ziet namelijk ook de mens achter het huis.
Het gaat om inlevingsvermogen, want een huis is veel meer dan een paar
stenen. Esther: “Een fijn thuis gun je iedereen. Mensen daarmee kunnen
helpen is gewoon prachtig. Zelfs na zoveel jaren blijft dit het allerleukste
werk. Je ontmoet steeds nieuwe mensen en bouwt in korte tijd toch een band
op.”
Beide ondernemers hebben zich weten te vestigen in een overwegend mannelijke wereld. Daarom past de samenwerking misschien wel als een handschoen. Vera: “Ik ben om meerdere redenen blij met de komst van Esther. Naast dat ze een fijn persoon is, brengt ze ook 35 jaar ervaring met zich mee. In het hoge segment en in de nieuwbouw is haar netwerk groot, daarmee versterkt ze ons kantoor. In een tijd dat kantoren verlegen zitten om personeel, klopt er bij mij iemand aan. Zij hoeft mij niet vertellen hoe ik het moet doen, maar soms is het wel goed om iemand te hebben waarmee je kunt sparren over het ondernemerschap. Met mijn passie, enthousiasme en soms wat impulsiviteit kan dat zeker van pas komen.”
Geheimen ontrafeld
En enthousiasme is er ook in deze keuken genoeg. Waar Esther thuis
terugvalt op de stamppotten volgens recept van haar moeder, Thaise curry
of HelloFresh, is ze hier vooral nieuwsgierig naar de geheimen van de sauzen.
Voor haar carrière in de makelaardij, werkte ze een aantal jaar in de horeca.
Ze blijkt zelfs in 1983 een collega van Michel van Riswijk te zijn geweest.
Of dat ook daadwerkelijk veel goeds belooft, moet nog blijken… Thuis wordt
er in elk geval iedere avond de tafel gedekt om met z’n allen te eten.
“In de zomer vinden we het heerlijk om buiten te eten, regelmatig bakken
we pizza’s in onze speciale pizzaoven.”
Vera is naar eigen zeggen ‘supernieuwsgierig’ naar alles wat er bij De Bloemenbeek gebeurt. Thuis gunt ze zichzelf eigenlijk te weinig tijd om uit te pakken. “Maar als er bij mij thuis een diner met vrienden of familie gepland staat, geniet ik al van de voorpret. Het uitzoeken van recepten, het koken, maar ook het tafelen en de wijnen maken uiteindelijk de hele beleving. Eigenlijk zouden we sowieso vaker stil moeten staan bij het eten, het is vaak zoiets alledaags dat ik het even snel tussen twee afspraken door doe.”
Het al door Michel voorbereidde deeg komt op de werkbank. De missie? Het omtoveren naar de kreeftravioli die vanavond op het menu staat. Al snel blijkt een paar extra handen bij de pastamachine een uitkomst. Gelukkig is daar Michel die alles in de gaten houdt en bijspringt waar nodig. De vulling voor de ravioli wordt zorgvuldig aangebracht en de kneepjes van het vak worden keurig uitgelegd. Niet te hard drukken, maar wel nét genoeg om het deeg goed te laten plakken aan het eigeel. Voor de jus de langoustine is er voor Esther in elk geval één geheim ontrafeld: voor een schuimige saus heb je een staafmixer nodig.
Op elkaar ingespeeld
Na
het klaarmaken van de zeekraal en het grillen van de al sous-vide gegaarde
kalfsfilet wordt het langzaam duidelijk. De makelaardij en een sterrenkeuken
hebben best wat gemeen. Esther: “Ze moeten hier goed op elkaar ingespeeld
zijn, alleen dan
krijg je het beste resultaat. Dat is bij ons ook zo.” En ook Vera ziet
gelijkenissen. “Een goede voorbereiding is essentieel. Alles moet kloppen
en het staat of valt bij goede timing. Het juiste moment vinden voor een
aanmelding, bezichtiging of bieding, daar draait het in ons vak ook op.”
En dan is het zover! Het resultaat van al het harde werken komt op tafel.
Op de ravioli van kreeft ligt langoustine. De jus de langoustine, waarin
bewaarde koppen en staarten van de kreeft en saffraanboter zijn verwerkt,
maakt het geheel af. Het hoofdgerecht bestaat niet alleen uit kalfsfilet,
waar Esther met de grillpan keurige vierkantjes in heeft gebrand, maar
ook uit malse kalfswang en kalfstong. Gefrituurde aardpeer, door Michel
liever topinamboer genoemd, Oost-Indische kers en een kalfsjus met piccalilly
brengen het gerecht samen. De goedkeurende en trotse blikken zeggen genoeg;
dit smaakt absoluut naar meer!Kortegarde
Wines verzorgt ook dit keer de wijnen. Bij het voorgerecht drinken we de
Grüner Veltliner ‘Pepper Hill’ van wijnhuis Hannes Dachauer. De speelse
wijn met frisse kruisbessen is ‘crispy’ en geurt naar witte bloemen. Een
gebalanceerde keuze bij de kreeft. Bij het hoofdgerecht wordt de Chianti
Puro van Fattoria Lavacchio uit Toscane geschonken. Een natuurwijn, zonder
sulfiet. De combinatie van kersen en blauwe bessen is lekker fris en doordat
de wijn op stenen kruiken heeft gelegen, in plaats van op houten vaten,
is hij zeer gul van smaak
Wat drinken we erbij?
Deze of een andere wijn van Kortegarde kopen?