TOM kookt met Daniël Prins en Ralph Knol

TOM kookt met Daniël Prins en Ralph Knol

TOM rommelt graag met potten en pannen. Een beetje bakken en braden, grillen en fileren; samen met onze kookgasten worden er niet alleen mooie gerechten geserveerd maar ook prettige gesprekken gevoerd met collega’s, zakelijke relaties, vrienden. Soms redelijk bedreven in de keuken, andere keren met een totaal gebrek aan culinaire technieken. Dit keer gaan Ralph Knol en Daniël Prins onder leiding van onze SVH Meesterkok Michel van Riswijk aan de slag.  

Het is de laatste kooksessie van dit jaar en voor Michel van Riswijk is er alle reden om even uit te pakken met de Kerstdagen in het vizier. Naast mooie amuses is er een gerecht met snoekbaars, spek van Bonte Bentheimer, paling en vanillekool. Normaal gesproken is dat alleen al een hoogtepunt, maar Van Riswijk laat even zien dat het restaurant van De Bloemenbeek niet voor niets is getooid met een Michelin-ster. Hij heeft namelijk een hertenrug klaar liggen.

Taboe

Daniël Prins krijgt de opdracht de snoekbaarzen panklaar te maken. Een ingewikkelde klus waarbij een scherp mes onontbeerlijk is. Geen dagelijks werk, maar gelukkig heeft hij meer verstand van cybersecurity. Binnen SecureMe2 werkt hij met partners aan de beveiliging van (computer)netwerken, een vakgebied dat mag rekenen op een groeiende belangstelling. “Voor een cybercrimineel is het kinderlijk eenvoudig om binnen het netwerk te komen. Ze hebben software die automatisch de hele wereld scant en kijkt waar ze binnen kunnen komen. Dan wordt het pas interessant.” Wat de aanleiding is, daarover tasten cyber-deskundigen deels in het duister. Vaak telt ‘omdat het kan’ of ‘digitaal pesten’. “Als het om ransomware gaat, dat is wel duidelijk: geld. Maar het kan ook dat een indringer die een CNC-robot uitschakelt of gaat rondneuzen in jouw netwerk. Wie is jouw toeleverancier of zijn je klanten? Vervolgens kunnen ze daar ook weer in het systeem. En wie weet worden belangrijke salesplannen of ontwerpen voor een product gevonden.” Dat cyberexperts er niet de vinger achter krijgen wat de crimineel zoekt, heeft te maken met het feit dat dat er een taboe op rust. “Het wordt niet gemeld of over gepraat. En in veel gevallen weet een organisatie of ondernemer in eerste instantie helemaal niet dat er een hack is geweest.” Met SecureMe2 biedt Daniël Prins en zijn partners technische oplossingen. “We hebben inmiddels ruim 800 klanten waar we in totaal 4.000 sensoren hebben geplaatst. Die monitoren voortdurend of er afwijkend gedrag is en geven dat onmiddellijk door. Dat gebeurt via meerdere signalen; als je dat blijft negeren, tja, dan vraag je erom… En er zal telkens weer een open deurtje of raampje worden gevonden. Het lijkt soms een wapenwedloop.”

Mensen scherp houden

Waar Daniël het zoekt in technologische beveiliging focust Ralph Knol van het Enschedese RKI Consultancy & Advies op het menselijke gedrag: “Nee, Daniël en ik zijn geen concurrenten, we vullen elkaar aan. De menselijke kant en de technische oplossing moet je niet van elkaar scheiden. Maar hoe goed die techniek ook is, als je de voordeur open laat staan, kun je goede sloten hebben, maar komt de crimineel toch binnen. Als ondernemer moet je weten waar je risico’s liggen.” Hij vervolgt: “Door het gedrag te veranderen kun je die risico’s wel verminderen. Het is bewustwording van de gevaren en het gedrag van de medewerkers speelt daar bij een rol. Maar er moet natuurlijk wel commitment zijn van de leiding van de organisatie. Als de directeur er niet achterstaat dan heeft het geen zin. Je moet je mensen scherp houden en dat is lastig: de spanningsboog goed houden. Neem het regelmatig wijzigen van wachtwoorden. Iedereen weet dat het nodig is, maar toch.” Ook Ralph heeft niet altijd inzicht in wat de cybercrimineel bezielt: “Soms is het baldadigheid. Een tijd geleden werden alle banken platgelegd. Iedereen wees naar Oost-Europeanen, maar het bleek een tiener te zijn die ergens in Brabant woont.” Het is ook een strijd tegen schimmen, erkent Ralph Krol: “En ik heb daar ook wel respect voor. Ik ben principieel tegen wat ze doen, maar wat ze soms kunnen, dat zijn af en toe huzarenstukjes.” En dankzij die huzarenstukjes hebben Daniel en Ralph nog altijd volle agenda’s. Maar deze avond is daar niet voor. Er moet namelijk gewerkt worden. Want nadat Daniël de snoekbaars zo keurig had gefileerd, mocht Ralph zich ontfermen over de hertenrug. Ontvliezen bijvoorbeeld. Overigens lukte het goed, maar echte thuiskoks zijn de heren niet. Ralph: “Ik kook met wat er in de koelkast ligt. En met Kerst wil ik wel wat bijzonders maken.” Daniel wijkt niet af van zijn culinaire routine: “Vlees en groenten, daar blijft het bij als ik kook…” Niet bepaald avontuurlijk maar de snoekbaars met Bonte Bentheimer, paling en vanillekool wordt met glans geserveerd. En de gefileerde hertenrug komt in vier smakelijke bereidingen op het bordje. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dessert, met walnoteneis. Inspiratie voldoende dus voor de beide cybercrimefighters!

>
>
>
Boers & Lem
WTC
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
DiGi Signing