TOM kookt met Bas Meijer en Dennis Oosting

TOM kookt met Bas Meijer en Dennis Oosting

TOM kookt met.. is al vanaf de eerste editie een smaakmaker van formaat. Maar… met een simpele formule: zet twee ondernemers, die ook vrienden, collega’s of familie zijn, in de keuken en breng ze aan de kook. En dat onder bezielende leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek. Dennis Oosting van Hardworks en Bas Meijer van Loromeij Afvoersystemen zijn dit keer de kookgasten.  

Raar volkje die Fransen. De ene keer koken ze de sterren van de hemel, de ander keer gooien ze viskoppen en graten en kreeft- en krabschalen bij elkaar in een pan, even sauteren met olijfolie en afblussen met wijn, wat groen erbij, tomaten en saffraan et voila: bouillabaisse. De klassieker uit Marseille. Zo kan het ook maar Van Riswijk geeft er graag een twist aan met venkel, wortel, prei, zeekraal, oesters, mul, coquilles en gamba’s. Dat wordt dus grof en fijnsnijden voor Dennis en Bas.

De grillen van de IT-sector
Dennis Oosting richtte twintig jaar geleden zijn softwarebedrijf Hardworks op. Websites bouwen, content management en beheer. Maar die tijd is nagenoeg voorbij, zegt hij: “Een website bouwen is niet meer van deze tijd, dat is studentenwerk. Wij richten ons met Hardworks nu op specialistische bedrijfssoftware. Op maat geschreven op de activiteiten van een onderneming of organisatie.” Hij noemt een applicatie voor een Duits bedrijf dat 6000 zonnepaneel installaties verhuurt. “Die panelen moeten elke twee jaar worden gecontroleerd. Dat zijn 3000 installaties per jaar en tien afspraken per dag. Dan is het zaak dat je de monteurs op een efficiënte manier plant, bijvoorbeeld qua routes. Dat scheelt tijd en geld.” Alle software die Oosting met zijn bedrijf ontwikkelt heeft maar een doel: efficiency en bedrijven sneller en makkelijker laten werken: “En besparen: want door die efficiency heb je minder FTE’s nodig. De ROI is groot.” Ook de Enschedese softwarespecialist wordt geconfronteerd met de grillen van de IT-sector. “Ik ben al twintig jaar actief in IT. Dat is ervaring en inzicht. En wat misschien wel het belangrijkste is: we praten echt met de opdrachtgever want de klant moet het ook begrijpen. Dat is het manco van veel ICT’ers: ze kunnen niet communiceren.” Elke vijf jaar verandert de sector. “Nu is Flutter van Google zo’n nieuwe ontwikkeling waarmee je alle platforms en systemen kunt koppelen. Daarmee haal je de softwarebouwer in.” Vanzelfsprekend volgt Oosting Flutter evenals de ontwikkelingen van AI. Daar heeft hij ook tijd voor want met koken heeft hij weinig. “Ik ben gek op tonijn en maak graag een mooie tonijntartaar. En verder is het toch vooral vlees grillen op de kamado…”

Zo natuurlijk mogelijk
Zijn vriend Bas Meijer heeft meer met koken. “Vooral Italiaans en dus pasta’s. Dat heeft te maken met het feit dat ik veel op de racefiets zit.” Maar daarnaast staat vlees ook regelmatig op het menu. Zijn vriendin Mabel is een boerendochter en samen fokken ze Hereford- koeien. Bijna volledig biologisch, ze strooien alleen kunstmest maar gebruiken geen antibiotica et cetera. “Volledig biologisch is erg moeilijk. Vooral voor een hobbyboer”, zegt Bas: “Maar onze koeien worden zo natuurlijk mogelijk gefokt. Dan krijg je kwaliteitsvlees. Geen 500 gram gehakt waar 200 gram water in zit.” Het vlees wordt in de eigen boerderijwinkel in Boekelo en de webshop koein.nl verkocht. Naast de zorg voor de koeien, de recente geboorte van zoontje Maes en zijn fietstrainingen, is hij ook nog eigenaar van dak- en balkonafvoer specialist Loromeij in Goor. Een familiebedrijf, opgericht door zijn grootvader. Hemelwaterafvoersystemen (HWA) had niet zijn primaire interesse, vertelt hij: “Op school kreeg je veel vakken maar ik leerde er niets. Na een stage bij een softwarebedrijf ging ik er als assistant-controller aan de slag. Later ben ik binnen het bedrijf de salesactiviteiten verder gaan ontwikkelen. In totaal heb ik er tien jaar gewerkt.” Zijn vader geeft aan het bedrijf te verkopen. “Het voelde zeker niet als plicht om het over te nemen, maar ik zag het als een uitdaging: de marketing, personeel, je eigen boterham verdienen.” Loromeij is volledig gespecialiseerd in hemelwaterafvoer met focus op stalen, verzinkte pijpen: “Je praat over twee millimeter dik staal. Daar trap je geen deuk in. Dat maakt onze systemen gewild bij installateurs. Onze markten zijn bijvoorbeeld utiliteitsbouw, kantoren en woningbouwverenigingen. Daarnaast leveren we ook balkonafvoeren, afvoeren voor platte daken, bladscheiders, etc. Een compleet assortiment. En bovendien op wens in kleur met poedercoating.” Bas: “Ook voor de particuliere markt heeft Loromeij producten. Een grote woonboerderij of woonvilla heeft toch een andere uitstraling met stalen HWA’s, je ziet de kwaliteit. Wel moeten we dit nog meer in de markt zetten.” Het is inmiddels hoog tijd om de borden op te maken met een typische Van Riswijk-draai van zeekraal, fijngesneden venkel en prei, mul, gamba’s en coquilles: een smakelijk eilandje in een zee van geurige vissoep. Met krakend vers speltbrood en een goede wijn een perfecte zomerse lunch. Van Riswijk is tevreden over zijn stagiaires voor een middag.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally