TOM kookt met Bart Wientjes en Fabian Perik

TOM kookt met Bart Wientjes en Fabian Perik

In de keuken kom je tot goede gesprekken. Over koetjes, kalfjes en de economie, de business en de wereld. TOM nodigt graag mensen uit om te koken. Ondernemers die een zakelijke relatie hebben, bevriend zijn of familie. In deze aflevering gaan Fabian Perik van Solide Facilitaire Diensten en vastgoedadviseur en mede-eigenaar Bart Wientjes van Boers & Lem onder leiding van SVH-Meesterkok Michel van Riswijk aan de slag.

De mooie binnentuin van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek vormt het sfeervolle decor voor de kooksessie. Het kan nog net: de overkapping met daaronder de riante buitenkeuken staat nog. Chef Van Riswijk heeft een mooie opdracht voor zijn gasten: een ceviche van makreel met kreeft, een gerecht met zeeduivel en Dinkeldalrund met truffelsaus. Fabian Perik en Bart Wientjes kunnen aan de bak na een uitleg hoe makreel wordt gefileerd en de samenstelling van de marinade.

Gas geven en afspraken nakomen

Ze kennen elkaar van de Juniorkamer Twente, de netwerkclub voor onstuimige jonge ondernemers tot veertig jaar. Bedrijfsmakelaar Bart Wientjes kan zich nu aanmelden bij een ander ondernemersnetwerk: hij heeft de maximale leeftijd bereikt en onlangs afscheid genomen, maar de vriendschap blijft. Bart groeide op in Vasse maar kon bijna niet wachten om de grote wereld in te trekken, vertelt hij: “Iedereen ging naar Groningen, daarom ben ik in Utrecht gaan studeren: economisch geografie.” Hij studeert af met een rapport over de toekomst van de Nederlandse winkelmarkt: “Een topman van Ahold voorspelde daarin dat webbestellingen circa drie procent zouden bedragen van de totale bestedingen. Dat is wel anders gelopen.” Hij meldt zich als trainee bij vastgoedkoning Cor Zadelhoff en begint in Enschede aan zijn loopbaan als bedrijfsmakelaar. “Na negen jaar zaken doen met ondernemers was het ondernemerschap een volgende stap in mijn loopbaan. Na enkele gesprekken met mijn oud-collega van DTZ Zadelhoff, Henri Boers, heb ik de keuze gemaakt om in 2014 toe te treden tot partner en mede-eigenaar bij Boers & Lem. We werkten toen met vier collega’s en hielden ons voornamelijk bezig met adviestrajecten en weinig met verhuur en verkoop van bedrijfs-onroerend goed en taxaties. Nu doen we ruim 300 taxaties per jaar en hebben een verkoop-en verhuurportefeuille van 200 objecten, om maar aan te geven hoe we gegroeid zijn.” Het succes van Boers & Lem kan hij verklaren: “De markt was ingekakt. Wij waren jonge honden die gas gaven, ondernemend en onze afspraken nakwamen. Succes begint met kennis. Henri en ik zijn universitair geschoold, we hebben gekeken welke dingen goed gaan, maar ook welke fout gaan. En je moet een uitgebreid netwerk hebben en, vooral nu, alert zijn: snel reageren op vragen van relaties.”

Bart staat bekend om zijn dossierkennis als het gaat om bedrijfsruimten: van nagenoeg elk bedrijfspand in de regio kent hij de huurder, verhuurder, de activiteiten binnen de muren: “Ja, dat is bijna ziekelijk maar ik heb nu eenmaal een passie voor gebouwen…” Zijn culinaire passie is beduidend minder, erkent hij. “Ik eet twee tot drie dagen per week buiten de deur, maar in het weekeinde kook ik. Niet te ingewikkeld; pasta’s, rijstgerechten. Het moet wel binnen een uur klaar zijn.” Overigens zit er vooruitgang in: “Ik heb mij toegelegd op barbecueën en de Hanos ontdekt. Dat is nu zo’n beetje mijn supermarkt geworden; ik kan er vanuit ons huis in de Bornsche Maten op de fiets naar toe…”  Chef Van Riswijk roept: de vastgoedadviseur mag de worsteling met de kreeftenscharen aangaan.

Familiebedrijf voortzetten

Fabian Perik komt uit een beduidend andere eetcultuur: zijn moeder is van Indonesische afkomst. “Vroeger gingen wij elke zondag naar opa en oma: de hele familie bij elkaar en twee tafels vol met eten. Eten en gastvrijheid was een traditie in onze familie en ik zet dat graag voort”, aldus de directeur-eigenaar van Solide Facilitaire Diensten. Zijn vader begon het bedrijf twintig jaar geleden in Albergen, Fabian stapte er elf jaar geleden in. “In eerste instantie lagen hier niet mijn ambities. Als je jong bent vind je een schoonmaakbedrijf niet echt sexy, maar ik vond het een eer om eventueel een familiebedrijf voort te zetten. Het voelde absoluut niet als een plicht. Ik ben van nature een ondernemend persoon en bovendien stond er een goede organisatie. Dus ik zag het als een mooie kans!”

Meegaan met je tijd

Zijn ondernemende karakter bracht hem ertoe het bedrijf te verhuizen naar Enschede: “Ik wilde meer exposure en dat is gelukt. We zitten nu met tweehonderd medewerkers in de top van de middelgrote schoonmaakbedrijven. Met alle diensten: schoonmaak, glasbewassing, industriële reiniging, vloer- en gevelreiniging. Ik heb er veel plezier in, doe het relatiebeheer, de sales, de commercie en stuur ons team elke dag met een glimlach aan...” Ook in deze tijd, voegt hij eraan toe: “De dienstverlening wordt anders. Toen Covid-19 losbrak lag in één keer de focus van de klanten op hygiëne. Nu we een paar maanden verder zijn is dat al normaal. Nu komt de volgende uitdaging: gaan bedrijven het thuiswerken verder stimuleren en betekent dat voor ons minder werk? Dan komt het aan op ondernemen: aanpassen en meegaan met je tijd. We denken nu na om bedrijven die veel thuiswerkers hebben aan te bieden om werkplekken thuis schoon te maken.” Andere diensten erbij doen is geen optie, vindt Fabian: “Als je teveel bordjes in de lucht moet houden gaat dat ten koste van de kwaliteit.”

Zoals gezegd zijn eten en gastvrijheid voor Fabian belangrijk. “Mocht ik niet in de schoonmaakbranche zijn beland, was ik anders misschien wel een delicatessenzaak begonnen of had ik iets met hospitality gedaan.” Dat doet hij nu thuis voor zijn gezin, vrienden en familie. “Ik kook elke dag. Vind ik heerlijk. Italiaanse, Franse en Indonesische keuken. Mijn signatuurgerecht? Rendang. Het geheim is goede vette runderlappen en een beetje meer trassi…” De heren serveren drie mooie gerechten, begeleid door de wijnen van Elhorst Wijnen van het Italiaanse huis Cavazza uit Veneto. Een prosecco om de kelen te smeren, een fabuleuze witte wijn en een robijnrode bij het Dinkeldalrund. Het kan allemaal nog net in de binnentuin, op de grens van de herfst.  

>
>
>
CuliRally