Maureen Knobben en haar team

Maureen Knobben en haar team

Mijn team is mijn alles

Met elkaar koken is altijd gezellig. TOM doet het al jaren met gasten die samen ondernemen, een zakelijke relatie hebben of anderszins elkaar kennen. Onder leiding van de SVH Meesterkok Michel van Riswijk wordt er dan gehakt en gestoofd, gefileerd en gebakken in de sterrenkeuken van De Bloemenbeek in De Lutte. Dit keer echter loopt het anders. Dankzij schilderes Maureen Knobben die haar hele team meeneemt om het tienjarig jubileum van haar galerie te vieren.

Dat was even verwarrend: Maureen Knobben heeft zichzelf en haar entourage in witte broeken met bijpassende sweater gestoken. De voetballers van Stoke City, die zich in en rond De Bloemenbeek voorbereiden op een nieuw seizoen in de Premier League kijken verrast: zijn dit de masseuses voor vanavond? Anderen zien in het gezelschap de lokale wijkverpleging, maar ook dat klopt niet. Evelien Bunt, Ineke Kremer, Tineke Lutke Veldhuis en Mara Kremer vormen het team rondom Maureen en haar Ootmarsumse galerie. Gastvrouwen die de bezoekers ontvangen en alles regelen zodat Maureen kan doen waar ze goed in is: schilderen en ontwerpen.

Maar die activiteiten vallen nu even weg, want onze eminente chef heeft een uitgebreid programma voor de meisjes. Er moet waterkers en ander in het wild groeiend- en bloeiend groen worden geplukt en daarom trekt Van Riswijk met zijn harem de weidse natuur langs de Bloemenbeek in. Niet veel later, in de keuken, worden kreeften gehalveerd, risotto gemaakt en een dessert geknutseld. Binnen no-time heeft Van Riswijk het stel aan de kook. En als Maureen de kreeften heeft voorbereid, kan er gepraat worden. Bijvoorbeeld over haar weg naar het kunstenaarschap: “Het was nooit mijn keuze. Ik had een mooie baan bij een reclamebureau en deed daar onder andere de vormgeving. Alleen kreeg ik een auto-ongeluk, moest een jaar revalideren en kon daarna niet terug in mijn functie. Ik moest maar iets gaan doen als bloemschikken, dat kon ik nog wel.” Maar ze vond een andere tijdbesteding: schilderen met behulp van spatels: “Mijn fijne motoriek was weg, maar met die spatels kon ik overweg. Ik maakte leuke schilderijen, poppetjes, glaasje wijn. Tot een vriendje foto’s opstuurde naar De Telegraaf die een verkiezing hield voor het beste talent van Nederland. Dat werd ik dus…”

De rest is geschiedenis: een galerie in Amsterdam gaat haar werk exposeren en het wordt verkocht tot over de landsgrenzen. “Kunstcritici vonden mijn werk vernieuwende Cobra. Ik ben nu nog een van weinig levende Cobra-kunstenaars. Ja, het kan raar lopen. Om de twee weken moest ik nieuwe doeken aanleveren. Dat stond op een gegeven moment tegen, want ik wilde weten wie die doeken had gekocht. Wilde die mensen leren kennen.”

Er wordt in overleg met haar ouders een besluit genomen: een eigen galerie beginnen in Ootmarsum. Vertelt: “Mijn ouders zijn belangrijk geweest. Ze hebben mij altijd gesteund. Als ik die galerie wilde, dan gaan we je helpen, zeiden ze. Het is ook hun succes.”

 “Dat ik een galerie had was fijn, nu had ik ook contact met de mensen, ik sprak ze zelf. Maar in het eerste weekeinde was al mijn werk verkocht. Ik zat te huilen in de auto…”

Van de eerste bescheiden ruimte aan de Schiltstraat verhuist Knobben naar een fraai pand aan de Markt, mede met steun van de Ootmarsumse kunstenaar Ton Schulten: “Hij vond dat ik een verrijking was voor Ootmarsum.”

Een uitnodiging van Koningin Maxima, Lady Gaga die in haar show Enigma een schilderij van Maureen verwerkt, een grote expositie van haar serie powervrouwen in het Amstel Hotel; Knobben is, als ze het al niet was, definitief doorgebroken. “Ja, ik voel me Alice in Wonderland. Elke dag is weer een cadeautje en daar ben ik dankbaar voor. Ook voor mijn team: zij zijn alles en we zijn samen de galerie. Of we targets hebben? Nee, we doen gewoon ons best!”

Door dat team wordt er ondertussen stevig gewerkt. Ineke maakt de waterkers schoon en trekt daar een soepje van. Haar dochter -en beste vriendin van Maureen- Mara werkt aan het dessert. Evelien sorteert de bloemetjes voor de verschillende gerechten en Tineke stort zich op de risotto. Het is een al reuring in de Bloemenbeek-keuken, waar de brigade inmiddels wel wat gewend is.

Ineke is samen met Evelien al vanaf de start betrokken bij de galerie en zij maakten de ontwikkeling van Maureen ook mee: “Ik kende Maureen al veel langer als vriendin van Mara. Nee, het heeft mij niet verbaasd dat ze dit heeft bereikt. Ze maakt mooie kunst, er zit emotie in, een verhaal.”

Ook Evelien is vol lof over Maureen: “We vormen een mooi team. We houden gewoon van elkaar.”

Omdat het een bijzondere avond is en omdat de galerie tien jaar bestaat, mag Maureen een fles champagne sabreren. Een hele eer, maar niet zonder risico’s. Vandaar dat Michel van Riswijk alle veiligheidsmaatregelen treft. Maar het gaat vlekkeloos: Maureen slaat perfect de hals van de fles zodat even later het ‘Santé Bonheur Champagne’ luidkeels klinkt. Waarna vijf exquise gerechten worden opgediend. Van een mooie risotto met groene asperges tot een op de Ofyr gegaarde halve kreeft en een creatief schilderspalet met pistache-, framboos- en aardbei-ijs als dessert.

Met een glunderende Maureen Knobben temidden van haar blije team; het is een al liefde en geluk…

>
>
>
CuliRally