Klaar voor AI-verordening Elferink & Kortier

Klaar voor AI-verordening Elferink & Kortier

Klaar voor AI-Verordening?

Artificiële intelligentie (AI), intellectuele eigendom (zoals auteursrechten en octrooien), privacy en ICT-contracten. De innovatieve meesters van Elferink & Kortier Advocaten focussen op ingewikkelde en complexe juridische materie. Onderwerpen die zeer actueel zijn in een maatschappij die steeds digitaler wordt.

Wie bedenkt het, wie bezit het? Zorg dat u als opdracht- of werkgever de IE-rechten krijgt.

Innovatie en creatie is de drijvende kracht achter veel bedrijven. Werknemers en opdrachtnemers ontwikkelen dagelijks nieuwe productontwerpen, teksten, fotografie, ontwerptekeningen, reclamecampagnes en software. Maar wie heeft eigenlijk de rechten op deze innovaties en creaties? Als ondernemer wilt u er zeker van zijn dat intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) bij uw bedrijf terechtkomen. U heeft immers een praktisch en commercieel belang bij de exploitatie van deze creatieve prestaties die in opdracht of loondienst zijn gemaakt. Maar gebeurt dat vanzelf of moet u dit goed regelen?

IE-rechten: werknemer vs. opdrachtnemer.

Bij werknemers is de wet redelijk duidelijk: als zij iets creëren binnen hun functie, dan gaan de IE-rechten in de meeste gevallen automatisch over op de werkgever. Maar let op: dit geldt alleen als de creatie rechtstreeks verband houdt met de uitoefening van de functie. Echter, daar is een aantal uitzonderingen op.

Bij opdrachtnemers, zoals freelancers of externe partijen, ligt het ook weer anders. Zonder specifieke afspraken blijven de meeste IE-rechten bij de maker, ook als u voor het werk heeft betaald. Dat kan tot vervelende situaties leiden: u denkt eigenaar te zijn, maar in werkelijkheid mag u het product niet zomaar gebruiken of doorontwikkelen.

Leg het vast in een contract.

Zelfs bij werknemers kan het slim zijn om afspraken over IE-rechten expliciet vast te leggen. Dit voorkomt discussies over de vraag of een creatie daadwerkelijk binnen de functie viel. Bij opdrachtnemers is een contractuele overdracht van IE-rechten essentieel. Zonder zo’n afspraak blijft de maker de eigenaar, wat beperkingen en extra kosten kan opleveren. De wet stelt bovendien specifieke eisen aan zo’n overdracht, dus niet iedere afspraak heeft het gewenste effect. Laat u daarom juridisch bijstaan.

Voorkom verrassingen, regel het vóóraf.

Door op tijd IE-rechten in contracten vast te leggen, voorkomt u juridische onzekerheden en blijft uw bedrijf eigenaar van de innovaties en creaties die het voortbrengt. Met duidelijke afspraken voorkomt u discussies en blijft uw onderneming profiteren van haar eigen investeringen in innovatie en creativiteit.

>
>
>
Elferink & Kortier
TOM's Rally
CuliRally