Eerst woorden, dan daden

Eerst woorden, dan daden

Laatst werden we gebeld door een bedrijf dat het vermoeden had dat een van hun ziekgemelde werknemers stiekem elders aan het bijklussen was. Aan ons werd de vraag gesteld of wij deze ‘zieke’ werknemer een paar dagen konden (laten) observeren om dit vermoeden te checken. Op onze vraag of ze al een keer met de werknemer hadden gesproken over hun vermoedens alvorens zo’n zwaar onderzoeksmiddel in te zetten, moest men het antwoord schuldig blijven.

Een ander bedrijf wilde ons inschakelen, omdat er een melding van ongewenst gedrag was binnengekomen over een van hun afdelingshoofden. Direct na ontvangst van de melding was het betreffende afdelingshoofd op non-actief gesteld en was de hele organisatie hierover al geïnformeerd. En passant was aan alle medewerkers van de organisatie gevraagd of zij zelf ook vervelende ervaringen hadden opgedaan met dit afdelingshoofd. In dat geval werden zij verzocht om dit te melden bij de directie. Ons werd door de directie de vraag gesteld of wij ‘nog even’ hoor en wederhoor wilden doen met het afdelingshoofd, zodat daarna de ontslagprocedure kon worden gestart. Daarvoor hebben wij vriendelijk bedankt. Wij doen geen onderzoek enkel en alleen om iemands ontslag te kunnen rechtvaardigen.

Juistheid
De titel van mijn vorige column was ‘Geen woorden maar daden’. Dat was gestoeld op het idee dat bedrijven het qua beleid en regelgeving vaak goed op orde hebben, maar dat er vervolgens niet wordt ingegrepen op het moment dat wordt gehandeld in strijd met de regels. Naar mijn mening laat je als organisatie pas zien dat je het onderwerp echt serieus neemt als je acteert wanneer er iets aan de hand is. Geen woorden, maar daden.

Die mening ben ik nog steeds toegedaan. Maar ik pleit er echter wel voor dat je als organisatie niet meteen overgaat tot het inzetten van het zwaarste middel, maar eerst eens kijkt of problematiek mogelijk ook op een andere manier kan worden opgelost, bijvoorbeeld door middel van een gesprek. Dus eerst ‘woorden’, dan daden. Ga nooit meteen over tot observatie of een zwaar onderzoek, als er andere mogelijkheden voorhanden zijn. En stel vooral iemand niet meteen op non-actief, zonder eerst zelf met deze persoon een gesprek te voeren.De juistheid van een melding staat immers niet op voorhand vast.

>
>
>
Elferink & Kortier
CuliRally
TOM's Rally