Ben jij het medicijn?

Ben jij het medicijn?

Vitaliteit moet op de agenda. Maar hoe doe je dat eigenlijk: vitaal doorwerken tot je 70ste? Ik ben van 1970 en ik mag door tot mijn 70ste. We mogen steeds langer. Wetende dat de laatste tien jaar mensen met 63 uit dienst gaan, ontstaat er een fors te financieren gat.  


Als arbodienst zijn we doende in een bijzonder speelveld. Werkgevers betalen zo’n 12 jaar door bij verzuim. Een gemiddeld dossier kost €234.000. Dat kan anders. De eerste 13 weken van verzuim speel je in de Champignons League: dan heb je invloed. Daarna moet de bedrijfsarts er goed ziek van zijn als er een zieke de WIA instroomt.

Het plaatje van de jongeman met de grote IBM computer 25 jaar terug is verworden tot de dikke vijftiger met een MacBook air. Erg? Jazeker, minder productief! Dat ligt natuurlijk altijd aan de medewerker: gebrek aan discipline. Of aan de bedrijfsarts want die luistert ook niet. Helaas, het is geen computer die je repareert…

Generieke pilletjes of systemen bij ziekte zijn er niet. Al die vitaliteitsprogramma’s voegen niets toe. Weight watchers en de fruitschaal zijn bewezen succesvol, verder bar weinig. Moeten we dan mensen ontzien zoals in cao’s staat? In de blue zones worden mensen 100 en die zitten echt niet stil! ‘Even rustig aan doen’ dan? Allard van Beek publiceerde recentelijk: de beste manier om beter te worden is werken!

Als ondernemer zet je vitaliteit op de agenda van eventuele functio-/ beoordelingsgesprekken. ‘Wat ga jij doen om fit de eindstreep te halen?’ Staat vitaliteit in je RI&E? Staat het echt op je agenda? Je gaat de dialoog niet uit de weg: mensen met een BMI van 25+ zijn 2 weken langer ziek! Daar heb je het samen over.   

Met dezelfde passie waarmee je je bedrijf of afdeling bestiert, zo ga je met verzuim om! Die passie die ervoor zorgt dat je batterij dagelijks weer vol zit en niet leegloopt. Die passie voor je werk die zorgt dat je dagelijks staat te shinen! Zoek de passie bij je collega’s: neem je verantwoordelijkheid.

Geen trucje leren, maar vanuit passie acteren! Lukt dat niet in jouw tent, dan help je ze naar een omgeving waar dat wel kan. Wat is jouw plan van aandacht om de passie bij je medewerkers te activeren?

>
>
>
EY
Jongbloed
Boers & Lem
Eurorisk