Het vervoermiddel van Jan Michiel Wagenaar

Het vervoermiddel van Jan Michiel Wagenaar

"Het is voor mij de ultieme motorfiets"

Ondernemers hebben altijd wel iets met wielen. Een Tesla voor een groen imago, een oldtimer voor de fun of een bulderend monster voor het zware werk. Het kan ook anders. Dat bewijst advocaat Jan Michiel Wagenaar van Wagenaar Lawyer in Enschede. Hij rijdt in zijn vrije tijd in stijl: op een Harley Davidson Softail Night Train. “Het motorrijden begon weer te kriebelen.”

Jan Michiel Wagenaar heeft in zijn loopbaan al wat stof doen opwaaien en neerkomen. Hij zorgde dat vastgoedondernemer Pim Polman weer vaste grond onder de voeten kreeg en sprong in de bres voor ondernemers die door banken waren benadeeld met zogenaamde renteswaps. Daarnaast maakt hij zich zorgen om de witwasregels van diezelfde banken: “Nadat ING 775 miljoen en ABN Amro 480 miljoen boete hebben betaald voor het overtreden van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme) zijn banken totaal in de paniekstand geraakt en volledig doorgeslagen. Ondernemers, zoals in de autobranche, werken veel met contant geld, maar banken weigeren dat. De reden: men wil cash uitbannen om zo af te komen van de kosten voor het uitvoeren van de compliance-regels. Dat gaat echter in tegen de zorgplicht van de bank. Bovendien is cash een wettig betaalmiddel en heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Maar banken maken het leven zuur van bedrijven en zelfs hele branches die voor hun zaken juist contant geld nodig hebben.” Wie daar niet aan mee wil werken loopt een stevige kans dat de rekening wordt opgezegd, vervolgt Wagenaar: “Dan heb je een groot probleem, want je kunt dan ook niet meer bij een andere bank aankloppen. Er is sprake van onrecht. En dan durven banken te beweren dat er minder cash in omloop is omdat er minder geld uit de automaten wordt gehaald. Maar dat komt juist omdat ze er zelf minder biljetten instoppen. Er wordt dus een probleem gecreëerd dat er niet is.”

Volgende kruistocht

Inmiddels is de Enschedese specialist in financieel- en bankrecht, ondernemingsrecht, (internationaal) handelsrecht en vermogensbeheer ook al een volgende kruistocht aan het voorbereiden: het dossier van het faillissement van OAD. De familie Ter Haar klopte bij Wagenaar aan om hen bij te staan en inmiddels heeft hij zich door meer dan 5.000 pagina’s geworsteld. Zijn voorlopig belangrijkste conclusie: het hoger beroep ziet er voor de familie gunstiger uit dan zeven jaar lang werd voorgespiegeld. “Uit de dossiers blijkt dat de Rabo gedurende een periode van ruim negen maanden lang haar zorgplicht heeft geschonden. Er was absoluut een mogelijkheid om de solvabiliteit en liquiditeit sterk te verbeteren, namelijk door een sale and lease-back constructie van het busbedrijf. Maar dat wilde de Rabo, nadat ze dat zelf hadden voorgesteld, uiteindelijk niet. Trouwens, het besluit om de stekker eruit te trekken is genomen door twee juniors van bijzonder beheer die daarover de hoofddirectie totaal niet hebben geinformeerd! Met andere woorden: het beleid ten aanzien van de OAD was op boardniveau niet bekend. Dat is een grove nalatigheid.”

Vrijheid

Wie dergelijke affaires tot een goede einde wil brengen, kan enige ontspanning wel gebruiken. In het geval van Jan Michiel Wagenaar is dat zijn Harley Davidson Softail Night Train. “Ik heb al jarenlang mijn motorrijbewijs en vroeger ook motor gereden, maar op een gegeven moment zakt dat weg. Tot we weer in Zuid-Frankrijk waren: daar rijden ze dan met die prachtige motoren over de boulevards en langs de kust. Toen begon het weer te kriebelen.” Dat is een understatement want hij pakte het goed aan: “Ik ben op een dag bij Harley-dealer Oude Monnink in Borne gaan kijken. Nou, als je die zaak binnenkomt ben je al verkocht. Ja, het moest een Harley worden, dat is voor mij de ultieme motorfiets. ’s Avonds of in het weekend even toeren en genieten van het mooie Twente of de Holterberg. Het is een gevoel van vrijheid, je komt in een andere wereld.” Ook is dit een passie van zijn vrouw Olga. Zijn dochter Cleo kruipt ook graag achterop voor een tochtje. In stijl uiteraard met een leren motorjack met het symbool van Harley dat bovendien de nodige bescherming biedt. Het is pure hobby en zeker niet voor het woon-werkverkeer, aldus de advocaat: “Ik ga niet met die 5.100 pagina’s aan dossiers naar de rechtbank. Dan moet ik tien keer heen en weer rijden…” Wat wel op het verlanglijstje staat is om met de Harley-Davidson in Zuid-Frankrijk te toeren. “Maar dat is een gedoe want dan moet de motor op een trailer achter de auto.” Voorlopig dus nog geen rit van Saint Tropez naar La Croisette in Cannes, maar over de Sallandse Heuvelrug…

>
>
>
CuliRally