Mentor gezocht: Cre8now

Mentor gezocht: Cre8now

Cre8now in Hengelo komt voort uit de zakelijke vingeroefeningen met Snapchat lenzen. Ties Verberne: “We wilden innovatiever zijn en zagen in virtual reality veel meer toepassingen. Met name op het gebied van trainingen. De focus ligt daar nu volledig op.”

Cre8now maakte een vliegende start. “We kregen een opdracht van Green-training om voor hun opdrachtgevers, zoals Akzo-Nobel, een virtuele zandstraaltraining te ontwikkelen. Virtuele trainingen zijn niet nieuw maar wij doen het anders. Naast de software zorgen we ook dat het realistisch is. Bijvoorbeeld door een platform, waarop men staat, te laten bewegen, een brandspuit die een echte kick-back geeft, zodra je de kraan opendraait. Zo wordt het levensecht.”

Locatie-onafhankelijk trainen
De visie van Cre8now is om te excelleren in industriële en veiligheidstrainingen. En ook in de olie-en gasindustrie is de belangstelling voor de aanpak van Cre8now daarom groot. “We zijn al in Saoedi-Arabië geweest. Voor het werk op boorplatforms moeten mensen worden getraind. Dat betekent elke keer weer een lange rit door de woestijn naar een boorplatform. Dat kost veel tijd en geld. Met een vr-training kun je die mensen locatie-onafhankelijk trainen.”

Veel trainingen zijn er overigens op gericht op de dagelijkse praktijk en activiteiten. Ties Verberne denkt dat er veel meer mogelijk is: “We kunnen door onze kennis handelingen zeer realistisch laten uitvoeren in virtual reality. Daardoor kunnen wij ook simuleren dat dingen fout gaan: wat doe je als er plotseling een calamiteit is. Met virtual reality kunnen we vonken, ontploffingen en brand visualiseren. Dat heeft een veel grotere impact en dus kun je mensen daarop beter voorbereiden.”

Levensechte simulatie
Cre8now wil zich met name onderscheiden door het virtuele element aan te vullen met fysieke middelen. “Dat is wel ons onderscheidend vermogen: we hebben eigen 3D-printers waarmee we voorwerpen maken. Zoals ik al zei: ook gereedschappen waarbij je daadwerkelijk voelt wat de weerstand of het effect is, zoals een verfspuit of het stuur bij voertuigtraining. Een levensechte simulatie dus en dat is ons USP. Daarom ook de belangstelling voor ons vanuit de internationale olie-en gasindustrie.”

Plannen genoeg, maar de realiteit van vandaag is net even anders. Ties: “Een aantal opdrachten zijn helaas gecanceld door de crisis. Zeker, dat komt weer terug. Maar wij zijn op zoek naar een mentor die ons helpt om een goed businessplan te maken. We willen naar maandelijkse inkomsten, zodat we de cashflow meer op orde krijgen. En uiteraard willen we opschalen. Daar hebben wij iemand voor nodig die ervaring met startups  heeft en die ons in dat traject begeleidt. Zodat we vervolgens verder kunnen groeien.”

Profiel
Ties Verberne volgde de opleiding Small Business & Retailmanagement van Saxion. Niet verwonderlijk want hij is afkomstig uit een familie waar ondernemen de favoriete bezigheid is. Vanzelfsprekend dus dat ook bij hem het ondernemers-gen aanwezig is. “Mijn vader heeft een tandtechnisch bedrijf, een oom heeft een bouwbedrijf, een andere oom een machinefabriek. Het trok mij altijd al aan: de vrijheid en de ruimte om je eigen regie te voeren en zelf je route uit te stippelen. Ik las ook altijd boeken over management en ondernemen.”

De nu 22-jarige student uit St.Isidorushoeve koos voor virtual en augmented reality. Althans, na een klein uitstapje naar de digitale wereld van Snapchat, waarvoor hij zogenaamde lenzen ging leveren: software waarmee met Snapchat allerlei visuele effecten kunnen worden uitgehaald. “Het was mijn afstudeerproject. Maar het liep ook prima omdat met we leuke opdrachten kregen”. ‘We’ is naast hijzelf ook Alex Terziev, zijn compagnon. “Alex is de techneut, ikzelf ben niet technisch genoeg om die specialistische software te ontwikkelen.”

Het prille bedrijfje Cre8now, vorig najaar gestart, liep met het ontwikkelen van lenzen prima. Toch ziet Verberne meer in virtual reality-oplossingen in de professionele markt. “Voor trainingen en opleidingen. Daarin kunnen we ons echt onderscheiden”, aldus Ties.

Bent u de mentor die deze veelbelovende startup naar de top helpt? Heeft u vaker met dit bijltje gehakt of, net zo belangrijk, een breed netwerk? En heeft u een paar uurtjes over om te sparren? Neem dan contact op met Ties Verberne via info@cre8now.nl of bel hem op nummer 06 16 10 38 85.

www.cre8now.nl

tekst: Erwin Gevers
foto: Frank Visschedijk

>
>
>
Boers & Lem
EY
Eurorisk
Jongbloed
Westerhuis Verhuur