Vrijheid ZZP’er legt extra druk
“Wij zeggen nee tegen ZZP.” Een aantal organisaties uit de kinderopvang en andere sectoren zoals Uber Eats trekt deze grens. Geen inzet van zelfstandigen meer om de tekorten op te lossen. Ze staan volledig achter het besluit dat de Belastingdienst eindelijk gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. In een aantal sectoren jagen ZZP’ers personeelskrapte en ziekteverzuim eerder aan dan dat ze een oplossing zijn.
En dus hebben ze gelijk. De vrijheid van ZZP’ers zorgt immers voor extra druk bij het vaste personeel. Volgens het CBS zijn het hogere salaris en eigen invulling van de werktijden een belangrijke reden ZZP’er te zijn. Bovendien hoeven ZZP’ers geen cursussen en vergaderingen bij te wonen. De extra druk die dat oplevert komt op de schouders van de collega’s in loondienst. Met uitval en vertrek uit de sector tot gevolg.
Bang hun vrijheid te verliezen
Het signaal dat deze sectoren afgeven is dus logisch. Niet alle sectoren zijn zo duidelijk. Recent gaf een grote gehandicaptenorganisatie aan de inzet van ZZP’ers weliswaar te verminderen maar niet te stoppen. De continuïteit van de zorg komt dan immers in het gedrang. Dat is begrijpelijk wanneer je je realiseert dat ruim 10% van de medewerkers in de zorg als ZZP’er werkzaam is. Een sector die al jaren kampt met een enorm personeelstekort en met de komende vergrijzingsgolf wordt dit perspectief niet beter. Organisaties proberen een deel van de ZZP’ers in loondienst te krijgen. Maar bang hun vrijheid te verliezen en in de verwachting dat het zo’n vaart niet zal lopen, werken de meesten niet mee. De Belastingdienst, die zelf met de inzet van ZZP’ers op ministeries ook een duit in het zakje doet, heeft namelijk een zachte landing aangekondigd. Kennelijk realiseren de ZZP’ers zich niet welke financiële risico’s ze lopen. Boetes worden nog niet uitgedeeld maar ondernemersfaciliteiten kunnen wel teruggevorderd worden. En dit kan oplopen tot duizenden euro’s.
ZZP’ers die voldoen aan de criteria zijn een belangrijke aanvulling op de arbeidsmarkt. Maar wanneer we naar een gelijk speelveld willen is handhaving op schijnzelfstandigheid meer dan terecht. Schijnzelfstandigheid leidt tot oneerlijke concurrentie en ongelijkheid op arbeidsvoorwaarden. Petje af dus voor de kinderopvang en Uber eats. Als andere organisaties hun voorbeeld niet volgen en de Belastingdienst niet gaat handhaven, eten we ons collectieve stelsel van binnenuit op.