Waar is Kees

Waar is Kees

Wat een soap, die accu-campus op de Technology Base bij Enschede. Ondernemer en quad-piloot Kees Koolen was er stellig in. Zelfs aan tafel bij DWDD mocht hij, vergezeld van fraaie artist impressions, de veelbelovende plannen toelichten. Er was, zo werd gemeld, al honderd miljoen euro in geïnvesteerd door diverse partijen. Desondanks was alsnog een lening van 7.5 miljoen van Oost NL nodig om de plannen concreet te maken. En dan gebeurt het: ineens klapt de hele boel. Koolen verdwijnt om onopgehelderde redenen uit het hoofdbestuur van Lithium Werks, de campus gaat niet door en Oost NL heeft die 7.5 miljoen nog niet terug op de bankrekening.

Ik kan me voorstellen dat je je als gedeputeerde of directeur van een participatiemaatschappij dan wel behoorlijk belazerd voelt. Want hoe dan ook, er werd je toch wel even een vette worst voorgehouden. Je kunt ook zeggen een rad voor de ogen gedraaid. Er ontstaat politiek gekrakeel, gedoe over het businessplan en gehakketak over de lening.

Maar wat is er in godsnaam gebeurd in de directiekamer van Lithium Werks? Er is maar één persoon die daar het fijne van weet: Kees Koolen zelf. Maar, althans nog niet op het moment dat dit magazine naar de drukker gaat, blijft het oorverdovend stil van die kant. Dus is de vraag: waar is Kees.

Dat vroeg ik mij overigens in november al af toen wij Kees Koolen aan tafel hadden uitgenodigd voor een gesprek tijdens het Blow Out-event. Nooit een reactie gehad. Donderde het toen al in de hogere luchtlagen? Er hing natuurlijk altijd al een nare geur rond het plan. Een geldverstrekker met twee petten, gesteggel over de grondprijs.
Hoe dan ook: als je Twente tweeduizend arbeidsplaatsen, een state of the art onderzoekscentrum en een toppositie in de wereldwijde energietransitie belooft, zou je, als dat plan in duigen valt, je niet mogen verschuilen achter de opmerking dat Nederland te klein is en de aandeelhouders liever elders die campus willen vestigen.

Kortom: Waar is Kees? We hebben wel een tip: volgende uitgave wordt weer onze duurzame, circulaire en CO2-verlagende editie. Koolen mag zich melden voor een goed verhaal over hoe Twente alsnog een toppositie in de accu-wereld kan veroveren. Dan buigen wij nederig het hoofd.

Erwin Gevers,
Hoofdredacteur

>
>
>
Jongbloed
Boers & Lem
Dijks Leijssen
EY
Eurorisk