Vooruit

Vooruit

Tom bestaat in 2018 tien jaar. Of beter gezegd: we staan tien jaar op de bres voor de Twentse ondernemer. En zo’n decennium lang de vinger aan de pols houden van het regionale bedrijfsleven levert een bonte stoet van ondernemers en hun verhalen op. Ik kan u meedelen: je komt dan nogal wat uiteenlopende figuren tegen. Zoals de bedachtzame types die alles gezien hebben en gepokt en gemazeld zijn in het ondernemerschap. Of de Draufgängers en betweters die met flair, een te grote bek en een te dikke leasebak de wereld gaan veroveren. En uiteraard de oer-Tukkers, die bij navraag over de omzet steevast antwoorden met ‘Ik mag niet klagen’. Vaak is dat een verkapt ‘Het gaat best wel goed eigenlijk’, maar tja, dat mag je publiekelijk niet zeggen. En toch denk ik bij die laatste categorie altijd: doe dat nou maar eens. Want hoewel er niet voortdurend de nadruk op wordt gelegd, maken we TOM vanaf het begin ook om het Twentse ondernemerschap en de bedrijvigheid in deze regio een spiegel voor te houden en die van een fraai randje te voorzien. En ja, dat is nodig. Vooral om de ‘ik mag niet klager’ een beetje uit zijn schulp te laten komen, omdat die dat uit zichzelf niet doet. En, tweewerf ja, dat is jammer.

Als één opmerking vaak langs komt in gesprekken met ondernemers is het dat we als Twente best wat meer op de voorgrond mogen treden. Er zijn in Twente bedrijven die wereldwijd actief zijn. Zonder die ondernemingen zou er geen Duitse sportwagen van de band lopen of satelliet in de ruimte kunnen opereren. Booking.com, Thuisbezorgd, Sci Sports. En Saxion en Universiteit Twente… er worden dagelijks wetenschappelijke grenzen verlegd. Zeggen dat ‘we niet mogen klagen’ is dan een understatement van formaat. Maar het zit nu eenmaal in het collectieve DNA, meegekregen van die zwijgzame jagers en verzamelaars uit de klokbekercultuur of Germanen die zich in dit geïsoleerde zompige achterland wijselijk stilhielden uit angst voor plunderende Romeinen of andere hordes.

We hebben collectief veel te melden in Twente maar brengen het niet over de bühne. De enige Tukker bij DWDD is, naast al die Randstedelijke grachtengordeldieren, Ilse de Lange. En die komt er om te zingen. Ach ja, we zijn niet zo van de borstklopperij. En, hand in eigen boezem, TOM zelf ook niet zo. Want het is best een verdienste, tien jaar TOM. Begonnen toen het economisch slechter ging, maar wel doorgezet. Net als u, ondernemer. En we zijn daar trots op en gaan het ook best doch bescheiden vieren. Met leuke activiteiten en zo af en toe een terugblik: kijken hoe het ondernemers vergaat die in het voorbije decennium de voorpagina haalden, wat oude koeien uit de sloot halen. Wel gedoseerd natuurlijk, want we moeten vooruit. Dat is ook het beste omdat omzien in verwondering, hoewel verleidelijk, al snel leidt tot zelfgenoegzaamheid. En dat willen we niet. Daar zijn we immers toch te nuchter voor…

Erwin Gevers
Hoofdredacteur

>
>
>
Concordia
Boers & Lem
Aysay
Vincent Croce Kalenders
Jongbloed
TISSER
Van Deinse Medianieuw
EY
Eurorisk