Tijd

Tijd

‘Als tijd het kostbaarste bezit is, is Twente de rijkste regio’. Een quote van Quirine ter Haar in deze editie. En verdomd, dacht ik, ze heeft gelijk. Want hoewel we natuurlijk met de tijd mee moeten, is de tijd nemen inderdaad wel een vorm van Twentse dynamiek die ons onderscheidt. Ter Haar is de nieuwe merkleider van Twente marketing en staat voor de uitdaging onze regio weer op de toeristische kaart te zetten. Ze zal het goed kunnen vinden met Christoph Almering, de nieuwe directeur van Euregio. ‘Wij werken waar andere mensen vakantie vieren’, zo omschrijft hij ons Umfeld aan beide zijden van de grens.

Uiteraard is een fraaie omgeving belangrijk. Om te verdienen aan toerisme en hier mensen naar toe te lokken voor een meer permanent verblijf. En ja, er zijn hier rust en groen… de Holterberg, de Molen van Bels en het kasteel in Bentheim, de kerstmarkt van Münster en de biologische markt van Delden. En inderdaad, we laten ons hier niet zo snel opjagen en maken ons niet zo druk over zaken als Zwarte Piet; laat dat maar over aan gene zijde van de IJssel. Maar al te veel geromantiseer is ook niet goed. Voor je het weet zitten we onder onze glazen stolp, gestikt in het geloof dat hier alles koek en ei is.

De mogelijke sluiting van Siemens maakt nog eens duidelijk hoe kwetsbaar onze regio is. Een trots toonbeeld van de Twentse maakindustrie wordt als een vlieg platgeslagen en van tafel geveegd.

Het laatste nummer van 2017. Altijd een moment om met enige weemoed terug te kijken op alles wat in het afgelopen jaar voorbij is gekomen in TOM. Niet doen! Wie terug wil kijken gaat maar naar de plaatselijke oudheidkamer of het Openluchtmuseum. En neem dan gelijk het kroost mee; kunnen ze zien hoe het was in de tijd dat app nog gewoon een voornaam was, maar alleen anders geschreven.

Kijk liever vooruit naar een jaar vol nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld de A1 verbreden en webshops te verbieden zodat er weer echte winkels komen met mensen. Of Siemens Hengelo te verkopen aan de VDL-groep of een briljante brainwave van een UT-student op zijn zolderkamertje.  We hebben er straks een jaar lang de tijd voor…

Namens het noeste team van TOM, dat zich nooit tijd gunt, een fantastisch 2018!

Erwin Gevers
Hoofdredacteur

>
>
>
Eurorisk
Aysay
Boers & Lem
EY
Van Deinse Medianieuw
Concordia
Jongbloed
TISSER
Vincent Croce Kalenders