Love

Love

Je moet nooit oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Ik dacht eraan toen ik las dat Levi’s spijkerbroeken onbetaalbaar worden door Trump’s protectionistische grappen en grollen. Want hadden we nu Love Jeans nog maar. U weet wel: die spijkerbroekenfabrikant uit Oldenzaal. Ze zijn inmiddels al meer dan twintig jaar geleden failliet gegaan. Verkeerd beleid, gedonder op het Russische verkoopkantoor, wat al niet meer. Honderd man de laan uit. Drama. Maar zij die traag doch onherroepelijk grijzen aan de slapen, herinneren zich de pikante reclames nog wel die bij menig pubertje tot niet geheel te duiden, mogelijk zelfs angstige onderbuikgevoelens hebben geleid. Destijds protesteerden daartegen alleen de Christenen van de Waarheid. Anno nu, in het #metoo-tijdperk, zou de gehele directie met pek en veren en behangen met naaimachines in het Hulsbeek zijn gekieperd.

Ik sprak via Skype een oude grijze vriend. Hij woont in Californië en bemoeit zich als eindresultaat van een Engels-Deense love affair niet echt met de Amerikaanse politiek. Maar, zo zei hij, je kunt zeggen van Trump wat je wilt, hij is de eerste president die echt doet wat hij beloofd heeft. Het klonk nogal enthousiast uit zijn mond en hij voegde eraan toe dat dit wat hem betreft geldt voor de hele natie: “Want iedereen heeft werk!”

Saillant detail: hij woont zomers in Denemarken. Op Samsö, waar hij het huis van zijn moeder bezit. Terug naar Californië wil hij niet. Zijn vrouw doet al een cursus Italiaans, want ze gaan ’s winters in Toscane of zoiets wonen. De reden: te veel allochtonen, mopperde hij, nota bene zelf een immigrant: “Er wonen geen autochtone Amerikanen meer in Californië. Er wordt alleen nog Spaans gesproken.” Zoals Duits op de Enschedese zaterdagmarkt, zei ik, maar dat begreep hij niet. Ligt ook iets anders natuurlijk. Enfin, Italiaans is kennelijk acceptabeler dan Spaans voor Amerikanen.

Wij droegen vroeger altijd Levi’s. Die kwamen standaard in de kleur Genuees blauw, officieel Bleu de Gênes. Vandaar de naam blue jeans; weer wat geleerd vandaag. En dus niet gebleekt, geen scheuren of andere gekkigheid. Wij ragden er, voor een vintage look, met een stuk puimsteen net zo lang op tot de bovenbenen al bijna door de stof te zien waren. Tot ergernis van moeders, die een perfect staaltje Amerikaanse kwaliteit naar de bliksem zag gaan. En nu worden ze onbetaalbaar door Trump. Hadden we Love Jeans nog maar.

Aan de andere kant: het is korte broeken-weer en de vakantie komt eraan. Wie heeft er een spijkerbroek nodig? Laat het een harde les zijn voor The Donald, terwijl u geniet van uw zomer.

Erwin Gevers

Hoofdredacteur

>
>
>
Eurorisk
TOM's Rally
EY
Jongbloed
Boers & Lem
Aysay
Van Deinse Medianieuw
TOM's Business Blow Out