Kroonjaar

Kroonjaar

De laatste TOM van 2020. Een memorabel jaar dat ongetwijfeld een vooraanstaande positie in de geschiedenisboeken gaat veroveren. Als de kleinkinderen straks een beetje googelen zijn trefwoorden als paniek, onrust, angst, overspannen zorg, steunmaatregelen, crisis, mondkapjes en teststraat voldoende om op pagina’s vol documentatie over dit jaar te landen.

En wij hebben dat mogen meemaken. Maar niet tot ons genoegen, want een jaar verkwisten aan een pandemie, daar zit niemand op te wachten. Ja, er viel in het begin nog best wat te lachen. De filmpjes en appjes met grappen en grollen waren leuk en origineel. Maar gaandeweg ging de lol er wel vanaf. Beu van mondkapjes en handgel, terecht klagende horeca en over het geheel een naar gevoel van verdwenen vrijheid.

Gelukkig is ons geheugen in staat om het goede beter te onthouden en het slechte ergens diep in de krochten van de hippocampus op te bergen. Laat dat een geruststellende gedachte zijn. Net zo geruststellend als dat corona niet heeft gezorgd voor een uitzichtloze crisis. In de eerste 47 weken van 2020 zijn er in totaal 2.966 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 438 minder dan in dezelfde periode van 2019. Ja, hoor ik jullie zeggen, dankzij steunmaatregelen en koopkracht op peil houden. Als dat verdwijnt en de schatkist moet aangevuld worden, wat dan?

Aan die glazen bol waag ik mij niet. Wat ik wel weet is dat ik in het afgelopen jaar weinig sombere ondernemers heb ontmoet. Ook in bedrijfstakken die zwaarder getroffen werden; een zucht of slapeloze nacht, maar neigingen tot zelfdoding ben ik niet tegengekomen.

En daarom portretteren wij in deze TOM ondernemers die van de nood een deugd hebben gemaakt. Gamechangers, zeg maar, die gedwongen werden buiten de lijnen van hun eigen vakgebied te treden. En veelal met plezier, ondanks dat er heimwee is naar het ‘normale’ werk. Van zulke initiatieven word je toch weer een beetje vrolijk. Want het geeft de elasticiteit van Twente aan. Nuchter, aanpakken en doorgaan. Zo wordt een coronajaar misschien nog een kroonjaar. Maar toch: snel vergeten…

Het team van TOM dat dit jaar - met veel plezier - weer zes prachtige edities heeft gemaakt wenst jullie fijne en gezellige feestdagen.

Kruip niet te dicht bij elkaar en blijf ook in 2021 gezond.

Erwin Gevers, hoofdredacteur van TOM Magazine.

>
>
>
Jongbloed
EY
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem