Fonds

Fonds

Het gaat zo niet langer. Letterlijk en figuurlijk, want ik moet naar de kapper. Ik heb het angstvallig uitgesteld omdat het iets beangstigends heeft om je te laten knippen door in astronautpakken gestoken haarspecialisten. Mondkapjes, gel, spatschermen; het is nodig maar roept een zekere afstand en spanning op. Geef mij liever het zorgeloze geouwehoer over zaken van weinig belang met de barbier. Maar nu kan het niet langer; de coupe neemt Einstein-achtige vormen aan en bovendien is het met die hitte ook niet meer draaglijk.

Klein leed vergeleken met de zorgen die ondernemers zullen hebben. De tweede corona-golf, die we wel konden verwachten, lijkt zich nu al tot een vloedgolf te ontwikkelen. De gedachten gaan uit naar de kroegbazen en alle andere horecaondernemers. De onbezonnenheid van een argeloze bierdrinker kan zomaar sluiting van je zaak tot gevolg hebben. Risico’s zijn acceptabel maar je moet er dan toch wel een beetje invloed op kunnen uitoefenen. En dat staat nu haaks op zoiets als gastvrijheid.

Ik pleit daarom voor een steunfonds voor kasteleins, bistro-uitbaters, strandtenthouders (hoewel…), hoteliers, restaurateurs, cateraars en ander horecavolk. Iedereen boven de achttien maakt maandelijks twintig euro over naar een bankrekening van het fonds. Een commissie van toezicht houdt een oogje in het zeil over de uitbetalingen. Zo slepen we met particulier initiatief een van de gezelligste en bovendien onmisbare bedrijfstakken van ons land er wel doorheen. En twintig euro per maand is een schijntje vergeleken met twee maandelijkse cafébezoekjes en een keer uit eten gaan.

Haaks op de zorgen van horeca -en andere ondernemers staat de levenshouding van Edwin Asveld, de ondernemer die in deze editie wordt geportretteerd. Hij kocht vorig jaar het voormalige Essent-gebouw in Hengelo om er naast zijn eigen bedrijf ook tal van andere huurders in onder te brengen. De exploitatie was voortvarend tot dat duivelse corona-virus zand in de machinerie strooide. Potentiële huurders trokken zich terug en alle schema’s en planningen konden de prullenbak in. Maar hij laat zich niet uit het veld staan. Met een portie onverwoestbaar optimisme en doorzettingsvermogen is hij een verfrissend tegengeluid. Kortom, er is hoop.

En nu naar de kapper en een bankrekening openen.

Erwin Gevers,
Hoofdredacteur TOM

>
>
>
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Boers & Lem
EY