Decennium

Decennium

Formeel beginnen we in januari aan het derde decennium van deze eeuw. Laat ik u voor de grap meenemen naar de laatste weken van 2009, aan de vooravond van het tweede decennium. Het CBS had, uitgerekend op vrijdag 13 november, berekend dat Nederland de recessie van zich af had geschud dankzij een economische groei van 0,4 procent in het derde kwartaal van 2009. Het herstel was broos maar toch, het CBS oordeelde dat we uit het dal klommen. Ik schreef: ‘Okay, het is allemaal wat minder, opdrachten binnenhalen duurt langer net als de betaling van facturen. En die rotbanken zitten maar op de centen. Maar verder? Geen massaontslagen, geen stakende werknemers, geen vakbonden die in het geweer komen, geen paniek. We blijven er nuchter onder.’ December 2009…

We zijn tien jaar verder: het Malieveld, doorgaans decor voor circussen, kermis en ander vertier, is het meest platgereden en platgetreden stuk weiland van Nederland en inmiddels kunstgras waardig. Boeren, wegenbouwers, verpleegsters, meesters en meesteressen; allemaal zoeken ze er hun gelijk en de sympathie van de natie. Dat is dan de apotheose van het tweede decennium van deze eeuw. En dat we uit het dal waren geklommen, was ook niet helemaal waar. Vraag het maar aan de aannemerij, die de klappen nog moest incasseren. En dan die andere ijkpunten in tien jaar: de MH17, de aanslagen in Parijs, Trump, de burgeroorlog in Syrië, de vluchtelingencrisis, IS; drama in het kwadraat.

Ondertussen herstelde de economie zich wel. Zo onverwacht zelfs dat we harder mochten rijden om eerder op het werk te komen: 130 km/u! Er waren sowieso al te weinig mensen om alle banen te vervullen. In de bouw al helemaal: een beetje timmerman haalde bijkans het uurtarief van een advocaat en de Tesla werd het statussymbool van de energietransitie. Kortom, geen vuiltje aan de lucht toch?

En dan slaat het noodlot aan het einde van dit veelbewogen decennium toch nog toe: er is teveel stikstof en er wordt iets ontdekt in het zand waar we nog nooit van hadden gehoord: PFAS. Een vreemd doch wonderbaarlijk goedje dat we volgens sommigen ook in ons lichaam kunnen hebben. Maar het was te laat, de paniekknop was al ingedrukt: eerst kregen de boeren de schuld van de stikstof en daarna konden de machinisten van graafmachines met verlof.

Zo gaan we nu het nieuwe decennium in. Met 100 km/u en de energietransitie. Want al die viezigheid van fossiele brandstof en stikstof moet de wereld uit. Te beginnen in Nederland, als vanouds gidsland. Het wordt een interessant decennium. Dat durf ik wel te voorspellen.

Nog even terug naar 2009. In dat laatste nummer portretteerden wij Geert Kolthof, oprichter van Service2Media dat werkte aan, ik citeer ‘een nieuwe communicatiewereld waarin informatie moeiteloos naar mobiele telefoons wordt verstuurd. Filenieuws, het menu van uw favoriete lunchrestaurant, de actuele treintijden, de krant, de aanbiedingen van De Bijenkorf. Verzin het maar. Het gaat dan niet over simpele SMS-berichten, maar complete webapplicaties’.

Kolthof kon goed voorspellen en was ervan overtuigd dat mobiel internet de grote hit zou worden. Hij heeft gelijk gekregen, al liep het met zijn bedrijf niet goed af. Tja, je kunt ook niet alles hebben toch…

Erwin Gevers,
Hoofdredacteur TOM

>
>
>
Eurorisk
EY
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Boers & Lem