Aardig

Aardig

We applaudisseren, zetten teddyberen voor het raam, schilderen hartjes op t-shirts, branden een kaarsje, luiden klokken en zingen liedjes. De advertenties en commercials waarin zo ongeveer iedere beroepsgroep die ons leven aan de gang houdt, van ic-teams tot vakkenvullers, een pluim op de hoed krijgt, zijn bijkans niet meer bij te houden.

Wat een crisis al niet teweeg kan brengen. We zijn ineens aardig voor elkaar. Een preek van Rutte en we gedragen ons een stuk hoffelijker, gunnen elkaar wat ruimte. Zelfs op de weg rijden we anders, maar dat komt ook door die verduivelde honderd kilometer per uur. En dan die plotselinge humor. Ledigheid blijkt niet des duivels oorkussen maar een onuitputtelijke bron van creativiteit en een eindeloze reeks soms buitengewoon grappige filmpjes. En tussendoor die rust, die deken van stilte, die heldere luchten zonder strepen.

Ik durf te zeggen dat we over een tijdje bij grote stress, tegenslag en ander ongemak af en toe verzuchten: ‘Was het maar weer coronacrisis.’ Zonder al die slachtoffers, de ellende en eenzaamheid trouwens. Dat moet je er dan wel aan toevoegen.

En in godsnaam ook niet zonder de financiële schaduwkant. Want de wereld staat op de handrem en daarmee ook de economie. Maar, en dat is dan weer het aardige van zo’n pandemie, het treft ons allemaal. En al is het dan niet fysiek, we zitten allemaal wel met de brokken in hetzelfde schuitje. Ook als ondernemer trekt het niet aan je voorbij. Maar ik realiseer me dat dat een schrale troost is als je op omvallen staat door deze internationale reset.

Traditioneel is dit de groene TOM: duurzaam, maatschappelijk verantwoord, sustainable. Daarom aandacht voor de meest populaire elektrische auto’s, voor Uzin Utz in Haaksbergen dat van groen en mvo een vaste waarde heeft gemaakt. En een gesprek met Roy de Paauw die met zijn onderneming de CO2-uitstoot fors terugdringt. Allemaal lichtpuntjes in donkere dagen.

Op dit moment is niet bekend welke maatregelen worden versoepeld of niet. Of een Zwarte Cross doorgaat, of de horeca de terrassen weer kan optuigen, en of iedereen weer normaal aan het werk kan. Het is niet anders. Het is zoals de griep, je kunt niet meer doen dat het uitzitten. En dat is al frustrerend genoeg.

Erwin Gevers,
Hoofdredacteur TOM

>
>
>
EY
Boers & Lem
Eurorisk
Jongbloed
Westerhuis Verhuur